Hirdetés

Telefonfejlesztés de mikor és minek?



|

A cégek sikeresen hajszolták bele a felhasználókat a telefonfejlesztésbe - régebben a PC-t cserélték ilyen ütemben az emberek. Mikor fog megtorpanni a rohanás? Téged mivel tudnak meggyőzni az új mobilok?

Hirdetés

Nem is olyan nagyon régen a felhasználók kb. kétévente leváltották számítógépeiket, sőt, a cégek is lecserélték komplett gépparkjukat. Ennek azonban sok évvel ezelőtt vége szakadt. Van persze egy réteg, akik még tartják ezt az ütemet, de a legtöbb felhasználó már átállt a 4-5 éves ciklusra, sőt, akár ennél hosszabb ideig is ragaszkodik PC-jéhez, a váltás helyett pedig inkább csak fejleszt egy-két komponenst. De a mobil fronton még igyekeznek a tartani az iramot a cégek és a felhasználók is.

Hirdetés


Mobil-versenyfutás

Az okostelefonok elterjedésével a felhasználók egy újabb PC-korszakbeli iramban találták magukat, ahol először egy-két évente, majd manapság már akár félévente kapunk új telefonokat. Mindegyik modell egy kicsit jobb, gyorsabb, szebb a kijelző képe, vékonyabb a készülékház vagy éppen megjelenik valami újdonság. A fejlesztések évekre előre ki vannak találva, nehogy mondjuk egy modellel nagyon előre szaladjon a gyártó, mert akkor a következő modellekben semmilyen újdonság nem maradna, vagy teljesítményben túl sokáig elegendő lenne az az akár két-három éves készülék.


Jelenleg ott tartunk, hogy az egyszer bevált, sikeres modellek neve mögött már öt, hat vagy ehhez hasonló számozás áll, a cégek a bevált receptet erőltetik, hogy újabb bőrt húzzanak le róla. Korszakalkotóan új, forradalmi telefont nem igazán kapunk, vagy ha mégis érkezik valami ilyesmi, az egy kicsi, lelkes cégtől jön, amely kockáztat a kitörés reményében. Persze a nagy cégek erre is kínosan ügyelnek, nehogy egy túl ügyes, kisebb cég áttörje a féltve őrzött piaci területüket. Ha valami ezeknél a kisebb cégeknél beválik, azt gyorsan átveszik, de minden más próbálkozást elnyomnak.


Felhasználói oldal

A vásárlók, vagyis mi azt látjuk, hogy a mostanában már félévente érkező, új telefonok egyre inkább elérik azt a szintet, amikor szinte meg sem lehet különböztetni őket egymástól, legalábbis ami a fő szolgáltatásokat és a teljesítményt illeti. Persze szintetikus mérésekkel még kimutatható az előrelépés, meg persze mindig jobb lesz a kamera, ujjlenyomat-olvasó vagy éppen a kijelző, de itt egyik esetben sem lehet forradalmi változásról beszélni. A szoftveres oldalon a visszamenőleges frissítés elmaradásával igyekeznek még kimozdítani a felhasználókat egy-két éves mobiljukról a cégek. Hiába futtatna akár egy három-négyéves mobil is kiválóan egy Android 6 OS-t, egyszerűen nem készíti el a gyártó - új rendszerért vegyen új mobilt a felhasználó. Ezen a téren azért a PC-világ rugalmasabb volt, ezt el kell ismernünk.


Ma még nem rebben a szeme az (IT-ra fogékony) átlagfelhasználónak, ha évente új telefonra vált, már a szolgáltatók is kitalálták, miként lehet egy megfelelő előfizetéssel a gyakori cserét támogatni, de egyre közeleg az a pont, amikor már ez a réteg is megáll, és amíg nem kap értelmes, forradalminak nevezhető újdonságot (például egyhetes üzemidő egy töltéssel), addig egyszerűen nem váltja le telefonját.


Nálatok eljött már ez a pont? Melyik szolgáltatás, új funkció lenne az, amiért azonnal leváltanátok mostani mobilotokat?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.