Hirdetés

Több HD-s adó jöhet DVB-T-n a DVB-H rovására



|

A világszerte mellőzött DVB-H itthon sem futott be karriert.

Hirdetés

Legtöbben csak a hírekből találkozhattunk a A DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) műsorszórással, amit kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy mobil eszközökről, jellemzően mobiltelefonokról is tévézhessünk. A technológia olyan közeli rokonságban áll a DVB-T-vel, azaz a digitális földfelszíni televízióval, hogy azzal egy multiplexben sugározható.

 

 

Olaszországban 2009. februárjában - a focinak köszönhetően - már 1 millió előfizetővel dicsekedhetett az ottani DVB-H rendszer, de a legtöbb országban közel sem aratott ekkora sikert. Hazánkban is indult kísérleti sugárzás Budapest körzetében 2008. decemberétől, mely azóta is folyik, az adás megfelelő mobiltelefonnal akár az épületek belsejében is fogható. Nem kínál azonban jelenleg egyetlen mobilszolgáltató sem DVB-H szolgáltatást, a technikai feltételek ugyan adottak a jó minőségű vételhez, ám úgy tűnik, hogy a mobiltévére itthon nincs túl nagy fizetőképes kereslet. Olyannyira, hogy tavaly a Telenor (akkor még Pannon) beszüntette mobil IPTV szolgáltatását is -- természetesen a tévézés IP alapon jóval drágább. Mindeközben azért terjed a dekóderek, USB DVB-T tunerek (pl. a dizájnos AVerTV Volar HD Nano) használata és a DVB-T vevők egyre apróbbak.

 

A hazai DVB-T és DVB-H rendszereket üzemeltető és fejlesztő Antenna Hungária ZRT tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy kezdeményezni fogják a DVB-H sugárzás felszámolását. Amennyiben a kormányzat jóváhagyja, az eddig DVB-H tesztsugárzásra lefoglalt „B" multiplex is a hazai DVB-T, a MinDig TV rendelkezésére állhatna. Ennek folyományaként több illetve minőségibb kódolású műsorcsatornát érhetünk majd el, lehetőség nyílik újabb standard és HD felbontású adók bevezetésére még az analóg rendszer lekapcsolását megelőzően. Az AH arra számít, hogy a következő hetekben sikerül megkezdenie a tárgyalásokat a szabályozó szervekkel.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.