Hirdetés

Sony Ericsson P990i - über alles



|

Hirdetés

Enumeráció A hivatalosan 2005 októberében bemutatott készülékről már korábban is tudtuk, hogy fog kinézni, illetve a specifikáció is nagy vonalakban ismert volt - ez a P-sorozat előző elemeinél is így történt. Az első tesztpéldányokat valamikor a tél végén vehettük kezünkbe, de agyártó kategorikusan kijelentette, hogy ezek a telefonok még igen csak kezdeti stádiumban vannak, így sem a WiFi, sem a névjegykártya scanner nem működik. Az első képeket látva számomra igen furcsának tűnt a megújult külső, mivel ezzel a színösszeállítással talán csak a P910 kapcsán találkoztunk, illetve a megújult kezelőgombok és a felfrissített előlap is határozottan eltért a legutóbbi modelltől. A P990i ellenfelének többek között a Nokia Eseries tekinthető, amelyet ráadásul hasonló időpontban jelentettek be, mint a japán-svéd gyártó csúcstermékét, azzal az apró különbséggel, hogy a tavasz folyamán szépen sorjában meg is érkeztek az E-sek.
Őskor Nézzük, hogyan is jutottunk el a P910-ig, tehát a legutolsó P-modellig. A P800 a bejelentések szempontjából a Sony Ericsson egyesülése után az első készülékek között volt. A már akkor sem divatos bugyikék - csontfehér kombinációban díszelgő készülék sokkal inkább emlékezettett egy 70-es évekbeli szappantartóra, mint egy komoly üzleti telefonra. Tudás szempontjából viszont jóval megelőzte a korát, és megalapozta az okostelefon kategóriát. Az utód, a P900 (2003 ősz) már jóval meggyőzőbb megjelenést kapott, szürke és lilás árnyalatokban pompázott. Az érintőkijelző természetesen itt is megmaradt, de már egy jóval fejlettebb LCD is érkezett a repertoárba, illetve a belső memória is megnövekedett. A P910i 2004 vége felé érkezett, a külső még inkább a szürke felé tolódott el, még szebb lett a kijelző, frissült az operációs rendszer, és a flip belseje kapott egy használhatatlan QWERTY billentyűzet.
A három készülék, bár három különböző évben jelent meg, számos kínos hasonlóságot rejt. A multimédia és az adatkommunikációs lehetőségek változatlanok maradtak három esztendőn át! A beépített kamera már a P800-ban is csak VGA volt, de a későbbi modellek sem voltak képesek nagyobb felbontásra. Talán csak a szoftver frissült valamennyit, de a P sorozat híres volt gyatra fényképezési lehetőségeiről - főleg a minőség szempontjából. Az adatátviteli technológiák sora pedig teljesen változatlan maradt az évek során, mivel a Bluetooth, GPRS, USB és infra megoldásokat egyszer sem sikerült WiFi-vel, EDGE vagy ne adj isten 3G-vel megfejelni. Ennek fényében a P990i végre valóban elrugaszkodott az eddigi tendenciától, és a fejlesztők jobban szemügyre vették a konkurencia modelljeit. Első kézbevétel A 150 grammos súly mit sem változott az idők folyamán, ellenben legalább termetileg nem hízott meg a készülék. Csak a vastagság szempontjából érzékelhető a bővülés, ugyanis több milliméterrel zömökebb lett a P990i, mint elődje, a P910i. A szélesség és a magasság változatlan. A telefon hátlapja, bár csak az alsó fele szedhető le - alatta az akkumulátor helyezkedik el-, oldalirányba és befelé nyomva is egyaránt nyöszörög, így minden egyes kézbevétel során megtapasztalható a recsegés-ropogás.
A jobb oldal felső része mögül is mintha kimaradt volna valamilyen borító elem, ugyanis ez a rész is könnyedén benyomható műanyagos zajok közepette. A P990i ettől függetlenül jó minőségű anyagokból lett összerakva, és bár az illesztések között vannak finom hézagok, ezt én nem találtam negatívumnak. A lenyitható flip még határozottabb lett, nem kell félni attól, hogy egyszer csak eltörik. A hátlapon elhelyezkedő kis gumi csík sokkal jobb megoldás, mint a korábbi gumipöttyök, és így stabilabban tartja meg sík felületen a készüléket. A kijelző fizikailag mélyebbre került, mint az elődjei, így talán jobban meg van védve a külső behatásoktól. Összességében a készülék igen izgalmas megjelenést kapott, teljes mértékben átalakult az évek során. A színvilág kellően modern, a lekerekített élek pedig némi dinamizmust kölcsönöznek a P990i-nek. A kijelző első elinduláskor egész egyszerűen gyönyörű, köszönhetően az igen tág intervallumok között állítható fényerőnek, a 262 ezer megjeleníthető színnek és 320x240 képpontos felbontásnak. Kezelhetőség Az M600i kapcsán szívesen elbeszélgettem volna a készítőkkel, hogy tessék uraim, dolgozzanak egy héten keresztül ezzel a készülékkel, majd gondolják újra a kezelhetőséget. Lehet, hogy valamelyik japán vagy svéd mérnök a Mobil Negyed hű olvasója, mert a P990i irányíthatósága rendkívül kényelmes, átgondolt és precíz. Kezdem a készülék bal oldalán. Itt kapott helyett a zenelejátszó indító gombja és a görgő, amelyet befelé nyomva még enter-ként is funkcionál. Ha figyelemmel követjük a kijelzőt, láthatjuk, hogy éppen melyik funkció aktív. Alatta található a vissza gomb, amelynek megnyomása után eggyel visszalép a menüben a telefon - rendkívül hasznos gomb! Alatta a billentyűzár csuszkájára fogunk lelni, amit csak le kell húzni, és máris aktiválódik a szolgáltatás. Még egy húzás és újra nyomogathatjuk a gombokat. Az előlapon végre egy négyállású navigációs gombot találunk középen egy enterrel - eddig ilyen eszköz nem volt a P-sorozatnál. Nagyon hasznos funkciónak bizonyult főleg a flip csukott állapotánál.
Itt felül találhatók a funkció gombok, és alattuk a vissza, illetve a törlés gomb. Jobb oldalt az üzenetkezelő gyorsgombja és az exponáló eszköz található. SMS íráshoz megfelelő a numerikus billentyűzet, de a flip nyitott állapotában használhatjuk a virtuális gombsort - amely teljesen megegyezik az elődmodellek hasonló eszközével -, illetve a továbbra is rapszodikusan működő kézírásfelismerést, T9 támogatással. A stylus jóval hosszabb lett, könnyebben fogható, pontosabban irányítható és szerencsére nem teleszkópos. Szoftver Egy leheletnyit lassabb lett a Symbian operációs rendszer, amely jelenleg a 9.1-es verzió UIQ 3.0 kezelőfelülettel. Csukott állapotból is elérhető a jobb oldali funkció gombbal a feladatkezelő, amely a legutóbb használt és a jelenheg futó alkalmazásokat tartalmazza. Nyitott állapotban a jobb alsó sarokban található az ikonja. A flip felhajtása esetén a menürendszer 4 legfontosabb alkalmazása kapott helyet a kijelzőn, amelyet a navigációs gombbal aktiválhatunk.
A További opció alatt a csendes mód bekapcsolását, a kapcsolatkezelőt, a hangerőt és a fontosabb parancsikonokat találjuk. A hívások menüpont alatt a híváskezelő található, a különféle fülek között a navigációs gombbal tudunk ugrálni - összes, fogadott, indított vagy nem fogadott beszélgetések. Csukott állapotban az üzenetkezelő, a médialejátszó, a telefon funkciók, a naptár, a játékok, az irodai szoftverek és a kamera is elérhető. Nyitott állapotban működik csak a webböngésző, illetve az RSS hírolvasó is. Az érintőkijelző pontossága sokat fejlődött, valóban az az alkalmazás indul el, amire éppen rábökünk egyet. A kezdőkijelzőn nem kapott helyet "today screen", amely az adott napra vonatkozó naptárbejegyzésekkel és teendőkkel riogatja a tulajdonost, de ez utólag is orvosolható. Az alsó sorban 4 ikon látható. Az eseménykezelő tartalmazza a frissen beérkezett üzeneteket és a híváskezelő butított verzióját. Az alkalmazások menüpontból a P990-re telepített szoftverek érhetők el, 3x3 ikonos vagy listás rendszerben.
A telefon ikonra kattintva hívást kezdeményezhetünk, a híváskezelővel pedig a legutóbb tárcsázott vagy fogadott hívásokat érhetjük el részletesen. A bal alsó sarokban látható még egy fölfelé mutató nyíl, erre klikkelve új kontaktot vehetünk fel, új üzenetet írhatunk, új teendőt regisztrálhatunk, innen kezelhetjük a vezetéknélküli kommunikációs eszközöket, kalibrálhatjuk az órát és a hangerőt. Névjegykártya scanner A névjegykártya scanner-től eleinte nem vártam sokat, majd miután a poén kedvvért a hazai Sony Ericsson egyik menedzserének kártyáját fotóztam le vele, és elámultam a végeredménytől. Tíz másodperc feldolgozás után elindult a telefonkönyv szoftvere, és az új kontakt adatai pontosan úgy jelentek meg a P990i kijelzőjén, mint ahogy az a papír verzión olvasható. Az információk (név, telefonszám, mobilszám, e-mail cím) a megfelelő helyre kerültek, a számok terén sem tévedett a szoftver. A P990i ilyen esetben automatikusan bekapcsolja a makró üzemmódot, amellyel valóban éles fotókat lehet készíteni részletgazdag témákról is.
Alapfunkciók Feleslegesnek tartom részletesen bemutatni az üzenetkezelést és a telefonkönyvet, mivel mindkét funkció a lehető legmagasabb színvonalat képviseli. Az SMS-ek, MMS-ek és elektronikus levelek szerkesztése igen egyszerű és gyors, számos szövegbeviteli mód áll a rendelkezésünkre, támogatja a POP3 és SMTP megoldásokat, illetve gyakorlatilag korlátlan mennyiségű üzenet eltárolására alkalmas. A telefonkönyv számos szempont alapján rendezhető, csoportokra osztható, és végtelen számú kontakthoz tengernyi információt rögzíthetünk. Hasonló a helyzet a korábban is agyondicsért heti, napi és havi nézettel felszerelt naptár esetében is, amely mindenféle teendő, találkozó és esemény részére tartogat extra opciókat. Az irodai szoftverek között egy táblázatkezelőt, PDF olvasót, szövegszerkesztőt és prezentáció készítőt is találunk. A 60 MB-os belső memóriát Memory Stick Duo kártyával (64 MB-os mellékelve a dobozban) tudjuk bővíteni.
Multimédia A beépített hangszóró szépen szó, a teljes értékű MP3 lejátszó pedig igen hasznos funkció. A hátoldalon található kamera megegyezik a W800i/K750i-ből ismert 2 megapixeles autófókuszos verzióval. A maximális felbontás 1600x1200, vannak effektek, keretek, digitális zoom, makró funkció és önkioldó is. A mobilfény illetve az elülső kamera önarckép készítése csak hab a tortán. Az optikát egy elforgatható retesz védi. Az elkészült képek minősége megegyezik a feljebb említett sikerkészülékek teljesítményével, éles, részletgazdag és valósághű színek jellemzik az elkészült alkotásokat. Fölöslegnek tartom részletezni a dolgot, a P990i bármilyen kép, hang vagy videóformátummal meg tud birkózni. Telefonnal készített képek
Adatkommunikáció Nem tagadom, hogy szívügyem ez a témakör, de most félre kell tennem a kritikus énemet, ha a korábbi modellekhez hasonlítom a készüléket. Az USB 2.0 (adatkábel mellékleve), a Bluetooth, az infra és a GPRS mellett végre a 3G is bekerült a körbe, illetve további újdonság a WiFi támogatás. Az előre telepített Opera alapokon nyugvó böngésző az M600i megoldására hasonlít. A szoftver külön jelzi, ha az adott oldalon RRS csatorna van. A böngésző szimpatikus alkalmazásnak tűnt, gyorsan töltötte be a letöltött adatokat, és vígan rendezte egy oszlopba akár az index.hu-t is. Az otthoni WLAN hálózatomra gond nélkül lépett fel a P990i, csak azt nem tudtam megoldani, hogy csak és kizárólag a WiFi-t legyen hajlandó igénybe venni, ha éppen otthon tartózkodom.
Azért nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a nem kifejezetten okostelefonjairól híres Samsung HSDPA képes készüléke már lassan egy hónapja kapható hazánkban, illetve a kifejezetten erre szakosodott HTC szinte hetente jelent be új 3,5G-s készülékeket. Csak jelzem, hogy ez a technológia a T-Mobile jóvoltából már elérhető az ország nagyobb városaiban, a maximális letöltési sebesség pedig 1,8 Mbit, szemben a 3G által nyújtott 384 kbit/sec-kel. A Sony Ericsson valahogy az EDGE hálózatról is megfeledkezett, így ha éppen nem egy UMTS cella kellős közepén tartózkodunk a leggyorsabb elérhető technológia a 2002-es P800-ban is megtalálható GPRS lesz.
Akkumulátor A készülék akkumulátorát sok kellemetlenségtől megkímélhetjük, hogyha az energiatakarékos opciókat kiválasztjuk. Aktív WiFi és 3G kapcsolat mellett, sűrű telefonálások és fotózások közepette akár egy nap alatt lemeríthető az energiaforrás. 10% töltöttség alatt kezd el siránkozni a P990i, így mindig legyen a közelben egy pótakkumulátor vagy egy hálózati töltő.
Összegzés A negatívumok közé tudnám sorolni a recsegő-ropogó hátlapot, a gyenge akkumulátort, a néha még kissé instabil szoftvert, az EDGE hiányát és a megjelenés kései dátumát. Szerencsére a pozitív lista ennél jóval hosszabb, mivel a Sony Ericcson P990i kezelhetősége sokat fejlődött, a kijelző csodálatos, a kamera a K750i óta egyszerűen fantasztikus, a névjegykártya scanner lenyűgöző, a telefonkönyv-naptár-üzenetkezelés trió maga a világszínvonal, illetve a 3G-WiFi kettős pedig valódi élményt nyújt a videótelefonálással és az Opera 8 böngészővel egybekötve. P910i tulajdonosoknak kötelező a váltás, de az éppen üzleti okostelefon vásárlásán gondolkozó felhasználóknak is nyugodt szívvel tudom ajánlani.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.