Hirdetés

Sony Ericsson S700i - a csúcsmobil



|

A Sony Ericsson S700i egy lenyűgöző készülék.

Hirdetés

Nagy szívfájdalom volt számomra, hogy ezt a készüléket némileg hamarabb kellett visszaadnom a gyártó képviseletének, de az érdeklődés az S700i iránt olyannyira nagy, hogy az újságírók egymást túllicitálva próbálnak hozzájutni egy-egy tesztkészülékhez. Nem véletlenül. A Sony Ericsson S700i egyetlen hibáját leszámítva - nem lesz olcsó - egész egyszerűen tartalmaz minden olyan funkciót, amit ma elvárhatunk egy igazán komoly és modern készüléktől, sőt, talán még annál sokkal többet is. Design és külcsín Kézbe véve. A S700i-t kellemes érzés kézbe venni. Mivel a gyártó egyik csúcskészülékéről van szó, talán nem véletlenül, csúcs minőségű anyagokat használtak fel a ház megépítéshez. A kissé testes, és kifejezetten vastag készülék hátulról nézve inkább hasonlít fényképezőre, mint mobiltelefonra. Számos ismerősömet sikerül megtréfálnom ezzel a kialakítással - vajon mit is tartok a kezembe? Tízből kilenc ember azt vágta rá, hogy biztosan egy Sony digitális fényképezőt. Majd megfordítottam, és tízből tíz ember elámult - egyrészt a telefon gyönyörű, másrészt ez egy telefon, amelyben egy integrált kamera van. Igaz volt, aki fordítva gondolta ezt - jogosan. A lekerekítet sarkok, az elegáns szürke szín és remek illesztések mind-mind azt sugallják a felhasználóban, hogy egy igazi 21. századi telefont tart a kezében. Az S700 méretei 107.5 x 49 x 24.5 mm, súlya pedig 137 gramm. Elforgatható. Az S700i elforgatható külleme egészen egyedivé varázsolja a készüléket. Választhatunk, hogy vagy balra, vagy jobbra fordítjuk el (és ugyan abba az irányba kell visszafelé is forgatni), igaz körbe nem lehet mozdítani. Az S700 kinyitva pont a szánkig elér telefonálás közben, így biztosan nem kezdünk el ordibálni az utcán, arra gondolva, hogy a mobilunk mikrofonja messze van. A telefon összecsukott állapotban szinte minden egyes funkcióra jól használható, természetesen SMS-t így nem tudunk írni, viszont fényképezni csak ebben az üzemmódban hajlandó. Körbejárva. Alul a szokásos Ericsson aljzatot találjuk, igaz az S700i egy kis gumi borítást is kapott ezen a téren, így hosszabb ideig fog működni ez az érzékeny terület. Bal oldalt találjuk billentyűzár reteszét és az infra portot. Jobb oldalon pedig a megint csak gumival védett memória kártya helyet, és a fény/hangerő szabályzót, illetve a fényképezés (exponálás) gombot. Hátul találjuk az ezüst design elemet, amellyel masszívabban tarthatjuk kezünkben a készüléket, illetve magát a féltve őrzött (újabb retesz) kincset, az 1,3 megapixeles kamerát, amelyhez még egy apró tükör is dukál. A külső hangszóró is az S700 hátán kapott helyet.
Szolgáltatások Kijelző. A telefont bekapcsolva - meglepő módón nem kell a betöltésre órákat várni - elénk tárul a végre már megfelelő fényerővel ellátott TFT LCD kijelző, amely hatalmas felbontásával (240 x 320 pixel) és 262 ezer színével kápráztatja el a felhasználót. Az ikonok a menüben még élesebbek és még élethűbbek lettek a K700i óta, de magasan veri a legtöbb jelenleg a piacon megtalálható kijelzőt, talán csak a Sharp GX30 vetekedhet vele. A csodálatos kijelzőn remekül jelennek meg a fényképek és egyéb multimédiás anyagok. Gombok és billentyűk. Ezen a téren is az igazi minőséget fogjuk a kezünkben, ugyanis a gombok mérete, nyomásereje és külleme is remekül el lett találva. Pergősen lehet SMS-t írni, és a navigációs gomb is sokat segít a menüben való szörfölgetésre. Menürendszer. A S700i menüje megint csak a K700-ra emlékeztet, így újfent a látványosan animált gombok jelennek meg előttünk, logikusan felépített, 3x4-es elrendezésében. Természetesen a készülék tetőtől-talpig testreszabható, így a színsémákat, a hátteret és a csengődallamokat is beállíthatjuk, vagy új darabokat tölthetünk le. Üzenetkezelés és szervező funkciók. A telefonnal lehetőségünk van SMS-t, EMS-t, Email-t és MMS-t is írni. Az S700 kezeli a hosszú üzeneteket. A multimédiás szövegkehez képet, hangot és videót is társíthatunk, vagy az előre telepített sablonokból válogathatunk. A szövegek begépelését a prediktív szövegbevitel segítségével lehet felgyorsítani. A Szervező funkciók között mindent megtalálhat egy komoly üzletember: fejlett naptár, diktafon, ébresztőóra, visszaszámláló, számológép, jegyzet, átváltó és világóra. Telefonkönyv. Az összesen 510 bejegyzés tárolására alkalmas Sony Ericsson S700 szinte minden elvárásunkat kielégítheti ezen a területen. Egy névhez töménytelen telefonszámot, e-mail címet és fényképet is társíthatunk. Meglepő volt számomra, hogy egy ekkora memóriával rendelkező csúcskészülékben, miért csak ilyen viszonylag kevés férőhely van a telefonkönyv számára. Ha valakinek esetleg nem lenne elég ez az 510 név, annak bátran ajánlom a szinkronizálást PC-vel, és így nyugodt szívvel tudjuk törölni a kevésbé fontos, de számítógépünkön már eltárolt ismerősök adatait.
A fényképező Mint azt már feljebb említettem, a telefonnal 1,3 megapixleles képet lehet készíteni, egészen pontosan 1280 x 960 pixel méretről van szó - maximálisan. Minden egyes fényképezés előtt csukjuk össze a telefont, majd nyissuk ki a lencsét védő reteszt és ezután kezdhetjük az alkotást. A képernyő ilyenkor 90 fokot elfordul, és az S700-at kézbe véve már valóban az az érzésünk támad, hogy egy valódi digitális fényképezőt tartunk a kezünkben. A kijelzőn minden fontosobb adat megjelenik, ami érdekelheti a fotóst: a hátralévő képek száma a memóriakártyán vagy a telefonban, a fényerő, a zoom mértéke, és a kiválasztott felbontás. 8x-os zoom. A kamera 8x-os digitális zoom funkciója jelentős minőség romláshoz vezethet, a kép egy idő után annyira zajos lesz még remek fényviszonyok mellett is, hogy használata értelmetlen. Ha például messziről egy távoli tárgyat akarunk fotózni, a közelítés használatával már 2-3 szoros zoom-nál kivehetetlen a fotózás célpontja. Beállítások. A képek mérete a következő lehet: 160 x 120, 320 x 240, 640 x 480 és 1280 x 960. A legnagyobb méretet alkalmazva akár 300 kbyte-os fájlt is képes létrehozni az S700, amely a kissé nagy - ha például Bluetooth-on akarjuk átküldeni. A képekhez keretet rendelhetünk, ilyenkor 10 darab előre telepített verzióból válogathatunk, és a CCD keresője is erre fog váltani.
Lehetőségünk van egymás után 4 darab gyorsfotó elkészítésére, az éjszakai mód aktiválására, az önkioldó használatára, a középen elhelyezkedő tárgyak nagyobb fényerővel történő kiemelésére fotózáskor, és még a vakuként feltüntetett világító lámpát is használhatjuk rossz fényviszonyok között. A fehéregyensúly szabályozásával auto, izzó, fluoreszkáló, nappali világosság és felhős opciók közül válogathatunk. A korábbról már ismerős effektek ezúttal sem maradtak ki a gyártó újdonságából: negatív, napfényes, szépia és fekete fehér. Videó. Egy ma valamire való telefon nem lehet meg videofelvétel nélkül sem, szerencsére az S700i sem kivétel ez alól - 128 x 96 illetve 176 x 144 pixeles felbontások közül választhatunk, és ugyan azokat a beállításokat alkalmazhatjuk, mint a fotózás esetében. QuickShare. Az elkészült multimédiás anyagokat Bluetooth-on, infrán, E-mailben és MMS-ben is továbbküldhetjük ismerőseinknek. Multimédia MP3 lejátszó. Természetesen az ismertebb zenei és videó fájlokat képes lejátszani az S700i, így nem okozhat gondot egy-egy MP3 vagy 3GPP fájl meghallgatása, megtekintése. Az minden esetre érthetetlen, hogy egy ilyen fejlett készülék miért tud megbirkózni a WAV kiterjesztésű állományokkal. A memóriakapacitás sem okozhat gondot a felhasználóknak (alaphelyzetben 40 MB áll a rendelkezésünkre + 32 MB a Duo kártyán), ugyanis Memory Stick Duo kártyával akár 1 GB-ig bővíthetjük a tárhelyünket - igaz, ennek az eszköznek finoman szólva borsos az ára. Az MP3 fájlok esetében a készülék még az ID3 TAG-eket is kiírja, sőt a hanghatás fokozása érdekében még a hangszíneket is beállíthatjuk. A basszus hangok kiemelésén talán még lehetne javítani, de ettől eltekintve meg voltam elégedve a hangszóró teljesítményével.
FM rádió. A gyártó jó szokásához híven most már sorozatban adja ki a rádióval is felszerelt telefonjait, az S700 esetében sincs ez másképp. A headset zsinórja szolgál antennaként, amivel a komplett FM sávot foghatjuk. Természetesen programozható a készülék, így nem kell minden alkalommal újra végig keresnünk a megfelelő frekvenciát a tuner használatával. Érdekesség, hogy a telefon további nyúzása közben is hallgatható a rádió. A minősége az egyik legjobb a mobiltelefonok között. Adatkommunikáció, Java, programok Egy ilyen kaliberű telefontól elvárható, hogy az összes ma elérhető adatkommunikációs technológiával föl legyen szerelve. A Bluetooth és az infra segítségünkre lehet egy-egy állomány gyors átküldéséhez más eszközökre. A GPRS kihasználásához a WAP 2.0 böngésző lehet nagy hasznunkra, az RS232/USB kábel pedig a PC-nkkel való kommunikációt könnyítheti meg. A telefon képes Java játékok és programok letöltésére és futtatására is, így meglévő, egyébként szegényes, tárházat bővíthetjük tovább. Összegzés Egy valódi "szerelem első látásra" volt az az 1 hét, amelyet a telefon nálunk tölthetett. Az S700i minden mai elvárásnak megfelel, rendkívül fejlett képkezelő funkció kiemelik az amúgy erős mezőnyből. Akkumulátora remekül teljesített, alig-alig kellett tölteni. Apró hiányosságok azért vannak: az EDGE adatátviteli technológia érthetetlen módon, de kimaradt a készülékből, illetve a letölthető java programok száma sem túlzottan sok manapság - talán jobb megoldás lett volna egy Symbian operációs rendszer használata az S700 esetében.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.