Hirdetés

Samsung Galaxy Note 8.0 teszt: Tepsifon vagy tablet?



|

A Samsung mérnökei előszedték kedvenc úthengerüket és tolattak egyet a Galaxy Note második kiadásán, így született meg a telefonálásra is alkalmas Note 8.0 tablet.

Hirdetés

A kisméretű zsebtabletekben jelentős tapasztalatot felhalmozó gyártó új, 8 hüvelykes tabletje egyértelműen a Galaxy Note 2 irányvonalát és dizájnját követi. A gyöngyházfehér színben kapható készülék legnagyobb fegyvere az érintőceruza, tulajdonképpen ez különíti el a Galaxy Tab családtól is. A Samsung lényegében feltalálta megint a PDA-t, így a gép jobb sarkából előhúzható elektronikus tollal, azaz az S Pennel jegyzetelhetünk, képeket vághatunk körbe, meghívókat szerkeszthetünk, rajzolhatunk. Szerencsére az S Pen precizitásával nincs gond, mint anno az első Note esetében, ahol a toll nem oda rajzolt, ahova a hegye valójában mutatott.

 

 

Ebből a cerkás tabletből alapvetően kétféle modell létezik, így még vásárlás előtt el kell dönteni, hogy megelégszünk-e a szimpla WiFi-s internettel, vagy a drágább modellbe SIM-kártyát is szeretnénk tolni. Sajnos a 4G-t el kell felejtsük, helyette csak lassabb HSPA+-t kapunk. A Blutooth 4.0, az N-szabványú WiFi, AGPS és GLONASS támogatás is széria tartozék épp úgy, mint az előlapi 1,3 és hátlapi 5 megapixeles kamera. Ennek a képe egyébként simán hozza az olcsóbb digitális fényképezők színvonalát és 30 fps Full HD videók rögzítésére is képes.

Fürge és nem gondolkozik
A beépített négymagos Samsung Exynos 4412 processzor gyorsan mozgatja az Android Jelly Bean 4.1.2-es verzióját és a menüben sem tapasztalható akadás. Ez még akkor is igaz, ha telepakoljuk widgetekkel az asztalt, vagy 3D-s appokkal bombázzuk. Az 1.6 GHz-es processzorral nem csak az Angry Birds fut akadásmentesen, de a HD videók sem jelentenek komolyabb problémát, a multitaskingról nem is beszélve. Az adatokat a 16 GB-os memórián tárolhatjuk, de a felhő alapú megoldások mellett a gép bal oldalán található microSD kártyaolvasóval további 64 GB-tal bővíthetjük, ami komoly előny például az iPad Minivel szemben.

 

 

A kijelző nem fejlődött
Az első bekapcsolás utána a tablet kijelzőjét vettük szemügyre, ami kissé csalódást okozott. Egyrészről jót tett volna neki egy Super AMOLED kijelző, másrészről a felbontás is csupán 1280 x 800 pixel. Míg egy 7-es Nexuson ugyanerre a felbontásra 216 pixelt jut négyzethüvelykenként, addig a Note 8.0 képpont sűrűsége csak 189 ppi. A gyakorlatban ez látható pixelstruktúrát jelent, ami nem annyira zavaró, de aki látott már Retina-kijelzőt, vagy használt Galaxy S4 készüléket, annak feltűnik a különbség. A kijelző másik gyenge pontja a tükröződő felület, a szabadban már kénytelenek leszünk a fényerőt maximumra állítani, vagy beszerezni matt fóliát rá. Panelhez mérten a vertikális és horizontális betekintési szögek rendben vannak, oldalról is jól látható a képe.

 

 

A készülék felépítését tekintve jól össze van rakva, nem érheti kritika a Samsungot. Nem recseg-ropog, érezhetően nagy gondot fordítottak rá, és itt már sejteni is lehet, hogy bizony komoly összeggel fog megkönnyebbülni a bankszámlánk, ha vásárlásra kerül a sor. A hátlapi csúszós lakkozott felülettel viszont már első nap meggyűlt a bajunk. Egyáltalán nem praktikus, a nagy mérettel kombinálva pedig halálos kombinációt alkot, könnyedén a betonon landolhat a készülék. Talán célszerű lett volna érdes hátlapot faragni neki. A 345 gramm tömeg viszont ideális, ugyan picit nehezebb a versenytársaknál, de még így is kényelmesen olvasgathatunk fél kézzel a metrón.

Jól bírja szuflával
Már a teszt első napján látszott, hogy az üzemidővel nem lesz gond. A Samsung egy brutális, 4600 milliamperórás aksit épített bele, ami az egész napos nyüstölést is kibírja, még akkor is, ha nem takarékoskodunk a fényerővel és a WiFi is bekapcsolt állapotban marad. A gyári adatok ritkán szokták a valóságot mutatni, de itt a 12 órás üzemidő valóban reálisnak mondható normál használat mellett is, ami a gyakorlatban kétnaponta történő töltési ciklust jelent.

 

 

A Samsung Galaxy Note 8.0 összességében jól vizsgázott, hiszen egy kellemes formatervezésű, szép és vékony tabletről van szó, ami az S Pennel kiegészítve sok kreatív lehetőséget hordoz magában. A WiFi modell kb. 125 ezerbe kerül és ez elég sok pénz, ugyanez mondható el a 140-150 ezres 3G-s típusról is, ami mondjuk legalább a telefont képes kiváltani. Amennyiben a ceruza nem életbevágóan fontos és nem akarunk sokat költeni, akkor találunk más 7-8 hüvelykes alternatívát is a piacon, amivel 30-40 ezret is spórolhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.