Hirdetés

Sony Ericsson Xperia Play - A komoly játékos



|

Régóta vártunk már egy olyan androidos mobilt, amelyen komoly játékokat is futtathatunk - lássuk az első fecskét, az Xperia Play-t.

Hirdetés

Ritka az olyan mobil, amelyet kifejezetten játékok futtatására készítettek fel (emlékezzünk csak az N-Gage bukására, ami óta meglehetős óvatossággal nyúlnak a fejlesztők a témához), azonban az iPhone-os és androidos játékok sikere meggyőzte arról a hardvergyártókat, hogy érdemes belevágni egy olyan mobil készítésébe, amelyre lehet játékokat fejleszteni, és amely dedikált (valamint az Xperia Play esetében), az érintőképernyőn túl kihajtható játszófelülettel is rendelkezik.


A masszív készülékház meglehetősen nehéz, mivel ahogy említettük, plusz egy felülettel is rendelkezik, amely a PSP-éhez hasonló kezelőszerveket tartalmaz – joystickok helyett ezúttal érintős megoldást alkalmazva. A felület alkalmazása nem véletlen: több mint 150 játékot optimalizáltak az Xperia Play-re (például a méltán híres, androidos verzióval is rendelkező Minecraftet), viszont érdekes módon nem mindegyik használható együtt az említett érintős joystickokkal, például a The Sims 3 csak igen nehézkesen vezérelhető erről a kihajtható részről – esetében jobb nem is használni, csak az érintőképernyőt.

 

 

 


Természetesen ha nem lenne okostelefonként is remekül használható az Xperia Play, akkor szinte azonnal előrejelezhetnénk a bukását, ám ez szerencsére nincs így. Habár kicsit nehéz, ám mégsem kényelmetlen vagy furcsa látvány kézben tartani és beszélni róla – nem úgy, mint szegény N-Gage esetében. A külsejével minden rendben van: habár műanyagból készült (biztosra vesszük, hogy a mérnökök nem akarták még nehezebbé tenni fémbetétekkel), ámde az jó minőségű; többheti használat után sem karcolódott meg. Kétféle színben érhető el, feketében és fehérben, nálunk a fekete verzió járt, amelynek a szélén ezüstszínű fémbetétek láthatók. A dizájn jól sikerült, a cirka egyéves Sony Ericsson Vivazt idézi az alsó és felső lekerekítés, ám természetesen ahhoz a mobilhoz képest ez a modell jóval vastagabb.


A hardveres felépítése megegyezik a nyáron a piacra került Xperia arc-éval, ami 1 gigahertzes Qualcomm MSM8255 típusú processzort, 512 megabájt RAM-ot és Adreno 205 3D-gyorsítót jelent, amelyek a legújabb Android-verziót, azaz 2.3-as Gingerbreadet hajtják meg (nagy pozitívum, hogy immáron a legújabb Android-változatokkal rendelkeznek a Sony Ericsson mobiljai). A telefon kijelzője tűéles, FWVGA-felbontású, hagyományos TFT-kijelző, illetve természetesen, mint a felső kategóriás okostelefonoké, kapacitív érintőtechnológiával rendelkezik. Utóbbival viszont gépelés közben gyakran meggyűlt a bajunk: mivel már-már túlságosan is érzékeny, így rendkívül gyakori volt a melléütés; amikor az ujjunk egy icirit hozzáért a kívánt betű melletti karakterhez, akkor azt a képernyő úgy vette, hogy megérintettük, tehát megjelenítette a szövegben.

 

 

 


Viszont lássuk a legfontosabb témát: a játékokat. A mobil több előre telepített programmal érkezik (például The Sims 3, Star Battalion, FIFA 11 stb.) , amiket ennek ellenére mindenképp le kell tölteni, amely esetben bizony több száz megabájtot is elérhet az adatforgalmunk, ha mindegyikre kíváncsiak vagyunk. Ennélfogva érdemes használatba vételkor egy ingyenes Wi-Fi-hotspotot keresni és onnan telepíteni a játékokat. A telepítésükkel nem volt gond (egy esetben, a Star Battalionnál sikerült csak többszöri próbálkozás után telepíteni a játékot), ha pedig meguntuk őket, akkor keresgélhetünk a Playnek létrehozott online mappában, ahol olyan játékokat is elérhetünk, mint például a Call of Duty, vagy az Assassin's Creed. A mobilon levő játékok természetesen nem olyanok, mint PC-s verzióik, sajnos még sok a bug, így a Sims 3 néhányszor lefagyott, valamint két-három nap alatt ki lehetett játszani, nem nyújtott hosszan tartó szórakozást. Nagy kár, hogy a PSP-re, az Xperia Play „testvérére” készített játékokkal nincs átjárhatóság, azaz nem használhatunk PSP-s játékokat a mobilunkon – érthető a lépés, viszont a majdnem ugyanolyan kezelőszervek lehetővé tették volna a portolást. Reméljük, a későbbiekben lehetőségünk lesz erre, mivel ez nagyban megdobná az Xperia Play értékét.


A legnagyobb pozitívum számunkra a nagyon hosszú akkumulátoridő volt: a mobil egy péntek reggeli feltöltéssel egészen kedd reggelig bírta, igaz, ekkor nem neteztünk és játszottunk sokat, inkább átlagos használatról volt szó – komolyabb igénybevétel mellett előfordulhat, hogy két napig sem bírja az eszköz.


Zenehallgatásra és internetezésre kiváló a hardver, hozza azokat a pluszokat, amelyeket már az Xperia arc esetében is méltányoltunk: jó rendelkezésre állás, gyorsaság és könnyű kezelés.

---

Összességében véve a Play elég különleges hibrid készülék, már 150 elérhető játékkal, amelyek legtöbbje természetesen fizetős, ámde olcsóbb, mint egy átlagos, kézikonzolra készülő alkotás. Habár meglehetősen nehéz, azonban ettől függetlenül telefonnak sem utolsó, ráadásul százezer forint alatt van az ára.

 

 

 

 

Adatok


119x62x16 mm, 175 gramm

kapacitív, LCD-érintőképernyő (480x854 pixel, 4.0")

PSP-kezelőszervek

memória: 512 MB ROM, 512 MB RAM (8 GB microSD)

HSDPA, HSUPA

Wi-Fi 802.11 b/g/n (DLNA)

Bluetooth 2.1 (A2DP)

5 megapixeles kamera (autofókusz, LED-vaku)

videofelvétel: 800x480 pixel

Android 2.3 (Gingerbread)

1 GHz Qualcomm MSM8255 processzor, Adreno 205 GPU

dedikált online játékbolt

lítiumion 1500 mAh akkumulátor

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.