Hirdetés

Sony Ericsson Z200 - egyszerű kagylómobil



|

A Z200 egy kifejezetten a divatot kedvelő fiataloknak és viszonylag vékonyabb pénztárcájú egyedeknek készült.

Hirdetés

Kézbe véve A Z200 dobozát felnyitva egy 670 mAh-ás Li-Ion akkumulátor, egy csuklópántot és pár, kiegészítőnek szánt, cserélhető előlapot találunk a készülék mellet. Az akku fedő hátlap remekül illeszkedik a telefonba, nem lötyög, nem ropog hívás közben sem, és a sima felület miatt nem fog legurulni asztalunkról. Az egész készülék minőségi műanyagokból, igényesen összeépített alkotóelemekből áll, így nem okozhat gondot egy-két felelőtten leejtés vagy dobálás sem. Maga a telefon kissé robosztus méreteket ölt, masszív formája egészen pontosan 96.4 x 52 x 25.4 mm-t takar. A háromsávos (GSM 900/1800/1900) Z200 tetején találhatjuk a csuklópánt felhelyezésének kialakított helyet, amelyből nem sajnálták az anyagot, egy jó darabig biztos, hogy nem fog letörni.
A telefon jobb oldalán találjuk az infra portot, bal oldalon pedig a csukott állapotban híváselutasítóként is funkcionáló scroll gombot. Az eszköz alján az univerzális portok segítségével a töltőt, az MP3 lejátszót vagy akár a headset-et is csatlakoztathatjuk. A telefon tetején található LED pirosan izzik, ha éppen merülő félben van az akkumulátorunk. A Z200 külső, sárga háttérvilágítással fűszerezett kijelzője alaphelyzetben egy órát formáz meg, amely kívánságunk szerint (a bal oldali scroll gombbal lehet váltani) lehet analóg vagy digitális - ha az utóbbit választjuk, még a térerőt és az akku állapotát is megtekinthetjük. Hívás fogadás közben (még mindig csukott állapotnál vagyunk) a kis kijelzőn megjelenik a hívott fél neve.
A telefont bekapcsolva Az aktív-flippes telefon rendszere dinamikus áll föl, nem kell hosszú percekig a képernyőre merednünk eseményre várva. A 128 x 128 pixeles LCD kijelző 4096 szín megjelenítésre képes, ennél szívem szerint egy nagyobb méretű és felbontású megoldást is el tudtam volna fogadni. A Z200 menürendszere a már Ericsson telefonoknál megszokott 3x3 elrendezésű, használatát gyorsan meg lehet szokni, átlátható ás egyszerűen kezelhető - bár az üzenetkezelést lehetett volna kevésbé komplikáltan is megoldani. A menükben való navigációt erőteljesen meggyorsítja a 5 állású joystick. A billentyűk elrendezése rendkívül kézre áll, a gombok pontosak, nem lötyögnek, egyszóval egy valóban remek gombsor áll a rendelkezésünkre, legyen szó akár szövegbevitelről, vagy akár szimpla, a menüben való böngészésről. A Z200 memóriájában automatikusan tárolásra kerülnek az elküldött üzenetek. Érdemes kiemelni a telefon nyújtotta szervező funkciókat is, így például a Naptárat (amely végtelenül egyszerű, de legalább nem egy szimpla Emlékeztető), a stoppert, a számológépet és az ébresztőt.
Multimédia Sajnos, a Z200 estében a multimédia kapcsán foghatjuk először a fejünket. A SMS és az EMS üzenetküldési lehetőségen túl az MMS már luxusnak számított, és legnagyobb bánatunkra kimaradt a készülékből. Érthetetlen számomra, hogy pont a fiatalabb, a modern technikát és a színes tartalmakat jobban kedvelő korosztályt miért hagyta hoppon a gyártó. Egy színes kijelzős telefon megcsonkításával ér fel ez a hiányosság. A Z200-asban három előre telepített játékot (AlienScum, Minigolf, HoneyCave) találunk, amelyek bár végtelenül egyszerűek (és más különböző formációkban már találkoztunk velük (C64, GameBoy), de rövid távon rendkívül szórakoztatóak. A japán-svéd gyártó friss üdvöskéje 40 szólamú polifonikus csengőhangokkal lett felszerelve, amelyek megfelelő hangerővel és szépen szólalnak meg - igaz az előre telepített dallamoktól senki nem fog táncra perdülni. Csengőhang-tárunkat ne az infra porton próbáljuk meg kibővíteni, mivel a Z200-as képtelen hangfájlokat fogadni, hanem erre a célra használjuk a beépített dallamszerkesztőt. A készülék belső memóriájában számos színes képet is találunk, ezek maximális felbontása 128 x 128 pixel. Ha esetleg infra porton keresztül egy másik eszközről képeket fogadunk, azok is ugyan ebbe a mappába kerülnek.
Adatkommunikáció Az adatkommunikáció mindig is érzékeny terület volt egy alsó-középkategóriás telefon esetében, ennek okán ne várjunk Bluetooth vagy EDGE átviteli opciót a Z200-tól. A készülék oldalán bár megtalálható az infra port, annak egy igencsak csökevény változata kapott helyet a szerkezetben. Mint már feljebb említettem, csengőhangokat semmiképpen, és színes képeket is maximálisan 128 x 128 pixeles felbontásig képes fogadni a Z200. A beépített 1.2.1-es WAP böngésző és a GPRS adatátvitel segítségével viszonylag gyorsan és egyszerűen töltehetünk le új játékokat, képeket vagy csengőhangokat kedvencünkre a böngészés élvezhetőségét nagyban rontja a kisméretű képernyő. A Java támogatás kimaradt a Z200-ból. Összegzés A Z200 egyik óriási előnye volt, hogy a kéthetes tesztidőszak alatt egyszer sem fagyott le, így a software megvalósításáét nem érheti panasz. Annál inkább az akkumulátor kitartását mivel közepesen aktív használat mellett 2 naponta töltőre kellett dugni a készüléket - igaz, egy 670mAh-es Li-Ion akkutól ne várjunk csodákat. Annak ajánlhatom nyugodt szívvel a Z200-at, aki kedveli a robosztus, de igényes megjelenésű telefonokat, és inkább előtérbe helyezi a kinézetet, mint a tudást.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.