Hirdetés

Sony Ericsson W800i - a zenemobil



|

A Sony Ericsson W800i sok tekintetben még túl is mutat operációs rendszerrel felszerelt társain.

Hirdetés

Nem tudom ki tervezte a Sony Ericsson W800i műanyag dobozát (amelyben a készülék és a kiegészítők találhatók), de, hogy nem egyeztetett a műszaki leírásokat szerkesztő kollégákkal, az biztos. A tokba éppen 3 mm híján nem fér be a rengeteg füzet se széltében, se hosszában, a telepítő cd-ről már nem is beszélve. A műanyagtoknak egy óriási hátránya van, még pedig, hogy elképesztően könnyen meg tud repedni, és a repedésből általában törés lesz, amely kellemetlen sérüléseket okozhat a felhasználónak. A Sony Ericsson K750i-re kísértetiesen hasonlító készülék újabb alternatívát nyújthat az iPOD ellenes tábornak, vagy egyáltalán azoknak a felhasználóknak, akik nem hajlandók külön zenelejátszót és mobiltelefont hordani a zsebükben, hanem ezt a két funkciót egy eszközben kívánják viszontlátni. Kézbe véve A W800i remek anyagokból lett összerakva, kellemes a fogása és már messziről látszik, hogy egy igényes termékről van szó. A színek igen harsányak, de "a 2005-ös év MP3 lejátszója" kitüntető címért folytatott küzdelemben a narancs-fehér párosítás kellően figyelemfelkeltő. A telefon oldalán nem találunk hézagokat vagy lötyögő elemeket, sokkal inkább masszív illesztések, és stabil fogás jellemzi a készüléket. A telefon szemből nézve a zenelejátszó program számára létrehozott walkman gomb tűnhet elsőre ismeretlen kezelőszervnek, a többi megoldással már találkozhattunk a korábbi Sony Ericsson modelleknél. Nagyméretű ujjaimból kifolyólag mindig is tudtam értékelni a széles numerikus gombokat, pláne, hogy ha a nyomáserejük stabil, illetve könnyű velük a gyors szövegbevitel - gondoltam elsőre, aztán a szoftver sebességét nézve már kiábrándító volt a végeredmény. A billentyűzár például éppen akkor nem akar működni, amikor a legnagyobb szükségünk lenne rá. A Sony Ericsson W800i egyetlen hibája a külső szempontjából, hogy a fiatalos design miatt a készülék inkább tűnik játéknak, mint elegáns digitális eszköznek. A telefon bal oldalán található a Play/Pause gomb, amellyel szinte bármikor megállíthatjuk, illetve elindíthatjuk a dalainkat. A W800 jobb oldalán a hangerő szabályozóval hasonló a helyzet.
Szoftver, kijelző A rendkívül okos W800i szoftvere már kellően gyors ahhoz, hogy ne idegesítse fel tulajdonosát, még MP3 lejátszás közben - ugyanis a telefon képes a háttérben is futtatni média alkalmazását. A már több, mint egy éves modellhez, Sony Ericsson K700i-hez képest, sebesség terén, igen nagy a differencia a W800i javára. A menüikonok szépen animáltak, a témák és a csengőhangok egyedi atmoszférát kölcsönöznek a készüléknek. A menürendszer jól átlátható, a Symbian okostelefonkra emlékeztető Beállítások menüpont kifejezetten tetszett. A K750 belső tulajdonságait felvonultató szolgáltatás paletta igen fejlett, így nem okoz gondot a rengeteg telefonbejegyzés tárolása elképesztő mennyiségű extra információval. A teljes körű e-mail klienssel (POP3, IMAP4) és a fejlett MMS (videó, hang, kép, szöveg) funkcióval is találkoztunk már a gyártó korábbi modelljeiben, igaz üzenetírás alatt gond van a karakterszám megjelenítésével. A több fajta nézettel felszerelt naptár hasznos program lehet a mindennapjaink során. Mivel a 2 megapixeles optika tudása mit sem változott a Sony Ericsson K750i-hez képest, ezért most eme funkció ismertetésétől eltekintenék. A telefon tartalmaz előre telepített játékokat (egy Tetris hangjegyekkel és egy puzzle), de ezeket olyan hamar meg lehet unni, hogy gyorsan kerítsük elő a Splinter Cell valamelyik epizódját.
A kijelző mérete volt az egyetlen, ami zavart ezen a területen, ugyanis a képernyő széltében még tovább elfért volna - ugyan ezzel találkoztam anno a Sony Ericsson K700i/K750 kapcsán is. De ezt az egyetlen apróságot leszámítva rendkívül meggyőző volt a végeredmény. Az S700i óta aktívan használja a gyártó 262 ezer szín megjelenítésére alkalmas kijelzőit, ez a W800i esetében egy 176 x 220 pixeles felbontást jelent. A képernyő fényereje állítható, de inkább csak haloványabbak lesznek tőle az élek. Napfényben továbbra is csak kontúrokat véltem fölfedezni a menü ikonjaiból. A kijelző minősége csodálatos, normál fényviszonyok között a képe éles és színekkel teli, a kamerával készített fotók nagyon jól néznek rajta ki. MP3 lejátszó A telefon bekapcsolása esetén nem kell feltétlenül SIM kártyával rendelkeznünk ahhoz, hogy a telefon zenelejátszó képességét kihasználjuk - az indítóképernyőn kiválaszthatjuk akár azt is, hogy csak a Walkman szekció induljon el. A Sony Ericsson W800i-ben a legnagyobb újítás az MP3 lejátszó szoftver, amely kísértetiesen emlékeztet az Apple által kedvelt alkalmazáshoz. A Walkman gombbal bármikor elérhető funkció első menüpontjában (Most játszott) a korábban lejátszott zeneszámok közül válogathatunk.
Az Előadók és Zeneszám menüpontokkal különféle szempontok alapján kereshetünk a telefonunk memóriájában. Komplett mappa másolásába többször beletört a bicskám, így inkább csak fájlokat helyeztem át a telefonra. A szoftverrel létre lehet hozni akár listákat is (Playlist), amely a kedvenc dalainkat tartalmazhatja. Lejátszás közben kiválaszthatjuk a Bass, Mega Bass, Voice, Trebble boost, és Normal közül a az ízlésünknek megfelelő equalizer beállítást. USB-csatlakozás A számítógépünkkel történő komolyabb megismerkedés előtt ne dugjuk be a készüléket az USB aljzatba, mivel a Windows XP azonnal felismeri azt, és sikoltozik egy install CD után. Telepítsük először a PC-Suite programot, majd csatlakoztassuk a készüléket és minden egyes hardware elemet külön-külön fel fog telepíteni a program, szerencsére az operációs rendszer könnyedén megtalálja és felmásolja a megfelelő fájlokat. Aki már próbálkozott Sony Ericsson telefont szinkronizáni PC-vel, az pontosan tudja, hogy milyen körülményes és idegesítő hibákkal van tele a szoftver.
A W800 esetében valamit javult a helyzet, de még így sem ismeri fel mindig egyértelműen a program a megfelelő funkciókat, és az adatszinkronizáció pedig maga a rémálom - megtriplázódnak a bejegyzéseink, összecserélődnek a nevek és a telefonszámok. Zeneszámokat csak és kizárólag USB-n keresztül érdemes rátenni a telefonra, mivel a sebessége igen gyors (bő 20 MB per perc) és közben még az akkumulátor is töltődik. Mialatt a telefon rá van dugva a számítógépre a W800i nem fogja látni a Memory Stick Duo-t. A PC cserélhető háttértárként látja a készüléket, Windows-mappa szerűen másolgathatjuk, rendezhetjük az állományokat. Érdekes, hogy egy komplett mappa áthelyezésénél a telefon értelmezte a folder nevét, mint előadót, de a konkrét számokat már csak a telefonon található összes MP3 fájl között volt hajlandó feltüntetni.
A fülhallgató A fülhallgató az első olyan eszköz kategóriájában, amit kifejezetten kedvelek, és végre nem esik ki a fülemből. Ha rendesen sikerül betapasztanunk mindkét fülkagylónkba a miniatűr hangszórókat, akkor akár a 6-os villamos is düböröghet a hátunk mögött, nem lesz zavaró. Hihetetlen, hogy mennyire kizárja a külső zörejeket az eszköz. A mély hangok kapcsán eddig nehezen tudtam kritikát írni mobiltelefon esetében, mivel az általam kipróbált telefonok egyáltalán nem szólaltatták meg a basszusokat. A W800 ellenben ezen a területen is szenzációsan teljesít: a System Of a Down és más rock zenekarok számait hallgatva az ember egészen új hangszereket tud felfedezni a discman hangzáshoz képest. A rock zenében oly fontos elemként kezelt lábdob kiválóan hallható a számok során. Az egyébként Sony fülhallgatókhoz hű „bal fülbe, nyak mögött átvezetem és jobb fülbe be” megoldással kezdek megbarátkozni, köszönhetően a Sony Ericsson walkman-jének. A kábelen még egy csíptető illetve egy hívás elutasító / felvevő gomb is található. A W800 saját hangszórója is jóval kellemesebb minőségben szól, mint a versenytársak megoldásai.
Adatkommunikáció Mi sem természetesebb, hogy egy csúcskategóriás készülékben minden fontosabb adatkommunikációs eszköz megtalálható. A korábban már általam megkedvelt Bluetooth szoftver most sem okozott csalódást, könnyedén és gyorsan lehetett vele adat cserélni személyi számítógépemmel és más telefonokkal is - egyszer sem volt gond az adatátvitellel. Az infra portot sem spórolták le a készítő, így a telefon tetején ezt is megtaláljuk. A GPRS Class 10 már lassan évek óta standardnak számít a Sony Ericsson háza táján, most sincs ez másképp.
Az EDGE technológiát végtelenül hiányoltam, a telefon márciusi bemutatóján is szomorúan vettem tudomásul, hogy gyártó nem fordít kellő figyelmet erre a technológiára. Összegzés A kifejezetten fiataloknak szánt telefon az ősz nagy slágere lesz, ez a magas ár ellenére is borítékolható - kijelentésemet hűen támasztják alá a legfrissebb értékesítési adatok. A Sony Ericsson W800i önmagában nem egy forradalmi újítás, hanem végre nevén lett nevezve az MP3 lejátszó képesség, és a Sony-tól gyorsan kölcsönvett Walkman márkanév olyan plusz erőt ad a telefonnak, amelynek következtében vásárlók ezrei fogják ezt a készüléket választani. Leszámítva a szoftver lassúságát, különösebb panaszon nincs a W800i-vel kapcsolatban. A készülék egyébként rengeteg pozitív meglepetést tartogat számunkra, az akkumulátora átlagosnak mondható (900 mAh - 2-3 napig bírja a gyűrődést), és még a telefonálás közbeni hangminőséggel sem volt gond.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.