Hirdetés

Samsung Pay vs. Apple Pay



|

Összehasonlítjuk a Samsung és az Apple mobilfizetési rendszerét.

Hirdetés

Az Apple nagyon igyekezett meggyőzni a közönséget arról, hogy fáradtságos és régimódi dolog aprópénzért vagy bankkártyáért nyúlni a táskánkba. Az almás cég el akarja érni, hogy még a költekezést is az iPhone-unkról intézzük a pénztáraknál. Az Apple Pay elindulása után nem várt sokat a Samsung, és már az MWC-n hódító útjára indította a Samsung Payt. A két szolgáltatás azonban egyáltalán nem ugyanaz. Mit kell róluk tudni? Mutatjuk. 

Hirdetés

 

Kompatibilitás

Az Android Pay és a Visa Checkout szolgáltatásokkal szemben az Apple Pay és a Samsung Pay kizárólag a gyártók készülékeivel kompatibilisek. A nyáron elstartoló Samsung Pay ennek keretében csak a Samsung Galaxy S6-tal működik, és egyelőre a régebbi NFC-s készülékek sem lettek felírva a kompatibilitási listára. Az kezdetekkor emiatt a Gear okosórák sem támogatják majd a Samsung Payt. 

 

Apple Pay

 

Az Apple Pay szintén kizárólag az iPhone 6-tal és az iPhone 6 Plusszal használható, azonban az almás okosóra, az Apple Watch elméletben már a megjelenésekor támogatja az almás mobilfizetést. 

 

Biztonság

A mobilfizetés elterjedésekor a legfontosabb kérdés a technológia biztonsága. A tokenek mellett a hardver játszik nagyon fontos szerepet mindebben. A Galaxy S6-ban a kapcsolódó, biztonsági mechanizmussal ellátott lapkát a német Infineon gyártja. A pontos működése nem ismert, de a Samsung Pay csak a megfelelő ujjlenyomattal engedélyezi a tranzakciókat. Az Apple-nél alkalmazott Secure Elementről sem adták közre természetesen a titkokat, azonban az Apple és a vele dolgozó intézetek meg vannak győződve a technológia maximális biztonságáról. Itt is ujjlenyomattal lehet hitelesíteni minden tranzakciót. 

 

Samsung Pay

 

Ami a tranzakciós adatokat illeti, nagyon fontos, hogy a két cég óvatosan kezelje ezeket. A Samsungnál hozzá lehet majd férni a saját előzményeinkhez a készüléken, azonban nem tudni, hogy a Samsung pontosan mit tárol el mindebből. A nyári induláskor vélhetően mindent tisztáznak. 

Az Apple már a legelején leszögezte, hogy nem követi vagy tárolja az adatokat, és a kereskedőknek sem adja át azokat. 

 

Használat

Mivel az okostelefonoknak meg kell könnyíteni a fizetést egy bankkártyához képest, ezért gyorsan és egyszerűen használható kell legyen mindkét mobilfizetési rendszer. Az Apple Paynél elegendő a telefont a terminálhoz tartani, majd beszkennelni az ujjlenyomatunkat. A Samsung Paynél elsőként a bankkártyát kell kiválasztani, utána jöhet az ujjlenyomat, majd a terminálhoz emelés. 

 

Az Apple Watch is támogatja

 

Miben jobb a Samsung Pay?

A mobilfizetés egyik hátránya jelenleg az, hogy nem minden terminállal működik. Ugyan Európa a terminálok tekintetében előrébb jár, sajnos mégis Amerikában startolnak el először a szolgáltatások. A Samsung felhasználói számára azonban remek hír, hogy a LoopPay felvásárlása után meg tudták oldani, hogy a nem NFC-képes leolvasók is kezeljék a Samsung Payt - tehát a samsungos mobilfizetés szinte bármelyik régi terminállal működik majd. 

 

Ti kipróbálnátok már valamelyik mobilfizetési rendszert?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.