Hirdetés

Sony Ericsson T630 - megbízható középkategóriás



|

E telefonban butított VGA kamerát, Bluetooth-t, GPRS-t, teljes körű MMS szolgáltatást és rengeteg egyéb funkciót is megtalálunk.

Hirdetés

Kézbe véve A T630 dobozát felnyitva nem fog extrák özöne az ölünkbe hullni, de a töltőt, az akkut és természetesen magát a készüléket azért mellékeli a gyártó. A kezemben lévő csontfehér színű T630 könnyű, nem fárad el az ember keze fél óra telefonálás után. A komoly üzleti készülék benyomását keltő modell fekete színben még inkább férfiasabb, a szóban forgó egyedet talán inkább üzletasszonyoknak ajánlanám. Emlékeim szerint a T610-es is rendkívül elegáns megjelenésével büszkélkedhetett, igaz a kijelző körüli részt folyamatosan törölgetni kellet, mivel minden ujjlenyomat megmaradt raja emlék gyanánt. A T630 esetében ilyenről szó sincs, a fekete lakkszerű design elem már a múlté. Van helyette viszont egy remek billentyűztet, ahol a feliratok nem a gombok külsején, hanem azok alatt találhatók, így hosszú évek során sem fog lekopni a "4 GHI" gombról például a három darab betű. A készülék bal oldalán találjuk a fényképező aktiválására szolgáló gombot, illetve a hangerőszabályzó gombokat. Alul a töltő és a headset aljzat virít, jobb oldalt pedig a WAP böngészőt indítására tervezett gombot fedezhetjük fel. Felül az Infra portot és a be- és kikapcsoló gombot találjuk. A T630 hátulján egy kis tükröcske felett leledzik a kamera, amely már VGA felbontású képek készítésére is alkalmas - igaz csak interpolált fotókat alkothatunk vele, így lényegében továbbra is a 352 x 288 pixeles képek maradnak a számunkra.
Szolgáltatások A telefont bekapcsolva elénk tárul a felújított TFT kijelző, amely továbbra is 65 ezer színben pompázik. Érzékelhető a változás, de nagyságrendekkel jobb képernyő minőségre ne számítsunk. A színek élethűek, a kontraszt is jól beállítható, de az ikonok továbbra is pixelesek. A középső navigációs gomb 5 állású, a telefonhoz képest befelé nyomva enter-ként funkcionál, alaphelyzetben a menübe juthatunk vele. Felfelé nyomva új barátokat vehetünk fel a készülékbe, balra/lefelé nyomva a telefonkönyvet, jobbra pedig megint csak a menüben találjuk magunkat. Alaphelyzetben a képernyő felső sávjában láthatjuk az időt és a dátumot, illetve az akku, térerő, GPRS állapotjelzőket, de az Infra és a Bluetooth, sőt az új üzenet érkezése esetén is apró ikonok figyelmeztetnek bennünket. Lent bal oldalt a Hívásinfót, jobbra pedig a Tovább gombot láthatjuk - amely tartalmazza a Csendes üzemmód be/ki, a Bluetooth be/ki, az Infra be, a Jegyzetírás, a Telefon állapota és a * gomb használatával a Billentyűzár funkciókat. A Szórakozás menüpontban található a Játékok és egyéb menüpont, amely nevéhez hűen a játékokat takarja. A Barátok menüpontban ismerőseinket vehetjük fel, igaz ennek a szolgáltatásnak igazi értelmét a mai napig nem értettem meg. A T630 telefonkönyvébe nem kevesebb, mint 510 darab telefonszámot rögzíthetünk. A bejegyzésekhez számos adatot (E-mail cím, további telefonszámok, jegyzet) adhatunk hozzá, és akár egyedi csengődallamot és hívásfotót is mellékelhetünk neveinkhez - sőt, 50 névhez külön hangparancsot is rendelhetünk.
Az üzenetküldés terén kevés okunk lehet panaszra: a T630-al nemcsak SMS-t, EMS-t és MMS-t küldhetünk, hanem lehetőségünk van Nokia képüzenetekkel is meglepni ismerőseinket. A T630-ban egy teljes értékű E-mail klienst is felfedezhetünk, amely támogatja POP3/IMAP szabványokat. A telefon belső memóriája összesen 70 darab SMS tárolására alkalmas, a multimédiás üzeneteink (MMS) pedig a készülék 2 MB-os belső memóriájára hagyatkozhatnak. A szövegírást a T9 hivatott megkönnyíteni, amely végre ért már magyarul is - szerencsére tanítható. A szervezőfunkciók terén egy jól felszerelt Naptár, Diktafon, Stopper, Jegyzetkészítő és Ébresztőóra áll a rendelkezésünkre. Multimédia A T610-es kamerájával még csak CIF méretű (352 x 288 pixel) képeket készíthetünk, a T630-ban azonban már a VGA opció is bekerült, igaz ne várjunk tőle túlzottan sokat. A valójában továbbra is CIF méretű képeket a készülék software-esen interpolálja, így garantált a minőségromlás. A T630 kamerája így nem forradalmasítja a korábban már meglévő T610-es élményeket, ellenbe továbbra is nagymennyiségű természetes fényre lesz szükségünk, ha legalább körvonalaiban ki akarjuk venni, hogy mi is szerepel a képen. Mesterséges fény mellett a kamera használhatatlan, nem is beszélve az éjszakai módról, amely bár némileg javít az összképen, de nagyobb a bemozdulás veszélyes is ebben az esetben. Az elkészítendő fotókat tovább színesíthetjük 3 effektussal is: alkothatunk fekete-fehér képeket, használhatjuk a szépia szűrőt (barnítás) vagy a negatív effekttel még dia-imitációkat is csinálhatunk.
A kamerával a már feljebb említett VGA (640 x 480), 120 x 160 és 288 x 352) pixelméretű fotókat készíthetünk. Beállíthatjuk a fényerőt, használhatjuk az önkioldó funkciót, elkészült fotóinkat pedig MMS-ben, Email-ben, Infrán vagy Bluetooth-on küldhetjük tovább. Ha másokkal esetleg nem akarjuk megosztani galériánkat, felhasználhatjuk a képeket háttérnek, képernyővédőnek vagy hozzárendelhetjük egy telefonkönyv bejegyzéshez is őket. A Képek és Hangok mappában találjuk meg az elkészült remekműveket, a csengőhangokat, a hangjegyzeteket és a témákat. A T630-ban még egy egyszerű dallam- és képszerkesztő is ránk vár. Adatkommunikáció A Sony Ericsson T630 ezen a területen maximum az EDGE érthetetlen hiánya miatt vonható kérdőre, de ha ezen az apróságon túltesszük magunkat, igencsak csak széles szolgáltatáspaletta tárul elénk. A telefonban, az elődhöz hasonlóan, ezúttal is találunk Bluetooth kapcsolatot, amelynek használatával több méteres távolságból is fogadhatunk/küldhetünk adatokat. A T630 minden egyes általunk kipróbált készülékkel (Nokia 3660, Sony Ericsson P800) gond nélkül megértette magát, oda-vissza. Nagyobb képek, állományok fogadásánál egyes esetekben előfordult, hogy megszakadt a kapcsolat a két eszköz között, de második próbálkozásra már hibátlanul lezajlott a folyamat.
Az Infra port, bár jóval körülményesebb, mint feljebb említett Bluetooth technika, de ennek ellenére hibátlanul működött együtt más eszközökkel. A beépített modemet Infrán és Bluetooth-on keresztül is használhatjuk. Miután elvégeztük a megfelelő WAP beállításokat, máris élvezhetjük az xHTML oldalak megjelenítésére is alkalmas WAP 2.0 böngésző nyújtotta élményt. A GPRS kapcsolat Class 8-as mivoltából kifolyólag 4+1 vagy 3+2 időrést tudunk egyszerre összefogni. A WAP oldalak flottul, viszonylag pörgősen töltődnek le, élvezetes a szörfölgetés a készülékkel. A T630-ban megtalálható a HSCSD kapcsolat is. A Sony Ericsson T630-at még a számítógépünkkel is szinkronizálhatjuk, így dátumbejegyzéseinket, telefonkönyvünket és egyéb jegyzeteinket is tárolhatjuk kedvenc PC-nken. A telefon képes Java és Mophun programok letöltésére és futtatásra is, igaz a 2 MB-os belső memória körülhatárolja lehetőségeinket - legjobb tudomásom szerint a programok mérete nincs maximalizálva. A T630-ban megtalálható a gyors üzenetek küldözgetésére alkalmas Instant Messaging alkalmazás is, amelyet egyelőre a hazai szolgáltatók - érthetetlen módon - nem támogatnak. Összegzés A Sony Ericsson T630 méltó ellenfele a Nokia 6230-as készülékének, igaz multimédiás képességek terén és az EDGE szolgáltatás hiánya miatt támadhatnak ellenérzések a japán-svéd gyártó remekműve kapcsán. Könnyű, jól használható és mindezek mellett még szép telefon is a T630.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.