Hirdetés

Sony Ericsson M600i - felemás érzés



|

Hirdetés

Kézbe véve Anno a P800/P900/P910 jelentette a gyártó csúcskészülékeit, a korhoz képest fejlett érintő kijelzővel, adatkommunikációs lehetőségekkel, irodai és PDA funkciókkal. Mivel ezeket a készülékeket darabonként egy-egy évig használtam nagy várakozással vettem kezembe a P990 előhírnökét, az M600i-t. A gyártó hazai képviseletétől egy fehér verziót kaptunk tesztelésre, amely már az első kézbevételkor komoly utálatnak örvendett a részemről. A nem is igazán hófehér, inkább valami tojásos árnyalatban pompázó készülék rendkívül egyszerű és puritán műanyagokból lett összerakva. Sehol a P sorozatnál megszokott elegancia és üzleties jelleg. A Telecom Magazin jóvoltából járt nálunk a fekete verzió is, ez valamivel tetszetősebb. Súlya (112 gramm) elviselhető. Az alapvetően széles készülék alkotóelemi között vékony réseket váltam felfedezni, remélem a nyikorgással hosszú távon sem lesz gond.
Kijelző Az új TFT LCD már 240 x 320 pixeles felbontást produkál, és összesen 262 ezer színt tud megjeleníteni. A korábban a P910-ben megismert kijelzőnél valamivel kisebb az M600i megjelenítője, 38 x 52 milliméter. Napfényben tökéletesen olvashatatlan a TFT, szobában már igen tetszetős, éles, színekkel teli képe van. Billentyűzet A M600-at első sorban megújult billentyűzete miatt érdemes kiemelni, amely egy eddig nem látott megoldást tartalmaz: egy adott billentyűhöz legalább 2-3 karaktert rendeltek hozzá, ez betűket, számokat és vesszőket jelent. Mivel a gombok nyomáspontossága nem a legmegfelelőbb férfi ember legyen a talpán, aki pontosan és gyorsan tud vele gépelni. Műköröm nélkül igen nehézkes és idegesítő feladat elé néz a vásárló. Szerencsére meghagyták az ezúttal a felső státusz sorból elérhető virtuális billentyűzet, amely kényelmesen használható.
Nehézkes kezelés A telefonnal az egyik legnehezebb művelet a tárcsázás vagy éppen a beérkező hívás felvétele, ugyanis ezeket a funkciókat csak az érintőkijelzőről tudjuk elérni. A bal oldalt található csúszka emlékeim szerint korábban magam felé is nyomható volt, jelenleg csak befelé és föl/le tudjuk irányítani. Túl azon, hogy a görgő mellet van egy kis kitüremkedés, amely tökéletesen meggátolja a felhasználót az eszközzel való munkában.
Szolgáltatások A telefon névjegyzéke, hasonlóan a korábbi modellekhez rendkívül sokoldalú, iszonyatos mennyiségű kontaktot rögzíthetünk rengeteg adattal a karöltve. A mappákba rendezett üzenetkezelő a 3G-nek és az e-mail protokollok támogatásának hála tökéletesen alkalmas mobil elektronikus levelező eszköznek. Az irodai programokat ezúttal is a Qucik Office család tagjaira bízták, amely szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt is kínál, de még egy egyszerűbb PDF olvasóval is találkozunk a szoftverek között. A diktafon igen hosszúfelvételeket tud rögzíteni - a memória függvényében. A kézírásfelismerés ugyan olyan megbízhatatlan, mint korábban.
A Symbian 9.1 operációs rendszer megbízhatónak tűnt, nem fagyott le. A UIQ 3.0 kezelőfelületről általában elmondható, hogy világosabb és elegánsabb színeket, illetve betűtípust tartalmaz, mint elődei. Igazán nem értem, hogy a korábbi státus sorokat (felül és alul) miért kellet gyakorlatilag felcserélni. A felső sorban olvashatjuk a töltöttséget, a térerőt és a bekapcsolt Bluetooth ikont, illetve itt kapott helyett egy hasznos gyorsmenü, amelyek könnyebben indíthatunk hívásokat vagy küldhetünk üzenetet. A kezdődalon egy Windows-ból ismert Today Screent látunk, amely a nem fogadott hívásokat, új üzeneteket és az aktuális naptárbejegyzéseket és feladatainkat tartalmazza. A kezdőképernyő a leggyakrabban használt funkciók gyorsgombját is tartalmazza. A menürendszer a szokásos listás vagy ikonos is lehet - utóbbit végre valahára sikerült továbbfejleszteni, és egy sorban már három alkalmazás is elfér az eddigi kettőhöz képest. A szoftver alapvetően gyors, a telepített szoftverek is gyorsan töltődnek be. Alul láthatjuk a fontosabb kezelőeszközöket, amelyeket akár kézzel is nyomkodhatunk. Innen érhető el a tovább opció, amely az adott menüponthoz tartalmazz újabb opciókat. Minden egyes menüpontból elérhető a jobb felső sarokban található vissza gomb, amely egyébként a készülék bal oldalán is megtalálható. Végre került a készülékbe task manager-t, amellyel kiiktathatjuk az éppen futó, nem használt alkalmazásokat.
Memória Jobb oldalt találjuk az újfajta memóriakártya foglalatát, amely most már valóban kisebb, mint egy emberi köröm. A mellékelt 64 MB-os Memory Stick Micro (M2) kártya igen könnyen csúsztatható be a nyílásba, hasonló könnyedséggel ugrik ki onnan. A készülék belső memóriája figyelemre méltó a jelenlegi mezőnyben (80 MB), de egy vadonatúj okostelefonhoz képest talán egy kicsit kevés. Első osztályú böngésző Az Opera 8.0 alapokon nyugvó HTML böngésző első sorban web oldalak böngészésére lett megalkotva, ugyanis a normál WAP oldalakat is egy oszlopba tördeli (lásd Pannon kezdőoldal). A tesztkészülék nem tartalmazta a Pannon 3G beállításait, de a sonyericsson.hu weboldalról pár kattintással ingyenesen be tudtam szerezni. A 3G-nek hála a tartalmak elképesztő sebességgel töltődnek, a képeket tömöríti, az oszlopokat betördeli, sőt, az új operációs rendszer egyszerre több weboldalt is képes kezelni - közöttük kis fülecskék segítségével tudunk váltani. Az adatkommunikációs lehetőségek között érdemes megemlíteni az infra, a Bluetooth és az USB 2.0 csatlakozót is. WiFi és EDGE sajnos nincs a Sony Ericsson M600i-ben. A fejlesztők egy RSS hírolvasó alkalmazást is mellékeltek a telefonhoz.
Multimédia Mivel se kamera, se videófelvevő funkció nincs a készülékben, így az M600i esetében marad a normál videólejátszó, az MP3 és AAC hallgatás, illetve a képnézegetés. Legalább egy csatlakoztatható FM rádiót mellékelhettek volna. Összegzés A Sony Ericsson M600i egy igen okos masina, de a multimédia területén tapasztalt hiányosságok és a körülményes híváskezelés sok bosszúságot okozott. Aki nem bír várni az éppen jövő héten tesztelésre kerülő P990i-re, az nyugodtan vegye birtokba. A 900 mAh-ás akkumulátor 3 napig bírta a gyűrődést egy feltöltéssel, ez az érték aktív internet használat mellett egy napra csökkenhető.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.