Hirdetés

Teszt: ringben a Samsung, LG és HTC mini mobiljai



|

Összeeresztettük a Samsung Galaxy S5 Mini, LG G3 S és HTC One Mini 2 mobilokat.

Hirdetés

Az elmúlt évekhez hasonlóan a nagy gyártók idén is dobtak piacra a zászlóshajó készülékük nevével fémjelzett mini okostelefonokat. Tesztünkből kiderül, hogy mire képesek a Samsung, LG és HTC legújabb versenyzői, melyik miben erős.


Hirdetés


Samsung Galaxy S5 mini


A Galaxy S3 óta minden évben piacra dobta aktuális csúcsmobiljának kompaktabb kialakítású és valamivel szerényebb felszereltséggel rendelkező modelljét a dél-koreai cég; idén azonban végre eljutottunk arra a pontra, hogy a legfrissebb mini (főleg a hardveres extráknak köszönhetően) már nem csupán külsőségekben hasonlít nagy testvérére. Természetesen a készülék dizájnja a szokásos „samsungos” íveket követi, és egy az egyben imitálja az S5 tekintélyt parancsoló megjelenését. Egyetlen hibaként talán azt emelhetnénk ki, hogy vastagsága a zsugorítás során nem változott, így egy kicsit dundibb a manapság trendi pengevékonyságú eszközöknél; ám ennek köszönhetően stabil fogást garantál, és kicsit markánsabb kinézetet kölcsönöz a készüléknek. A mobil illesztései rendkívül pontosak, a levehető hátlap belső részét pedig egy extra szigeteléssel látta el a gyártó, hogy a vízállóság is biztosítva legyen.


Fókuszban az érzékelők
A telefon elülső oldalán egy Gorilla Glass 3-as üveg védelmében található a 4,5 hüvelykes Super AMOLED-képernyő, ami szinte hibátlan betekintési szögeket és tűéles megjelenítést produkál. Fényérzékelő szenzora remekül teszi a dolgát, és automatikusra állítva folyamatosan kellő háttérvilágítást ad a HD felbontású képernyő számára. Az előlapon egyetlen fizikai gomb található, méghozzá a kijelző alatt, amely a Home funkció és az asszisztenshívó feladatok mellett az ujjlenyomat-olvasásra kifejlesztett szenzort is magában rejti, tehát a készülék védelmét biometrikus azonosítással is megvalósíthatjuk.


Jelenleg a csúcsmodelleknél (például az Alphánál és a Note 4-nél) is a Samsung saját fejlesztésű Exynos chipjei ketyegnek a felszín alatt, így az S5 mini is egy ilyen SoC-kal szerelt, négymagos processzort kapott, amely 1,5 GB RAM-mal, valamint egy friss Mali GPU-val kiegészülve igazán kellemes sebességet garantál. Az S5 mini hátoldalán egy 8 megapixeles, autofókuszos kamerát találunk, melyet a remekül összeállított és rengeteg beállítási lehetőséget kínáló gyári fotós applikáció tesz teljessé. Még a mobillal az esti órákban készített képek minőségére sem lehet panaszunk, hisz a LED-vaku segítségével könnyedén fényt vihetünk az éjszakába. A villanó alatt egyébként egy újabb szenzor foglal helyet, amelynek segítségével vérnyomásunkat tudja lemérni a készülék.


Hasznos szoftverek
Üzembe helyezését követően a Samsungtól már megszokott TouchWiz felülettel találjuk szembe magunkat, amely jelen esetben egy 4.4.2-es Androidot rejt. A Google gyári alkalmazásai mellett a gyártó saját appjait is megtaláljuk a készüléken; akadnak közöttük valóban hasznos szoftverek is (mint például az S Health). A tekintélyes mennyiségű hardver áramellátásához csupán egy 2100 mAh-s akkumulátort kapunk a gyártótól, amely – hacsak nem használjuk az energiagazdálkodási szoftvereket – a nap végére még normál használat mellett is könyörög majd a töltőért.


A mobil vezeték nélküli kapcsolatokat garantáló hardvereket is kapott szép számmal, az okostelefonoknál elengedhetetlen Wi-Fi-adapter mellett 4.0-s Bluetooth és NFC segítségével is kommunikálhatunk eszközeink között, a mobilinternet eléréséhez pedig a 4G-hálózatokat is igénybe vehetjük.


Az S5 kistestvérének megjelentetésével a Samsung egy új mércét állított fel a középkategóriában azzal, hogy a csúcskészülékük szenzorait szinte egy az egyben átültette az apróságba, ám jelenlegi, 130 ezer forintos árán még lenne mit faragni, ennyiért már szinte korosabb (féléves) csúcsmobilokat is vehetünk.

Adatok:
– Ár: 129 900 Ft
– Forgalmazó: Samsung Electronics Magyar Zrt.
– Teljesítmény: 8
– Szolgáltatás: 9
– Ár/érték: 8


Specifikációk:
– 4,5” Super AMOLED-kijelző (720×1280 felbontás, 326 ppi)
– Exynos 3470-es chipset
– négymagos processzor (1,4 GHz), Mali-400MP4 GPU
– 1,5 GB RAM/16 GB belső tárhely
– Wi-Fi-, Bluetooth- és LTE-csatlakozás, NFC
– 8 megapixeles hátlapi kamera, ujjlenyomat-olvasó, pulzusmérő
– 2100 mAh akkumulátor
– Android 4.4.2
– 120 g

Előny: rengeteg szenzor, vízálló kialakítás
Hátrány: vastag, gyenge üzemidő, magas ár


Mérések:
– AnTuTu (5.1): 18695
– Quadrant Standard: 8133
– Basemark OS II: 422


LG G3 S

Kissé kakukktojásnak tekinthető az LG G3 S a kistestvérek mezőnyében, mivel 5 hüvelykes képátlójával korántsem nevezhető kompakt méretű apróságnak (vélhetően a gyártó ezért is nem erőltette a mini jelzőt). A telefon le sem tagadhatná rokonságát a G3-mal, hisz külső jegyeiben hajszálpontos másolata a gyártó aktuális csúcskészülékének. Kissé nehézkesen eltávolítható, szálcsiszolt fém hatását keltő, ívelt, plasztik hátlapot találunk a mobilon, amely ízléses keretet ad a belső hardvereknek, és megfelelő védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben.


Az LG a G3 S-ről is okosan eltüntette az oldalsó fizikai gombokat, a bekapcsoló és a hangerő-szabályozó billentyűk ismét a hátsó kamera bújnak meg. Szemből egy 5 hüvelykes, HD felbontású LCD-képernyő fogadja a felhasználókat, amely méretének köszönhetően csupán 300 alatti ppi számmal büszkélkedhet. Az „alacsony” érték ellenére a megjelenítőt gazdag, élénk színvilág jellemzi, és a készülék a fényerővel is viszonylag jól gazdálkodik, így napsütéses időben sem kell hunyorogva a kijelzőre hajolnunk a beérkező üzenetek elolvasásához.


Lézerrel támad
Az LG a középkategóriás készülék esetében is ragaszkodott a Qualcomm gyártotta processzorhoz, így egy Snapdragon 400-as került a G3 S-be, amely négy, maximálisan 1,2 GHz-ig terhelhető processzormaggal kíván eleget tenni a felhasználói igényeknek. A készülék működését további 1 GB RAM, illetve egy Adreno 305-ös grafikus chip is segíti, és összességében elmondható, hogy felhasználói élmény szempontjából nem érezzük meg a középkategóriás hardverek jelenlétét, a menü animációi ugyanis folyamatosak, bár az alkalmazásokból kilépve néha képes belassulni a telefon. Szintén fájó pont, hogy a rendelkezésre álló erőforrásainkat megdolgoztató applikációk (főleg a komolyabb grafikákkal megáldott játékok) hosszas használat során jelentősen felhevítik a mobil hátoldalát.


Irigylésre méltó kamerás képességekkel is felruházta készülékét az LG, a 8 megapixeles szenzor képalkotását ugyanis a G3-ban debütált lézeres autofókusz segíti, amelynek jótékony hatásaként a kategóriában megszokottnál élesebb fotókat lőhetünk, méghozzá lényegesen rövidebb exponálási idővel. Az éjszaka készült felvételek sem okoznak csalódást, a mobilba szerelt LED-villanó ugyanis az esetek nagy részében jól teljesít.


Megtermett telep
Készülékünk áramellátásáról egy 2540 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ez visszafogottabb használat mellett akár két napon keresztül is tarthatja a lelket a mobilban. Természetesen komolyabb készenléti időt is kisajtolhatunk, ha használjuk a szoftveres energiagazdálkodási opciókat. Első indítást követően azonnal realizálhatjuk, hogy az LG is rendesen belenyúlt a gyári 4.4.2-es Android felhasználói felületébe, a végrehajtott módosítások pedig egy rendkívül stílusos és felhasználóbarát UI-t adtak eredményül. Túlságosan sok előzetesen installált szoftvert nem találunk a készüléken, a gyártó csupán néhány saját alkalmazással egészítette ki a Google kezdőcsomagját. Adatkommunikációs téren sem kell félteni a telefont, az alapszolgáltatásnak tekinthető Bluetooth- és Wi-Fi- mellett NFC-, illetve LTE-támogatás jár a tulajoknak, sőt gyártáskor egy infra portot is beszereltek, mellyel otthoni multimédiás eszközeink távvezérlőjeként is gond nélkül használhatjuk a készüléket.


A kicsivel 100 ezer forint feletti árkategóriában tanyázó G3 S jó választás lehet azoknak, akik fotózásra keresnek készüléket, a nagy testvérben debütált lézeres kamera-szenzor átlagon felüli teljesítményt garantál.


Adatok:
– Ár: 109 900 Ft
– Forgalmazó: LG
– Teljesítmény: 8
– Szolgáltatás: 7
– Ár/érték: 9


Specifikációk:
– 5” IPS-kijelző (720×1280 felbontás, 296 ppi)
– Qualcomm Snapdragon 400-as chipset
– négymagos processzor (1,2 GHz), Adreno 305 GPU
– 1 GB RAM/8 GB belső tárhely
– Wi-Fi-, Bluetooth- és LTE-csatlakozás, NFC
– 8 megapixeles hátlapi kamera lézeres autofókusszal
– 2540 mAh akkumulátor
– Android 4.4.2
– 134 g


Előny: jó kamera, hosszú üzemidő
Hátrány: terhelés alatt melegszik, alacsony pixelsűrűség


Mérések
– AnTuTu (5.1): 17594
– Quadrant Standard: 8700
– Basemark OS II: 534


HTC One Mini 2

Már előző évben is megpróbált felhasználókat szerezni a HTC a One zsugorított változatának csatasorba állításával, ám a telefon valamiért nem kapott akkora figyelmet, mint a konkurens gyártók modelljei (pedig összességében kellemes eszköz volt). Idén a tajvani gyártó már nem bízott semmit a véletlenre, és egy kétségtelenül emlékezetes mobilt tett le az asztalra One Mini 2 néven, amely letisztult és tekintélyt parancsoló kinézetével, valamint kiváló anyaghasználatával könnyedén kiemelkedik a tömegkészülékek sűrűjéből.


A telefon ugyanis egy gyönyörű, remekül megmunkált fém házat kapott, amelynek előlapját Gorilla Glass 3 védi a külső hatásoktól. A frontoldali üveg mögül kikandikáló 4,5 hüvelykes LCD-megjelenítő, 1280×720-as felbontása mellé remek háttérvilágítást kapott. A kissé fakó színekkel dolgozó képernyő szerencsére tűző napsütésben is jól olvasható marad, még annak ellenére is, hogy az automatikus fényerő-szabályozó esetenként képes félrekorrigálni.


A prémium köntös mögött
A fémburkolat alatt már kissé szerényebb az elegancia, a telefon egy a középkategória csúcsáért versengő készülékek között már-már standarddá váló erőgép-összeállítást kapott csupán, ami 1,2 GHz-es, négymagos, Snapdragon 400-as processzort, 1 GB RAM-ot, valamint egy Adreno 305-ös grafikus chipet takar. Ezen specifikáció természetesen tökéletesen megfelel a mindennapos tevékenységek során, bár a menüben navigálva néha bizony képes elgondolkodni kissé a készülék. Tárterületben sem kell nagyon szűkölködnünk, ha a telefon beszerzése mellett döntünk; amennyiben a 16 GB-os gyári memória kissé kevésnek bizonyul, microSD-kártyával akár további 128 GB-tal is bővíthetjük a készülék „raktárát”.


A nagy testvér egyik legemlékezetesebb újítása kétségtelenül a hátlapon elterülő kettős kameraszenzor volt, azonban ez sajnos nem került át a One Mini 2-be. A kompenzálásul beszerelt 13 megapixeles fényképezőgépre szerencsére egy rossz szavunk nem lehet, segítségével normál fényviszonyok mellett nagyszerű képeket lőhetünk. Ha leszáll az est, akkor viszont kicsit visszafogottabban kell bánnunk a mobil fotós funkcióival, mert a LED-es villanó ellenére sem sikerült minden esetben az elvárásoknak megfelelő minőségű alkotást produkálni. A telefonba került még egy 5 megapixeles előlapi képalkotó is, amelynek segítségével akár full HD felbontású videohívások lebonyolítására is lehetőségünk nyílik.


Előtelepített extrák
Bekapcsolás után az Android 4.4.2-es rendszere fogadja a felhasználókat, amelyre a gyártó saját Sense 6.0 nevű felületét húzta fel. Előtelepített alkalmazásokat is találunk szép számmal a mobilon, amelyek az irodai szoftvercsomagtól a szülői felügyeletig egészen széles skálát lefednek. Vezeték nélküli adatkommunikációs kapcsolatok terén a legfontosabb eszközök rendelkezésünkre állnak, az alapvető Wi-Fi- és Bluetooth-csatlakozási lehetőségek mellett a készülék kapott egy LTE-modemet, valamint egy NFC-chipet is. A fémház ellenére a készülék GPS-vevője kifogástalanul működik, a gyors pozicionálást pedig a GLONASS műholdak kezelése is elősegíti. A mobil üzemidejéért egy 2100 mAh-s akkumulátor felel, amely összességében egész jól bírja a strapát, normál használat mellett az egynapos üzemidő könnyedén elérhető, az előtelepített energiagazdálkodási szoftver használatával pedig még tovább életben tartható a készülék.


A One Mini 2-t kártyafüggetlenül 130 ezer forint körüli árcímkével találhatjuk meg a boltok polcain, amely egy középkategóriás készülékhez képes sajnos kissé magas ár, ám aki hajlandó ekkora összeget áldozni a prémium anyaghasználat oltárán, egy elegáns és feltűnő társsal gazdagodhat.

Adatok:
– Ár: 129 900 Ft
– Forgalmazó: HTC Magyarország
– Teljesítmény: 9
– Szolgáltatás: 7
– Ár/érték: 7


Specifikációk:
– 4,5” IPS-kijelző (720×1280 felbontás, 326 ppi), fém készülékház
– Qualcomm Snapdragon 400-as chipset
– négymagos processzor (1,2 GHz), Adreno 305 GPU
– 1 GB RAM/16 GB belső tárhely
– Wi-Fi-, Bluetooth- és LTE-csatlakozás, NFC
– 13 megapixeles hátlapi kamera
– 2540 mAh akkumulátor
– Android 4.4.2
– nanoSIM
– 137 g

Előny: fém ház, 5 megapixeles frontkamera
Hátrány: magas ár, fakó kijelző


Mérések:
– AnTuTu (5.1): 18361
– Quadrant Standard: 10008
– Basemark OS II: 484


Minik egymás közt

Anyagminőség
A Samsung az S5 mini esetében fémhatású, fényesen csillogó műanyagkerettel kívánta átejteni a laikus szemeket, míg az LG a szálcsiszolt alumínium hatását keltő plasztik hátlap mellett döntött a G3 S dizájnjának kialakításakor. A két gyártó optikai tuningja azonban meglehetősen gyenge próbálkozásként hat a HTC megoldásával összevetve; a gyártó hűvösen simogató fémkeretbe foglalta a One Mini 2-t, amely annak ellenére, hogy kissé csúszóssá teszi a készüléket, prémium érzést nyújt.

Győztes: HTC One Mini 2


Kamera
Mindhárom telefon elfogadható képeket készít normál fényviszonyok mellett, és ha pusztán megapixelszám alapján kellene dönteni, egyértelműen a 13 megapixeles felbontást is ismerő HTC lenne a befutó, ám lézeres autofókuszának és remek éjszakai felvételeinek köszönhetően a G3 S a maga 8 megapixelével sokkal szebb fotókat készít két ellenfelénél. Sajnos a mobil gyári kameraszoftvere kissé túlságosan is minimalista kialakítású, ám a szoftveres hiányosságokat külső appokkal orvosolhatjuk.

Győztes: LG G3 S


Hardver

A készülékek belső erőgépeiben nem igazán találhatunk különbséget, ezt pedig mi sem prezentálja jobban, mint három benchmarktesztünk, melyeken rendre más-más készülék került ki győztesként. Azt a bizonyos képzeletbeli mérleget azonban az a fél GB-nyi plusz RAM, amely az S5 mininél rendelkezésünkre áll, a Samsung irányába billenti el. Egyértelművé mégis a hardveres extrák teszik a diadalt; a rengeteg szenzor, amivel a gyártó ellátta az S5 minit, egyáltalán nem jellemző a középkategóriára.

Győztes: Samsung Galaxy S5 mini


Szoftverek
Az Android eredeti felületét versenyzőink egyike sem tartotta meg, a saját UI-k közül az LG próbálkozása igazán ígéretesnek tűnik, azonban a Samsung által több éve fejlesztés alatt álló TouchWiz egyelőre még veri a G3 S-t felhasználói élmény tekintetében. Előtelepített szoftverekből a One Mini 2 rendesen betárazott, ám az általa kínált szolgáltatások nagy részét az S5 miniben is megtalálhatjuk (irodai szoftverek, szülői felügyelet), amely a saját márkájú alkalmazásoknak köszönhetően ezen a téren is elvitte a trófeát.

Győztes: Samsung Galaxy S5 mini


Üzemidő

Mindhárom készülék fejlett energiagazdálkodási megoldásokkal felszerelve érkezik, és a gyártók is törekedtek a takarékos chipek beszerelésére. Az S5 mini és a One Mini 2 2100 mAh-s akkumulátort kapott, míg az LG készülékében az 5 hüvelykes kijelző kompenzációjául valamivel nagyobb, 2540 mAh-s telepet találunk. A Samsung és a HTC telefonjai átlagos használat mellett egy napig bírták a terhelést, a G3 S azonban képes volt rájuk licitálni, és hasonló megpróbáltatások elé állítva akár másfél napig is kibírta.

Győztes: LG G3 S


Kijelző

A G3 S-ben található alacsonyabb pixelsűrűségű IPS-panel, valamint a One Mini 2-ben helyet foglaló LCD-megjelenítő sajnos rendkívül fakónak tűnik a hihetetlenül élénk színekben pompázó S5 mini Super AMOLED-képernyője mellett. Ezen kívül a három készülék közül a fényerővel, valamint a betekintési szögekkel is a Samsung telefonja bánik jobban, így nem meglepő módon a kijelzők összehasonlítása során a középkategória egyik legjobb megjelenítőjét magában hordozó S5 mini került ki győztesként.

Győztes: Samsung Galaxy S5 mini


Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.