Hirdetés

Számológép helyett - Tabletek iskolakezdésre



|

Egymásnak ugrasztottuk három gyártó megfizethető táblagépét, hogy megtudjuk, melyik lehet a legalkalmasabb az iskolába visszatérő fiatalok számára.

Hirdetés

Digitalizálódó világunkban az iskolakezdést megelőző procedúra már nem kizárólag a tankönyvek és az új táska beszerzéséről szól, a fiatalabb korosztály tagjai egyre gyakrabban kérnek szüleiktől különféle elektronikus eszközöket az új tanévre. Szerencsére már nem kell sok százezer forintot kiadnunk, ha egy minőségi táblagépre vágyunk, a neves gyártók készülékeit is megkaparinthatjuk kedvező áron.

Hirdetés

Természetesen az alacsony árkategóriában található eszközök között alaposan körül kell néznünk, ha hardveresen is korrekt tablethez szeretnénk hozzájutni. Az ötvenezer forintnál olcsóbb táblagépek esetén mindenképp körültekintően böngésszük át a kiszemelt készülékek specifikációit, és ne a vevőcsalogató céllal megemelt processzormagok száma alapján válasszuk ki az eszközt (melyek mögött nem feltétlenül rejtőzik valódi extra teljesítmény). Még a vásárlás előtt mérlegeljünk és jussunk döntésre az egyik legfontosabb kérdésben: mennyire ragaszkodunk a mobilinternethez? A kijelölt, még pénztárcabarátnak nevezhető árkategóriában ugyanis a SIM-foglalattal nem rendelkező gépek komolyabb hardveres felszereltséget kapnak, mint a 3G-képes készülékek, viszont a folyamatos Wi-Fi-vadászat nem minden esetben kellemes tevékenység.

Asus Fonepad 7

Mezőnyünk legkisebb, színes hátlappal pompázó készülékét mérete nem igazán korlátozza abban, hogy remek teljesítménnyel örvendeztesse meg felhasználóit, az Asus ugyanis minőségi komponensekkel látta el a 7 hüvelykes, 1024×600-as felbontású kijelzővel szerelt eszközt. Ugyan az 1,2 GHz-es órajelűre skálázott, kétmagos Intel processzor, valamint a hozzá társuló 1 GB RAM a komolyabb erőfeszítéseket igénylő alkalmazások (például effektekkel teli 3D-s játékok) futtatásakor nem minden esetben tudott lag nélküli teljesítményt felmutatni, átlagos felhasználása során azonban (böngészés, filmnézés) a 4.3-as Android mindenféle fennakadás nélkül tette a dolgát.

Asus Fonepad 7: dupla SIM, kompakt méret

A készülék legnagyobb pozitívumát kétségtelenül a dual SIM-támogatás adja, melynek köszönhetően (amellett, hogy hívásokat is fogadhatunk) a gyengülő hálózati kapcsolat esetén a kártyák fizikai érintése nélkül válthatunk át a másik szolgáltató adott területen komolyabb 3G-lefedettséget garantáló hálózatára. A 3950 mAh-s akkumulátor terhelés mellett is probléma nélkül kibírta a nap végéig, mérsékeltebb használattal pedig akár 1,5 naposra is kitolható az üzemidő. Elő- és hátlapi kamerák is helyet kaptak az Fonepaden; a hátoldali 5 megapixeles normál fényviszonyok mellett egészen korrekt képek készítésére alkalmas.

Lenovo TAB A8

Nyolchüvelykes, 1280×800-as felbontású kijelzőt kapott a Lenovo eszköze, ami a teljesítmény helyett sokkal inkább a multimédiás élményekre helyezi a hangsúlyt. Bár első hallásra ideális választásnak tűnhet a táblagép alapjául szolgáló 1,3 GHz-es, négymagos MediaTek processzor, méréseink alapján teljesítménye messze alulmarad a mindössze két maggal rendelkező inteles vetélytársakkal szemben. Kompenzálásul természetesen kapunk bőségesen extrát: a készülékbe Dolby hangrendszert szereltek a gyártósoron, melynek köszönhetően még maximálisra tekert hangerőn is recsegésmentesen ontja magából kedvenc zenéinket táblagépünk.

Lenovo TAB A8: Dolby hangrendszer, gyönyörű megjelenítő

A tabletben helyet kapott két kamera is, egy 5 megapixeles hátlapi, valamint egy 2 megapixeles előlapi szenzor áll a fotós vágyait kiélni kívánó vásárló rendelkezésre. Az A8 egy SIM-kártya-foglalattal is rendelkezik, a táblagép tulajdonosának online életvitele a Wi-Fi-portoktól távol sem kell, hogy megszakadjon. A készülék az Android 4.2-es verzióját futtatja, kisebb gyártói módosításokkal. A végeredményül kapott UI egyik legszembetűnőbb pontja a menürendszer teljes hiánya, a telepített programok közvetlenül a kezdőképernyőn jelennek meg. Az eszköz rendkívül kecses kialakítású, mindössze 360 grammnyi plusz terhet jelent tulajdonosának.

Acer Iconia A1

Árkategóriája ellenére meglehetősen minőségi anyagok jellemzik az Acer táblagépét, és a végeredményül kapott fém hátlappal felvértezett eszköz kézben tartva prémium termékeket megszégyenítő hatást kelt. A 7,9 hüvelykes, 4:3-as képarányú, 1024×768-as felbontású IPS-megjelenítő csodás színekkel, valamint remek betekintési szöggel rendelkezik, és még tűző napsütésben is olvasható képet kínál.

Az 1,6 GHz-es, kétmagos Intel processzort, a PowerVR grafikus chipet, valamint 1 GB RAM-ot tartalmazó készülék a benchmarkteszteken könnyedén lepipálta ellenfeleit. Szépséghibája viszont, hogy nem kezeli a SIM-kártyákat (azaz nem rendelkezik közvetlen 3G-támogatással), így az internetre egyedül Wi-Fi-n képes csatlakozni. Hogy azért ne maradjunk teljes mértékben behelyezhető kártya nélkül, az Acer egy microSD-foglalattal szakította meg a fémkeret folytonosságát, melynek segítségéve 16 GB-os memóriánkat bővíthetjük.

Acer Iconia A1: minőségi anyaghasználat, erős hardver

Nem túl meglepő módon az Acer is két, 2 és 5 megapixeles elő- és hátlapi kamerát szerelt készülékébe. Az eszköz beépített 4000 mAh-s akkumulátorának viszonylag alacsony energiaigényű hardvereket kell kiszolgálnia, ám a gyártó által ígért hétórás folyamatos üzemidő elérése meglehetősen nehézkes, sőt komolyabb igénybevétel esetén már a referenciaérték felénél töltőért könyörög a táblagép.

Összegzés

A benchmarkteszteken az Acer táblagépe remekelt, a számításigényes grafikák a három készülék közül kizárólag az ő képernyőjén voltak képesek folyamatosan 30 fps feletti értéket hozni, így aki pusztán teljesítménye alapján kíván olcsó tabletet vásárolni (és ennek érdekében megelégszik egy 3G-mentes modellel), annak jó választás lehet. Amennyiben pénzünkért extrákban bővelkedő, leginkább multimédiára szakosodott eszközt szeretnénk kézhez kapni, a Lenovo gépét érdemes kipróbálnunk, míg az Asus készülékére egy jól felszerelt, kompromisszumos megoldásként tekinthetünk, ami azoknak lehet ideális, akik az 5-6 hüvelyk közötti okostelefonoknál nagyobb mobilra vágynak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.