Hirdetés

Sony Ericsson S700i - a csúcsmobil

|

A Sony Ericsson S700i egy lenyűgöző készülék.

Hirdetés

Nagy szívfájdalom volt számomra, hogy ezt a készüléket némileg hamarabb kellett visszaadnom a gyártó képviseletének, de az érdeklődés az S700i iránt olyannyira nagy, hogy az újságírók egymást túllicitálva próbálnak hozzájutni egy-egy tesztkészülékhez. Nem véletlenül. A Sony Ericsson S700i egyetlen hibáját leszámítva - nem lesz olcsó - egész egyszerűen tartalmaz minden olyan funkciót, amit ma elvárhatunk egy igazán komoly és modern készüléktől, sőt, talán még annál sokkal többet is. Design és külcsín Kézbe véve. A S700i-t kellemes érzés kézbe venni. Mivel a gyártó egyik csúcskészülékéről van szó, talán nem véletlenül, csúcs minőségű anyagokat használtak fel a ház megépítéshez. A kissé testes, és kifejezetten vastag készülék hátulról nézve inkább hasonlít fényképezőre, mint mobiltelefonra. Számos ismerősömet sikerül megtréfálnom ezzel a kialakítással - vajon mit is tartok a kezembe? Tízből kilenc ember azt vágta rá, hogy biztosan egy Sony digitális fényképezőt. Majd megfordítottam, és tízből tíz ember elámult - egyrészt a telefon gyönyörű, másrészt ez egy telefon, amelyben egy integrált kamera van. Igaz volt, aki fordítva gondolta ezt - jogosan. A lekerekítet sarkok, az elegáns szürke szín és remek illesztések mind-mind azt sugallják a felhasználóban, hogy egy igazi 21. századi telefont tart a kezében. Az S700 méretei 107.5 x 49 x 24.5 mm, súlya pedig 137 gramm. Elforgatható. Az S700i elforgatható külleme egészen egyedivé varázsolja a készüléket. Választhatunk, hogy vagy balra, vagy jobbra fordítjuk el (és ugyan abba az irányba kell visszafelé is forgatni), igaz körbe nem lehet mozdítani. Az S700 kinyitva pont a szánkig elér telefonálás közben, így biztosan nem kezdünk el ordibálni az utcán, arra gondolva, hogy a mobilunk mikrofonja messze van. A telefon összecsukott állapotban szinte minden egyes funkcióra jól használható, természetesen SMS-t így nem tudunk írni, viszont fényképezni csak ebben az üzemmódban hajlandó. Körbejárva. Alul a szokásos Ericsson aljzatot találjuk, igaz az S700i egy kis gumi borítást is kapott ezen a téren, így hosszabb ideig fog működni ez az érzékeny terület. Bal oldalt találjuk billentyűzár reteszét és az infra portot. Jobb oldalon pedig a megint csak gumival védett memória kártya helyet, és a fény/hangerő szabályzót, illetve a fényképezés (exponálás) gombot. Hátul találjuk az ezüst design elemet, amellyel masszívabban tarthatjuk kezünkben a készüléket, illetve magát a féltve őrzött (újabb retesz) kincset, az 1,3 megapixeles kamerát, amelyhez még egy apró tükör is dukál. A külső hangszóró is az S700 hátán kapott helyet.
Szolgáltatások Kijelző. A telefont bekapcsolva - meglepő módón nem kell a betöltésre órákat várni - elénk tárul a végre már megfelelő fényerővel ellátott TFT LCD kijelző, amely hatalmas felbontásával (240 x 320 pixel) és 262 ezer színével kápráztatja el a felhasználót. Az ikonok a menüben még élesebbek és még élethűbbek lettek a K700i óta, de magasan veri a legtöbb jelenleg a piacon megtalálható kijelzőt, talán csak a Sharp GX30 vetekedhet vele. A csodálatos kijelzőn remekül jelennek meg a fényképek és egyéb multimédiás anyagok. Gombok és billentyűk. Ezen a téren is az igazi minőséget fogjuk a kezünkben, ugyanis a gombok mérete, nyomásereje és külleme is remekül el lett találva. Pergősen lehet SMS-t írni, és a navigációs gomb is sokat segít a menüben való szörfölgetésre. Menürendszer. A S700i menüje megint csak a K700-ra emlékeztet, így újfent a látványosan animált gombok jelennek meg előttünk, logikusan felépített, 3x4-es elrendezésében. Természetesen a készülék tetőtől-talpig testreszabható, így a színsémákat, a hátteret és a csengődallamokat is beállíthatjuk, vagy új darabokat tölthetünk le. Üzenetkezelés és szervező funkciók. A telefonnal lehetőségünk van SMS-t, EMS-t, Email-t és MMS-t is írni. Az S700 kezeli a hosszú üzeneteket. A multimédiás szövegkehez képet, hangot és videót is társíthatunk, vagy az előre telepített sablonokból válogathatunk. A szövegek begépelését a prediktív szövegbevitel segítségével lehet felgyorsítani. A Szervező funkciók között mindent megtalálhat egy komoly üzletember: fejlett naptár, diktafon, ébresztőóra, visszaszámláló, számológép, jegyzet, átváltó és világóra. Telefonkönyv. Az összesen 510 bejegyzés tárolására alkalmas Sony Ericsson S700 szinte minden elvárásunkat kielégítheti ezen a területen. Egy névhez töménytelen telefonszámot, e-mail címet és fényképet is társíthatunk. Meglepő volt számomra, hogy egy ekkora memóriával rendelkező csúcskészülékben, miért csak ilyen viszonylag kevés férőhely van a telefonkönyv számára. Ha valakinek esetleg nem lenne elég ez az 510 név, annak bátran ajánlom a szinkronizálást PC-vel, és így nyugodt szívvel tudjuk törölni a kevésbé fontos, de számítógépünkön már eltárolt ismerősök adatait.
A fényképező Mint azt már feljebb említettem, a telefonnal 1,3 megapixleles képet lehet készíteni, egészen pontosan 1280 x 960 pixel méretről van szó - maximálisan. Minden egyes fényképezés előtt csukjuk össze a telefont, majd nyissuk ki a lencsét védő reteszt és ezután kezdhetjük az alkotást. A képernyő ilyenkor 90 fokot elfordul, és az S700-at kézbe véve már valóban az az érzésünk támad, hogy egy valódi digitális fényképezőt tartunk a kezünkben. A kijelzőn minden fontosobb adat megjelenik, ami érdekelheti a fotóst: a hátralévő képek száma a memóriakártyán vagy a telefonban, a fényerő, a zoom mértéke, és a kiválasztott felbontás. 8x-os zoom. A kamera 8x-os digitális zoom funkciója jelentős minőség romláshoz vezethet, a kép egy idő után annyira zajos lesz még remek fényviszonyok mellett is, hogy használata értelmetlen. Ha például messziről egy távoli tárgyat akarunk fotózni, a közelítés használatával már 2-3 szoros zoom-nál kivehetetlen a fotózás célpontja. Beállítások. A képek mérete a következő lehet: 160 x 120, 320 x 240, 640 x 480 és 1280 x 960. A legnagyobb méretet alkalmazva akár 300 kbyte-os fájlt is képes létrehozni az S700, amely a kissé nagy - ha például Bluetooth-on akarjuk átküldeni. A képekhez keretet rendelhetünk, ilyenkor 10 darab előre telepített verzióból válogathatunk, és a CCD keresője is erre fog váltani.
Lehetőségünk van egymás után 4 darab gyorsfotó elkészítésére, az éjszakai mód aktiválására, az önkioldó használatára, a középen elhelyezkedő tárgyak nagyobb fényerővel történő kiemelésére fotózáskor, és még a vakuként feltüntetett világító lámpát is használhatjuk rossz fényviszonyok között. A fehéregyensúly szabályozásával auto, izzó, fluoreszkáló, nappali világosság és felhős opciók közül válogathatunk. A korábbról már ismerős effektek ezúttal sem maradtak ki a gyártó újdonságából: negatív, napfényes, szépia és fekete fehér. Videó. Egy ma valamire való telefon nem lehet meg videofelvétel nélkül sem, szerencsére az S700i sem kivétel ez alól - 128 x 96 illetve 176 x 144 pixeles felbontások közül választhatunk, és ugyan azokat a beállításokat alkalmazhatjuk, mint a fotózás esetében. QuickShare. Az elkészült multimédiás anyagokat Bluetooth-on, infrán, E-mailben és MMS-ben is továbbküldhetjük ismerőseinknek. Multimédia MP3 lejátszó. Természetesen az ismertebb zenei és videó fájlokat képes lejátszani az S700i, így nem okozhat gondot egy-egy MP3 vagy 3GPP fájl meghallgatása, megtekintése. Az minden esetre érthetetlen, hogy egy ilyen fejlett készülék miért tud megbirkózni a WAV kiterjesztésű állományokkal. A memóriakapacitás sem okozhat gondot a felhasználóknak (alaphelyzetben 40 MB áll a rendelkezésünkre + 32 MB a Duo kártyán), ugyanis Memory Stick Duo kártyával akár 1 GB-ig bővíthetjük a tárhelyünket - igaz, ennek az eszköznek finoman szólva borsos az ára. Az MP3 fájlok esetében a készülék még az ID3 TAG-eket is kiírja, sőt a hanghatás fokozása érdekében még a hangszíneket is beállíthatjuk. A basszus hangok kiemelésén talán még lehetne javítani, de ettől eltekintve meg voltam elégedve a hangszóró teljesítményével.
FM rádió. A gyártó jó szokásához híven most már sorozatban adja ki a rádióval is felszerelt telefonjait, az S700 esetében sincs ez másképp. A headset zsinórja szolgál antennaként, amivel a komplett FM sávot foghatjuk. Természetesen programozható a készülék, így nem kell minden alkalommal újra végig keresnünk a megfelelő frekvenciát a tuner használatával. Érdekesség, hogy a telefon további nyúzása közben is hallgatható a rádió. A minősége az egyik legjobb a mobiltelefonok között. Adatkommunikáció, Java, programok Egy ilyen kaliberű telefontól elvárható, hogy az összes ma elérhető adatkommunikációs technológiával föl legyen szerelve. A Bluetooth és az infra segítségünkre lehet egy-egy állomány gyors átküldéséhez más eszközökre. A GPRS kihasználásához a WAP 2.0 böngésző lehet nagy hasznunkra, az RS232/USB kábel pedig a PC-nkkel való kommunikációt könnyítheti meg. A telefon képes Java játékok és programok letöltésére és futtatására is, így meglévő, egyébként szegényes, tárházat bővíthetjük tovább. Összegzés Egy valódi "szerelem első látásra" volt az az 1 hét, amelyet a telefon nálunk tölthetett. Az S700i minden mai elvárásnak megfelel, rendkívül fejlett képkezelő funkció kiemelik az amúgy erős mezőnyből. Akkumulátora remekül teljesített, alig-alig kellett tölteni. Apró hiányosságok azért vannak: az EDGE adatátviteli technológia érthetetlen módon, de kimaradt a készülékből, illetve a letölthető java programok száma sem túlzottan sok manapság - talán jobb megoldás lett volna egy Symbian operációs rendszer használata az S700 esetében.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár