Hirdetés

Sony Xperia Z1 Compact teszt: Ismerős kicsiben



|

Szerkesztőségünkben járt a Sony csúcskészülékének zsebbarát testvére.

Hirdetés

A Sony Xperia sorozatának egyik legfrissebb darabja végre szakít az óriáskijelzős mobil-trendekkel és azoknak is kedvez, akik csúcsminőségű Androidos készülékre vágynak, ám idegenkednek a phablet-méretű monstrumoktól. Az előző évi csúcskészülékük - az Xperia Z1 - zsugorításával megalkotott telefonról a januári CES-en rántották le a leplet.

Külső

Az Xperia Z1 Compact külsejének megalkotásakor a gyártó nem kísérletezett újításokkal, fogta a Z1 jól bevált dizájnját és átültette egy sokkal tenyérbesimulóbb modellbe. A prémium érzéshez hozzájáruló üveg és a fém kettőse tekintélyt parancsoló kinézettel ruházza fel az apró eszközt, melyet a gyártó négy különböző színben - fekete, fehér, rózsaszín és sárga - dob piacra, hogy mindenki kiválaszthassa az egyéniségéhez legjobban illőt. A készülék természetesen a nagytestvér ellenállóságát is örökölte, melynek köszönhetően akár víz alatt is használhatjuk.

Fizikai kapcsolókat csupán a készülék jobb oldalán találhatunk, melyek kimerülnek a bekapcsoló, a kamera illetve a hangerőszabályzó gombhármasban. Bal oldalon rejtőzik - természetesen kellően leszigetelve - a microSIM foglalat, a microUSB csatlakozó illetve a microSDXC kártyák kezelésére is alkalmas - mellyel akár 64 GB-ig is bővíthető készülékünk 16GB-os tárhelyét - memória slot. Az előlapi gombok továbbra is maradtak virtuálisak, pedig a kijelző alatti kihasználatlan terület tökéletesen alkalmas lett volna ezek fizikai megfelelőinek elhelyezésére.

 

A telefon tetején található a 3,5-es Jack aljzat, melyet belülről szigetelt le a gyártó, így mindenféle tömítés nélkül fennmarad a vízállóság. A teló alján pedig a gyönyörű hangzást biztosító sztereo hangszóró került elhelyezésre. Sajnos a készülék dobozából kimaradtak a Sony kiváló minőségű gyári fülesei.

Hardver

Szerencsére a méret csökkenése nem ment a teljesítmény rovására, hisz a kistestvér szinte azonos erőforrásokból gazdálkodhat, mint a Z1. A készüléket a Qualcomm Snapdragon 800-as chipszettje hajtja (négy Krait 400-as mag, egyenként 2,2 GHz-es órajellel), melynek teljesítményéhez hozzájárul még egy Ardeno 330-as grafikus gyorsító, illetve 2 GB-nyi RAM számítási kapacitása is. Ez a bivalyerős specifikáció pedig garantálja, hogy az alkalmazások szinte várakozás nélkül elindulnak és hardverizzasztó játékok futtatását is lehetővé teszi.

 

A készülék apró termetének eléréséhez szokás szerint az akkumulátoron spórolt a gyártó, a nagy testvér 3000 mAh-es erőműjéhez képest a Z1 Compact valamivel szerényebb 2300 mAh-es teleppel gazdálkodhat. Szerencsére a kisebb kijelzőnek köszönhetően nem érezhető nagy mértékű visszaesés, normál használat mellett sem kellett amiatt aggódni, hogy a frissen feltöltött készülék a másnap reggeli ébresztéskor cserben hagyna, 1,5-2 napos használata még folyamatos fotózás mellett is elérhető volt.

A készülék megjelenítője egyszerűen kifogástalan, annak ellenére, hogy a Z1 fullHD felbontásához képest itt HD-ra esik vissza a pixelszám. Azonban a 4,3-es képátlóval rendelkező Compact esetében ez a felbontás is 342 ppi-s képpont-sűrűséget eredményez, ami garancia a tűéles képekre. A fényerőre sincs panasz, a 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes friss IPS panel még vakító napsütésben is tökéletesen olvasható képet ad. A megjelenítő érzékenységét is kalibrálhatjuk, melyet megfelelően beállítva akár kesztyűben is könnyedén használhatunk.

Hirdetés

Adatkapcsolatok terén a felsőkategóriában kötelezőnek számító modulokkal szerelték fel a telót, így a Wifi és a 3G mellett, az LTE hálózatokhoz is kapcsolódhatunk a készülékkel. Emellett 4.0-ás Bluetooth, illetve NFC is segít a fájlok gyors megosztásában. A GPS-chip - a GLONASS műholdakat is segítségül hívva - tökéletesen pozícionál és rendkívül gyorsan talál jelet.

Kamera

Mivel egy alapvetően fotós eszköztárral megáldott okostelefonról van szó a kamera normál fényviszonyok mellett tökéletes képet alkot. A maximálisan 20,7 Mpx-es fotók és fullHD videó rögzítésére alkalmas hátlapi szenzor mellé egy 2 Mpx-es álló és 720p-s mozgóképeket készítő frontkamerával egészítették ki.

 

A Sony kameraszoftvere egy könnyen használható, ám rengeteg funkcióval operáló programra sikeredett, melyben a különféle módok közötti váltást egy ikonokban gazdag layeren valósíthatjuk meg. A HDR, a panoráma, illetve a legjobb fénykép módok mellett még jópofa effektekkel is kiegészíthetjük felvételeinket, melyek között AR effekteket is találhatunk. A kamera egyetlen negatívuma a kicsit mostohább körülményekkor köszön vissza, ilyen esetben ugyanis az automatikus program meglehetősen zajos, kicsit elmosódott képeket ad. A kézi beállításokat választva azonban orvosolhatjuk a problémát.

Szoftver

A készülék jelenleg még a Sony már megszokott Timescape felületű 4.3-as Android verzióját használja, azonban még e hónap folyamán megérkezik a KitKat-frissítés.

 

A gyári szoftverek mellett a gyártó néhány hasznos alkalmazással is kedveskedik a usereknek. A Walkman lejátszó legfrissebb változata gyönyörűen megálmodott kezelőfelülettel bír, mely leginkább a Windows csempés megoldásaihoz hasonlítható. Ezen kívül a PlayStation appnak köszönhetően akár ingyenes PS játékokhoz is hozzáférést kaphatnánk, ám sajnos ez a funkció hazánkból jelenleg nem érhető el. Előre installálva kapjuk az OfficeSuit nevű irodai alkalmazást illetve az Autodesk Pixlr Express képmanipuláló szoftverét is.

Összegzés

A Sony Xperia Z1 Compact egy ízig-vérig felsőkategóriás eszköz, mely nagyszerű választás lehet azok számára, akik a kompakt méretet preferálják, hisz ilyen - minden szempontból impozáns - paraméterekkel Androidos konkurenciája nem nagyon akad a készüléknek. Sajnos mindenképp figyelembe kell azt is vennünk, hogy olcsóbban hozzájuthatunk a néhány szempontból még izmosabbnak is nevezhető nagytestvéréhez az Xperia Z1-hez így hiába tökéletes legtöbb szempontból a Z1 Compact, amíg kicsit nem csökken az ára a célközönség valószínűleg az erősebb modellt fogja választani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.