Hirdetés

Samsung Galaxy S6 Edge teszt - királynak született

|

Nem alibiznek tovább a koreaiak, a visszafogott S5 utódjába minden tudásukat beletették. A hajlított kijelző funkcionálisan nem indokolható, de rettentően jól néz ki.

Hirdetés

Egy dinasztia sem tart örökké. Pláne nem egy olyan iparágban, ahol egy technológiai újdonsággal csak kettő, maximum három hónapig lehet aratni, mielőtt a versenytársak lemásolnák, netán még tovább fejlesztenénk azt. A Samsung Galaxy S széria hosszú évekig az Android ökoszisztéma zászlóvivőjeként, az iPhone első számú kihívójaként tudta definiálni magát, ami csak részben volt az ügyes marketingnek, a geek rajongók kedvéért fűtött Apple-Samsung ellentétnek köszönhető. A Galaxy S II, majd az S III kétségtelenül rendkívül jó telefon volt, ám az innováció alább hagyott, az S4 és az S5 nem kockáztatott, a bevett receptet követték.

 A koreai gyártó teret adott a riválisainak, azok pedig éltek a lehetőséggel. A felsőházban lassan mindenki fémre és üvegre váltott, miközben a Galaxy S5 kínos műanyagban feszített, ráadásul elkezdett terjedni a QHD, és a top készülékeknél az optikai képstabilizátor is általánossá vált. A Sony (Z2, Z3 Compact) vagy például az LG (G3) mellett a Galaxy S5 egyre nehezebben tudott helytállni, ráadásul a versenybe a remek ár-érték aránnyal, brutális hardverrel szerelt új kínai konkurensek (például Xiaomi MI4) is beszálltak. Bajba került a Samsung és ez az eladási adataikon is megmutatkozott. Kiderült, hogy az egy kaptafára készülő Galaxy S-ek szériájának vége, a dinasztia fenntartásához robbantani kell, egy olyan termékkel, amire a többiek nem tudnak reagálni. A koreai gyártó mérnökei ennek megfelelően abbahagyták az alibizést, és minden tudásukat beletették a Galaxy S6 Edge-be, napjaink (talán) legjobb okostelefonjába.

Viszlát, plasztik!Mielőtt továbblépnénk, emlékezzünk vissza, hogy melyek azok a területek, ahol az S5-höz képest az S6-nak mindenképpen javítania kellett:

- prémium anyaghasználat
- Full HD helyett QHD kijelző
- jobb kamera szenzor, képstabilizátor
- jobb ujjlenyomat-olvasó
- valami egyedi, különleges plusz meglepetés

A fenti listában minden egyes elem fontos, ám mégis próbáltunk egy fontossági listát felállítani, előre véve azokat a területeket, amelyek miatt az S5-nek a legtöbbet kellett szégyenkeznie. Az anyaghasználat első helye nem volt kérdéses, hiszen a műanyag a top ligában már tavaly is ciki volt, nem hogy idén. Jelzés értékű, hogy a Samsung kénytelen volt év közben egy újabb hero készüléket piacra dobni, a Galaxy Alphát, amelynél már végre fémeket is bevettek, ám a polikarbonát hátlap továbbra is adott volt.

 

 

A Samsung Galaxy S6 azonban leszámolt a műanyaggal, elől és hátul immár Gorilla Glass 4 védelemmel ellátott üvegeket találunk, amelyeket oldalt egy körbefutó fémcsík tart egyben. Az összhatás igazán elegáns, sokan a szerkesztőségből szinte azonnal az iPhone 6-ot emlegették, de talán a Sony Xperia Z2/Z3 párhuzam közelebb áll a valósághoz. Sőt, igazából egyik sem, mivel a lekerekített előlap semmihez sem hasonlítható. Talán egy szappantartóhoz, de tényleg jó értelemben.

Színek tekintetében is a luxus köszön vissza, az S6 és az S6 Edge drágaköveket idéző színárnyalatokban kapható, fehér gyöngy, fekete zafír, arany platina, kék topáz és zöld smaragd színben is rendelhető. Nálunk a fehér járt, azaz a fehér gyöngy színű. A változásnak azonban negatívumai is vannak. Egyrészt a Samsung feláldozta a Galaxy S5 vízállóságát, valamint az előd levehető hátlapjának – cserélhető akkumulátorának - is búcsút kell intenünk. Utóbbi kétségtelenül nagy veszteség, ám hamarabb lehet zavaró a microSD foglalat, és így a tárhely bővítés hiánya.

 

 

A készülék szélén (lentről körbe, jobbra haladva) csupán egy 3,5 mm-es jack és (MHL-es) microUSB foglalatot, mikrofont, power gombot, nanoSIM rekeszt és  hangerőszabályozó gombokat találunk. Az előlapon a hangszórón, 5 MP-s kamerán és  szenzorokon kívül egyetlen Home gombot találunk, amit természetesen ujjlenyomat-olvasóval szereltek fel, míg a hátlapon a kamera mellett a vérnyomás és véroxigén-mérő szenzort találjuk meg a villanó mellett.

KijelzőBeszéljünk inkább a kijelzőről, hiszen a készüléknek ez az a tulajdonsága, ami miatt hamar meg lehet kedvelni. Ha funkcionális oldalról nézzük a dolgot, akkor a hajlított kijelző egyelőre nem indokolható. Kapunk ugyan a jelenléte miatt néhány extra funkciót, ám az este kijelzett óra, a kiemelt névjegyek, valamint a gyors értesítések közül egyik sem olyan, amiről ne lehetne lemondani, illetve amit a szimpla felvágáson túl használnánk.Van valamennyi értelme, azaz ha valaki megkérdezi hogy miért, tudjuk mondani, hogy azért, vagyis indokolható a lekerekítés és pont. Sokkal lényegesebb a látvány, ami elénk tárul. A peremmentes kijelzőn minden másként, sokkal szebben és természetesebben jelenik meg. Szerelem ez az első látásra, de ezt ugyanúgy látni kell, mint a lányt/fiút akibe azonnal beleesünk – hiába írnánk körbe őket.

 Nem csak a lekerekítés, hanem az abban használt Super AMOLED technológia miatt is dicsérhető a kijelző, ami az S5-höz hasonlóan 5,1 hüvelykes, ám abban immár 2560×1440 pixelt zsúfoltak bele a Samsung mérnökei, így elérve az egészen bámulatos 577 ppi-s pixelsűrűséget. A QHD kijelző fényereje is jónak mondható, 600 cd/m2 értékével nappali fényben is remekül olvasható, és színei még felhúzott világítással is természetesnek mondhatók – ami nem csak az Edge-re, hanem a „szimpla” S6-ra is igaz.

HardverA hajlított kijelzőn és az 50 mAh-nyi akkumulátor teljesítmény különbség túl (az Edge javára) nincs igazán jelentős különbség a két Samsung Galaxy S6 telefon között. Ezt különösen akkor fontos észben tartani, ha számunkra a teljesítmény és a szolgáltatás az elsődleges, hiszen ez esetben a hagyományos kijelzővel rendelkező változat ár-érték tekintetében jobb választás lehet. Annak ellenére, hogy utóbbiaknak is 200 ezer forint felett van a kezdőára, de nem szabad elfelejteni, hogy az előrendelés után szinte biztosan csökkenni fog a készülék mögött olvasható érték; illetve ha sokkaljuk az összeget, akkor vessünk egy pillantást a lenti diagramra. Gyakorlatilag a Samsung Galaxy S6 Edge a méréseinken lekörözte a jelenlegi legjobb készülékeket, nem is kérdéses, hogy nyers erőben jelenleg nincs jobb nála. Az már más kérdés, hogy szükségünk van-e egyáltalán 2015-ben ennyi számítási kapacitásra.

A kimagaslóan jó eredmények nem váratlanok, ha tudjuk, hogy nem csak a kijelző tekintetében, hanem SoC és tároló  fronton is valami merőben újat kapunk. A Galaxy S6-ban ugyanis a világ első 14nm-es, 64-bites platformra épülő mobil chipkészletet dolgozik, egy szintén új LPDDR4 memóriarendszer és UFS 2.0 flash memória technológiával párban. Azok nem csak erőteljesek, hanem energiahatékony működést is ígérnek. Egyrészt az Exynos 7420 SoC ott takarékoskodik, hogy a Cortex-A57 processzorait csak a számításigényes feladatoknál hajtja meg, másrészt a kisebb csíkszélesség is a takarékoskodást segíti.

 


Az igazán nagy dobást azonban nem ez, hanem UFS 2.0 jelenti, ami a marketing szöveg szerint egyesíti a mobileszközöknél használt eMMC és az asztali PC-knél, noteszteknél üzemelő SSD-k képességeit, így az 5.0-ás eMMC-khez képest 2,7-szer gyorsabb teljesítményt kaphatunk. Habár a 2,7-szeres szorzó kissé soknak tűnik, a GSMArena mérései alapján tényleg jelentős a gyorsulás, főként ha a jelenlegi legjobb microSD-khez hasonlítjuk azt. Ez alapján elképzelhető, hogy a tárhelybővítés lehetőségét emiatt hagyta el a Samsung, ám mi inkább az iPhone-oknál is már bevált üzleti modell alkalmazására (azaz ha nagyobb kell, vegyél új készüléket) gyanakszunk.

KameraHa csak felületesen olvassuk el a specifikációkat, úgy tűnhet, hogy kamera fronton csak minimális változás történt, azaz az előlapi kettőről öt megapixelesre nőtt, míg a hátlapi maradt tizenhatos. Rendszeres olvasóink már biztosan egyszerre üvöltöttek fel, hogy a megapixel csak egy tényező, sokkal fontosabb a szenzor tudása. Nos, utóbbi javult, f/2.2ről f/1.9-re, ráadásul szélesebb is lett, és immár optikai képstabilizátora is számíthat, ami főként gyengébb fényviszonyok mellett lehet rendkívül hasznos. Külön értékeltük az új kamera gyorsindító megoldást: dedikált gomb híján elég ha kétszer megnyomjuk a home gombot, hogy azonnal – körülbelül 0,7 másodperc múlva már fotózhassunk.

Fentebb láthatóak tesztképein, amelyek automata üzemmóddal készültek, ám a beállításoknál lehetőségünk van professzionális eszközök aktiválására, illetve egyszerűen készíthetünk panorámaképeket, lassított és gyorsított felvételeket, hátsó kamerás selfie-ket, és például virtuális felvételeket (illetve új üzemmódokat is letölthetünk). Utóbbi az egyik kedvencünk volt, hiszen közreműködésével bármely tárgyat körbefotózhatunk úgy, hogy azt később is körbejárhatjuk a mobilon belül. Prezentáláskor jól jöhet.

SzolgáltatásokNem csak a fotózáskor, vagy éppen témaválasztáshoz érdemes ellátogatnunk a Samsung dedikált Áruházába, de a Galaxy Apps boltját is érdemes felkeresni, ha megrögzött samsungosként valamelyik előtelepített programot hiányolnánk, vagy egy Edge-specifikus applikációra vágynánk. A koreai gyártó dicséretes módon körülbelül 40 százalékkal csökkentette a bloatware programok számát – gyanítjuk, hogy a korlátozott tárhely miatt -, bár nem beszélhetünk egy Nexus-szerű tiszta Androidról, az új TouchWiz jó érzékkel egyensúlyozz a hasznos és a felesleges programok közötti éles határvonalon.

 

 

Az első indítást követően csupán az egészségügyi monitorozást biztosító S Health, a személyi asszisztens helyébe lépő S Voice, a teendőlista és naptár szerepét is betöltő S Tervező, illetve az Intelligens kezelő áll rendelkezésünkre. Utóbbi egy rendszeroptimalizálónak felel meg, amellyel a memóriát és a belső tárhelyet takaríthatjuk ki, illetve az akkumulátor-zabáló és kevésbé biztonságos appokat is megregulázhatjuk.

Természetesen ajándékok is járnak a Galaxy S6 mellé: többek között 12 hetes digitális New York Times, 3 hónapos Audiobooks, 6 hónapos Workout Pro+ és Deezer Premium, valamint egy éves Wunderlist Pro előfizetés, valamint 100 GB OneDrive tárhely is a miénk lehet, amennyiben aktiváljuk a szolgáltatásokat.

 


Rendelkezésünkre áll a Split Screen is a TouchWiz részeként, amellyel egyszerre két applikációt is elhelyezhetünk a kijelzőn. Megmaradt továbbá a S5-nél már megismert Vészhelyzet üzemmód, amellyel minden lényegtelen funkciót kikapcsolhatunk, és a kijelzőt is monokrómra változtathatjuk, hogy az akkumulátor a lehető legtovább bírja. Megjelent ezen felül a gyorstöltés lehetősége is, amellyel 10 perc alatt 2-4 órára elegendő energiát adhatunk telefonunknak, 80 perc alatt pedig teljesen feltölthetjük, ám e funkciót megfelelő töltő híján nem volt lehetőségünk kipróbálni. Teszteltük ellenben a vezetékmentes töltést, ami egyedülálló módon a Qi és a PMA (Power Matters Alliance) szabványát is támogatja, így például egy Nokia 930-as telefont is tudtunk tölteni az eszközzel, illetve a S6-ot a nokiás eszközzel. Jópofa szolgáltatás, főként annak lehet hasznos, aki nem szereti az USB kábelt folyton dugdosni.

 Végezetül mindenképpen érdemes kiemelni még az új ujjlenyomat-olvasót, amelynél immár nem kell húzogatni az ujjunkat, elég ha ráhelyezzünk azt a gombra, ahogy annak lennie kell. Az S5-nél tapasztalt gyakori beolvasási hiba itt már a múlté, akár az ujjbegyünk szélével is feloldhatjuk a telefont, ráadásul az PayPal minősítést is kapott.

Verdikt


 
Nem tökéletes telefon a Samsung Galaxy S6 Edge. Nem vízálló, nem cserélhető az akkumulátora, nem bővíthető a tárhelye, viszonylag gyorsan merül, ráadásul több mint 200 ezer, majd 300 ezer forintot kell fizetnünk érte. Ám a hajlított kijelzője, a rendkívül erős hardvere és a hasznos szolgáltatásai mind kiemelik az okostelefonok mezőnyéből, és itt nem csak az androidos csapatra, hanem az iPhone, Windows Phone, BlackBerry tömegre is gondolunk. Igen, az almásokra is.

 

Hirdetés

 

Eddig lehetett azt mondani, hogy a Samsung fut az Apple után, ám a hajlított kijelző egy olyan plusz, amely láttán a legelvetültebb iPhone rajongó is elismerően csettint majd. Az ujjlenyomat-szenzor óta ugyanis a cupertino-i cég csak fut a versenytársak után. A Samsung iPhone árazású, számos kiegészítővel megtámogatott modellje viszont erőből nyomja le a riválisait a cég saját fejlesztésű kijelző-, Soc- és memória-technológiájával. Nem kérdéses, hogy jelenleg nincs az S6 Edge-nél jobb telefon. Kár, hogy az árazása is királyi.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.