Hirdetés

Több ADSL – telefon nélkül?

|

Több ADSL, kevesebb telefon – ha feloldják a kötöttségeket, igazi robbanásra számíthatunk?

Hirdetés

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése szerint 2006 novemberében 5,28 százalékkal, közel 582 ezerre emelkedett az ADSL- és 4,55 százalékkal 277 ezerre a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató szélessávú előfizetéseinek száma. Vagyis mintegy öt százalékkal nőtt a szélessávú internet előfizetői vonalak száma.

 

Az öt egykori monopolszolgáltató, az Emitel, a Hungarotel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel) és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, EMKTV) önkéntes adatközlésére épülő jelentés szerint a szélessávú hozzáférések száma november végén 859 ezer volt. Az ADSL- és kábelmodemes hozzáférések száma novemberben 41 ezerrel, több mint 5 százalékkal bővült az októberi szinthez képest. (A gyorsjelentésben szereplő kábelmodemes adat csak a négy legnagyobb, a hazai kábelmodemes piacon 75-80 százalékos piaci résszel bíró szolgáltató adatait tartalmazza.)

 

Ugyanakkor megfigyelhető egy ellentétes tendencia a telefonvonalak esetében. Novemberben tovább folytatódott a bekapcsolt vezetékes telefonvonalak számának csökkenése: a vonalak száma közel 13 ezerrel 3,360 millióra csökkent, így a hónap végén a 100 főre jutó vonalszám az októberi 33,50-ről 33,37-re mérséklődött. Ezzel együtt a háztartások vezetékestelefon-ellátottságának aránya egy hónap alatt 66,53 százalékról 66,38 százalékra csökkent.

 

Valószínűleg mindkét jelenség nagyban felgyorsulhatna, ha lehetségessé válna telefon előfizetés nélkül, pusztán a telefonvonal meglétére építve igénybe venni ADSL szolgáltatást. A jelenlegi ADSL előfizetők nagy része szívesen lemondaná telefonját, ám ezt azért nem teszi, mert az adott területen az ehhez kötött ADSL jelenti a legkedvezőbb széles sávú internet elérési lehetőséget.

 

Szerencsére az M-Telekom közleménye szerint még 2007. első negyedévében lehetővé teszi majd a "hang nélküli", szabad ADSL-t, amire hamar reagálni fognak majd a szolgáltatók. Abban a pillanatban valószínűleg nagy tömegek adják vissza telefonjukat, ugyanakkor még többen fognak ADSL-re előfizetni és végre üzletpolitikailag külön életet él majd a telefon és az internet. Várjuk tehát a „modemkor" igazi végét és egy szabadabb választást lehetővé tévő, széles sávú „modern-kor" eljövetelét.


Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.