Hirdetés

Szabad parkolót telefonon



|

Mindenkinek ismerős jelenség a parkolóhely-vadászat: Párizsban életképes megoldást találtak a problémára, az amerikai változat pedig az internetre vinné a szabad parkolóhelyeket.

Hirdetés

A nagyvárosokban autóval közlekedők számára folyamatos küzdelmet jelent az úticéljuktól lehetőleg félnapi járásnál nem messzebb eső parkolóhelyek felkutatása. A nyugodt, előzékeny sofőrjeikről híres franciák most olyan új megoldás bevezetését tervezik - egyelőre csak Párizsban -, amely első ránézésre valóban hasznos segítség lehet az autósok számára.

A jövő hónaptól a francia fővárosban induló szolgáltatás lényege, hogy a vezetők GPS navigációs eszközük vagy akár mobiltelefonjuk segítségével valós időben nyomon követhetik majd a közelükben rendelkezésre álló szabad parkolóhelyeket. Az Orange és az SFR, Franciaország két vezető mobilszolgáltatója által támogatott rendszerben kezdetben 120 parkolóház jelenik meg. A projektben részt vesz a navigációs szoftverekben utazó Canal TP, a NavX és a V-Traffic, valamint a Setec és a Carte Blanche Conseil tanácsadó cégek és a New Technology for Citizens elnevezésű cégcsoport.

Az új szolgáltatás fejlesztésében segédkező Fédération Nationale des Métiers du Stationnement (a francia parkolási társaságok egyik szervezete) részéről megszólaló François Le Vert elmondta, hogy a párizsi autóforgalomban egy adott pillanatban a járművek 20-25 százaléka van éppen elfoglalva a parkolóhely utáni keresgéléssel. A projekt egyelőre nem kapott semmilyen könnyen megjegyezhető, a dot-com korszakra jellemző nevet, jelenleg a "parkolóhelyek általános információs rendszerének" hívják. Az érintett cégek közül egyébként a NavX Németországban is részt vesz egy hasonló rendszer elindításának előkészítésében, a februárban rajtoló szolgáltatás 800 parkolóházat érint majd országszerte.

Érdekesség, hogy a megoldás nem csupán Európában áll a megvalósítás küszöbén - a massachusettsi SpotScout azonban egyfajta virtuális piactér kialakítását tervezi. A bostoni, New York-i és San Franciscó-i felhasználók mobiltelefonjuk vagy az Internet segítségével bejelenthetik a megadott paarméterekkel rendelkező parkolóhelyre vonatkozó igényüket, vagy éppen tallózhatnak az ajánlatok között. A SpotScout rendszere a tervek szerint lehetővé teszi majd az autósok számára, hogy értesítsék egymást akár a nyílt utcán felszabaduló helyekről is.

Mivel több fórumon is felmerültek bizonyos kétségek az új parkolási megoldás biztonságos használatával kapcsolatban - gondoljunk csak a vezetés közben való mobiltelefonálás számlájára írható balesetekre -, az érintett vállalatok bejelentették, hogy szolgáltatásuk mellé annak biztonságos felhasználásáról részletes útmutatót mellékelnek majd. Jean Cherbonnier, a NavX társalapítója szerint csupán a térképhasználat egy új formájáról van szó, márpedig térkép minden autóban akadt eddig is, és senki sem tekintette különösebb veszélyforrásnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.