Hirdetés

Szóról-szóra olvasás mobiltelefonon



|

Hirdetés

A Rapid Serial Visual Presentation (RSVP) lényege, hogy a kijelzőn mindig csak egy szó jelenik meg, a másodperc törtrészéig látható, majd követi egy másik. A kifejlesztők szerint mivel a képernyőn egyszerre csak egy szó látható, azt könnyebb elolvasni, mint ha tele lenne írva és scrollozni kellene. A felhasználó természetesen maga döntheti el, hogy a szavak milyen sebességgel villanjanak fel a képernyőn, a legnagyobb sebesség választása esetén gyakorlatilag nem is láthatók.

A Stanford kutatói szerint kis gyakorlás után az RSVP segítségével akár percenként ezer szó is elolvasható, lényegesen több mint scrollozással. A rendszer ráadásul intelligens, a tulajdonneveket például hosszabb ideig tartja a képernyőn, így azok megjegyzésére, értelmezésére több idő marad. Persze a készítők is elismerik, hogy az RSVP nem alkalmas mindenféle szöveg olvasására, de jól beválik viszonylag rövid, hétköznapi szavakból álló anyagok, például hírek megjelenítésére.

Az RSVP ötlete nem új, a módszer alapjait még az 1970-es években fektették le és már több éve is folytak kísérletek arra nézve, miként egyszerűsítheti a szöveg megjelenítését a kézi számítógépeken. A mobiltelefonoknak azonban sokkal kisebb a kijelzője, ráadásul nagyobb számban elterjedtek, szélesebb közönség használja őket. A kutatók már régóta kísérleteznek olyan módszerekkel, hogyan lehet a mobiltelefonokba gyorsabban adatokat bevinni, beírni, illetve a megjelenített szövegeket elolvasni. Az IBM által szervezett "New Paradigms in Using Computers" rendezvényen a cégek számos különféle megoldást mutattak be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.