Hirdetés

Sony Ericsson K700i - ha akarom inkább telefon



|

Szemügyre vettük a japán-svéd gyártó fejlett multimédiás képességekkel felszerelt, kifejezetten felső kategóriás telefonját.

Hirdetés

Kézbe véve A gyártó mindig is komoly hangsúlyt fektetett üzleti készülékeinek megjelenésére, a T610/T630 óta már nem meglepetés az elegáns külső. Ezúttal sem kell csalódnunk, ugyanis a Sony Ericsson modern színekkel (szürke, ezüst és fekete), határozott vonalakkal és kompakt mérettel szerelte föl készülékét. A telefon háza nem recseg, nem ropog, a lekerekített sarkoknak köszönhetően kényelmes érzés a kezünkben tartani. A könnyűnek mondható K700i-től még hosszabb telefonálások után sem fog elfáradni a kezünk, sőt, még néhány kisebb-nagyobb földre érkezést is ki fog bírni a készülék. A házat szemből nézve a kissé ormótlan, és többek által rondának nevezett billentyűzet tárul elénk, amelynek gombjai nem kifejezetten stabilak, a nyomáserő egyenetlen, és ha nagyobb erővel nyomjuk őket recsegnek-ropognak. Feljebb találhatjuk a navigációs és hívásfogadó/elutasító gombokat, és természetesen a navigációs joystick-et. A joy-ról mindenképpen el kell mondanom, hogy sok esetben pontatlan, egyes játékoknál például egész egyszerűen használhatatlan, de a menüpontok közötti navigáció sem egy leányálom a használatával. Tovább haladva felfelé a képernyőt és az azt körülvevő ezüstös csíkot találjuk, meg a készülék tetején még egy apró kis csíkot, illetve a hangszórót. A K700i bal oldalán a hangerőszabályzót és a kamera funkciót aktiváló, majd exponáló gombként működő eszközt láthatjuk. A jobb oldalon a szokásos WAP böngésző elindítását jelentó gyorsgomb érzékelhető. A telefon alsó fertályán már gumibak védi a töltő/adatkábel/headset aljzatot, amely bár nem jelenti azt, hogy egy ütésálló készüléket tartunk a kezünkben, de reményeink szerint hosszabb távon megvédi a K700i-t az ilyen irányú behatásoktól. A telefon kobakján a ki- és bekapcsoló gombot, illetve a méretes Infra portot fedezhetjük fel.
Szolgáltatások A telefon kijelzője mindig egy picit szebb lesz az újabb modellek esetén, ezt a jó szokást a K700 esetében sem hagyta el a gyártó. A 65 ezer szín megjelenítésére alkalmas TFT LCD kijelző éles, tetszetős és színekkel teli. A menübe lépve a 3 x 4 animált ikonos elrendezése nem okozhat nagyobb meglepetést. Az első menüpont a Sony Ericsson, ahl a gyártó WAP oldalát érhetjük el. A második opciót választva az Internet services meglepő módon a WAP böngészőt rejti magában. Az Entertainment (Szórakozás) alatt találjuk a java játékokat, a Music Dj nevű zeneszerkesztő programot és a hangfelvevőt. A File manager-től ne várjunk csodákat, nem programozhatjuk újra a készüléket, de legalább gyorsan elérhetjük a multimédiás anyagainkat és játékainkat. AZ üzenetküldés a szokásosan fejlett, MMS-t, SMS-t és E-mailt is küldhetünk. Szövegbevitel terén a T9 segít nekünk. Az alaphelyzetben 3 játékot találunk a K700i-ben, egy meglepően szép 3D-s grafikával megáldott teniszt, egy végtelenül egyszerű darts programot és végül egy vad rafting alkalmazást. A Telefonkönyv rendkívül fejlett, egy bejegyzéshez számtalan plusz információt rendelhetünk. A Szervező/Organiser menüpontban találjuk a fejlett naptárat, a jegyzet és stoppert programokat, illetve a számológépet. Természetesen a komplett telefont testreszabhatjuk, így a hátteret, a színsémákat, a képernyővédőt és a csengőhangokat.
Ha akarom kamera A QuickShare mellett a másik hangzatos technológia, amelyet a Sony Ericsson magáénak tekint az a kétoldalú mobiltelefon, amely egyszerre kamera is egyben. A K700-at elforgatva hátulnézetből kapjuk az említett élményt, amely már valóban hasonlat egy egyszerűbb digitális fényképező felépítéséhez. Az optika mellett elhelyezkedő kis tükör segítségével önarcképet készíthetünk, és itt találjuk a mobilfényként megismert, de általam csak zseblámpának használt apró LED-et. A 4x-es digitális zoom funkcióval felszerelt VGA kamera 640 x 480, 320 x 240 és 160 x 120 pixel felbontású képek készítésére alkalmas, sőt a kiterjesztett opcióval akár 1280 x 1024 pixeles képet is alkothatunk, igaz az elkészült kép minősége már koránt sem ennyire meggyőző. Az elkészült remekműveket Infrán, Bluetooth-on, MMS-ben és E-mailben is továbbküldhetjük ismerőseinknek, vagy eltárolhatjuk a belső memóriában. A gyártóra jellemző érdekesség, hogy a képeket mérete más VGA kamerák által készített fotókhoz képest túlontúl nagy - 80-90 Kbyte. A képkereső aktívan követi az előtte törtnő eseményeket, még éjszakai módban is. Az elkészült fotók viszont életlenek és színek sem erről a világról származnak. Fényképezés közben a kijelző sajnos nem fordul velünk együtt, így állandóan forgatnunk kell a készüléket, ha kíváncsiak vagyunk, hogy még hány képet készíthetünk vagy csak az éppen aktuális beállítások érdekelnek bennünket. Az elkészült képeket tovább szerkeszthetjük, kereteket adhatunk hozzájuk, vagy készítéskor további effektekkel (negatív, szépia� stb.) színesíthetjük a végeredményt. Lehetőség van mozgófilm felvételére is, 176 x 144 vagy 128 x 96 pixeles felbontásban. A videók minőség többnyire gyatra, a mozgások töredezettek, a minőségük pedig élvezhetetlen. Legnagyobb meglepetésemre csak videó készítéskor használhatjuk a zoom funkciót. A felvételek hosszának nincs felső határa, hacsak a belső memóriát sikerül megtölteni.
Audio élmény: MP3 lejátszó és FM rádió Manapság már egy valamire való mobiltelefont nem lehet MP3 lejátszó nélkül a piacra dobni. Szerencsére a Sony Ericsson is ellátta egy audio fájlok lejátszására alkalmas eszközzel a K700i-t, így a 40 MB-os belső memória korlátainak és az alapvetően halk és közepes minőségű hangszórónak megfelelően tudunk MP3 zenéket hallgatni a segítségével. A lejátszó természetesen alkalmas midi és egyéb hangfájlok megszólaltatására is, a hangminőségen pedig a hangszínszabályzó segítségével javíthatunk. Zene hallgatásra használjuk a fülhallgatót, amelyből hasonlóképpen a hangszóróhoz kimaradt a basszus hangok kiemelése, így inkább cincogásra emlékeztetett az pár dal, amit átküldtem Bluetooth-on a készülékre. A csengőhangok számomra elviselhetők voltak, bár kültéri zaj mellett nehezen hallottam meg a csörgéseket. Voda Live! felhasználók figyelem! MP3-at nem lehet K700i Live esetében csak úgy áttölteni, maximum a Vodafone honlapjáról lehet őket leszedni, illetve csengőhangként sem használhatjátok föl őket. Az FM rádiót mindig is hasznos szolgáltatásnak tartottam, és örömmel vettem tudomásul a K700i estében, hogy a Sony Ericsson a divathullámnak megfelelően már nem hagyta ki ezt opciót telefonjából. A rádió megszólaltatásához mindenképpen szükségünk van a fülhallgatóra, ugyanis az adóvevőt ez az eszköz tartalmazza. Ha a tuner használatával megkerestük és beprogramoztuk a kívánt állomásokat lehetőségünk van a K700 hangszóróján keresztül hallgatni az éterben keringő adásokat.
Adatkommunikáció Értetlenüól állok a gyártó előtt, hogy 2004 derekán egy csúcskategóriásnak nevezett készülékből, hogy hiányozhat a jelenkor egyik leggyorsabb mobil adatátviteli technológiája, az EDGE. A Nokia már az alsóbb kategóriákban több mint fél éve rendelkezik EDGE kompatibilis készülékkel, (Nokia 3200), sőt, a K700i versenytársának tekinthető Nokia 6230-ban már egyenesen alapkövetelmény volt a szolgáltatás megléte. Igaz, búslakodni sincs több okunk, mivel a készülék alapból támogatja a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli technológiát, amely rádióhullámok segítségével akár több méteres távolságban is működik. Elég csak összepárosítanunk egy másik eszközzel, és a hangzatos QuickShare szolgáltatásnak köszönhetően máris küldhetjük képeinket, videóinkat és egyéb multimédiás tartalmainkat az ismerősöknek. Ellenben meglévő játékainkat nem adhatjuk tovább senkinek, így marad a haveroknak a WAP-ról való letöltés. Viszont ha van a közelünkben egy Symbian okostelefonnal rendelkező barát, akinek még egy komolyabb File manager is van a készülékén, sőt, még színvonalas játékai is vannak hozzá, akkor üljünk le, és szépen egyenként Bluetooh-on keresztül töltögessük át a Java alapú programokat. Bár nem vagyok egy komoly játékos, de a Splinter Cell legnagyobb örömömre elindult a kis K700i-n, örömteli perceket szerezve ezzel nekem. A méretes Infra port, bár napjainkban már egyre elavultabb technológiának számít, de ne felejtsük el, hogy számos készülék használja még ezt a szolgáltatást. A GRPS Class 10-nek köszönhetően viszonylag gyorsan tölthetünk le WAP oldalakat vagy multimédiás anyagokat telefonunkra, a WAP 2.0 böngészőnek köszönhetően pedig még élvezetesek is lehetnek az xHTML oldalak. Összegzés Ha a Sony Ericsson egy könnyen kezelhető memóriabővítést is megoldott volna a K700i esetében, akkor valóban elgondolkodhatnának a versenytársak a saját fejlesztéseiken. Sajnos meg kell elégednünk, az egyébként elegendőnek tűnő 40 MB-al. Az FM rádió és az MP3 lejátszása már régóta váratott magára a agyártó háza táján, ennek ellenére nem érzek radikális fejlődést például a T630-hpoz képest. Igaz, hogy a kamera funkciók tovább fejlődtek, és a kétoldalú kialakítás már valóban egy igazi digitális fényképezőgép hatását kelti, de ne feledjük, hogy a VGA felbontás még otthoni szórakozáshoz sem jelenthet komoly alternatívát. Ennek ellenére meg voltam elégedve a K700-al, és a nyikorgó billentyűzetet leszámítva, egy könnyen használható, fejlett adatkommunikációs és multimédiás képességekkel megáldott újdonságról van szó. Az akku 3 napig bírta a gyűrődést.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.