Hirdetés

Törvényes lehallgatással kormányozni



|

Hol húzható határ az ellenőrzés és a terrorizmus megfékezése közt?

Hirdetés

Jacqui Smith, a brit titkosszolgálat szakértője szerint a rendőrségnek és a biztonsági szolgálatoknak új eszközökre van szükségük, hogy lépést tudjanak tartani a technológia fejlődésével, és sikeresen tudjanak fellépni a terrorizmus ellen.


A tervezett adatbázis képes lenne dokumentálni a telefonhívások idejét, időtartamát, a tárcsázott számokat, és le tudná követni azt is, hogy ki, milyen weboldalakat látogatott, és milyen címre küldött e-maileket. Ugyan ezeket az adatokat már most tárolják a telefonszolgálatok egy 12 hónapos időkorláton belül, de csakis azokét, akik ebbe bele is egyeznek.


A legnagyobb aggodalmat talán az Internet felügyelete keltette, ugyanis ez napjaink anonim véleménynyilvánításra leginkább alkalmas kommunikációs felület. Bárki szabadon fejtheti ki a véleményét aktuálpolitikai, vagy egyéb kérésekben úgy, hogy közben nem lehet másként azonosítani, csak mondjuk Mickey egér néven.

 

surveillance_2_2_1.jpg
 


Az üzenetek részletein túlmenően, a kormány nem jegyezné fel azok tartalmát, viszont az archiválási időt 2 évre módosítanák, a keresési lehetőséggel is felszerelt adatbázisban. Az érintettek szerint, ezzel jóval lecsökkenhetne egy-egy nyomozás ideje, és bírósági ügyeknél is könnyebben juthatnának bizonyíték értékű információkhoz a hatósági szervek.


A program kiépítésének ellenlábasai szerint, ilyen méretű információhalmazt egy kormány számára sem lehet bocsátani, mivel ez elképzelhetetlen módon növelhetné a befolyását. „Ez a programtervezet egyszerűen összeegyeztethetetlen egy szabad országgal és a szabad emberrel.”
- jelentette ki Chris Huhne.

 

 

Friss: A mai nap a tervezetet visszamondták, személyiségi és egyéb jogokra hivatkozva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.