Hirdetés

Tovább gyengül a T-Online



|

Az NHH döntése nyomán tovább erősödhet a verseny a szélessávú internetszolgáltatók között.

Hirdetés

A határozat szerint a jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóknak jelentősen csökkenteniük kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait. Az NHH Tanácsának döntésével javulhatnak a kisebb szolgáltatók szerződéses feltételei, tovább erősödhet a verseny a szélessávú piacon, és gyakoribbá válhat a hangszolgáltatás nélküli ADSL-kínálat is - jelentette be hétfőn az NHH. A referencia hurokátengedési ajánlat (RUO - Reference Unbundling Offer) a JPE szolgáltatók azon havi és egyszeri nagykereskedelmi díjait, illetve szolgáltatásnyújtási feltételeit tartalmazza, amelyeken a jogosult szolgáltatók igénybe vehetik a hurokátengedést és a helyi bitfolyamszolgáltatást. A nagykereskedelmi szolgáltatások nyomán így a helyi hálózattal nem rendelkező kisebb szolgáltatók is lehetőséghez jutnak, hogy ADSL-szolgáltatást nyújtsanak volt vagy leendő ügyfeleiknek. Az NHH a teljes és részleges hurokátengedés havi és egyszeri díjainak csökkentésével tovább akarja élénkíteni a szélessávú versenyt a magyar távközlési piacon. A hatóság azt várja, hogy a mostani döntés nyomán a kisebb szolgáltatók egyre több, részleges vagy teljes hurokátengedésen alapuló ajánlattal jelennek majd meg a piacon, bővítve ezzel a fogyasztók által igénybe vehető szolgáltatások körét. A hurokátengedéssel az alternatív szolgáltatók számára lehetővé válik, hogy bővítsék szolgáltatásaikat és kedvező ajánlatokkal új előfizetőket nyerjenek meg; a fogyasztók számára pedig megszűnhet annak kényszere, hogy az alternatív szolgáltatások igénybevétele mellett, valamelyik nagy (JPE) szolgáltatóval is szerződéses kapcsolatban kelljen állni.

A korábbi RUO-khoz képest a Tanács az egyszeri díjak közül többet törölt, illetve drasztikusan csökkentett. A hurokátengedés esetében a legfontosabb egyszeri tétel az úgynevezett hurokalkalmasság vizsgálata. Ez a vizsgálat megmutatja, hogy az adott vonal alkalmas-e szélessávú szolgáltatásra. Ennek díja eddig jelentős piacralépési korlát volt, most azonban ez a költség pl. az Emitelnél 66 százalékkal, az Invitelnél 73 százalékkal, a Magyar Telekomnál 75 százalékkal, a Monortelnél pedig 82 százalékkal csökken. A kötelezett szolgáltatóknak a Tanács 2005-ös határozata alapján kellett beadniuk a RUO-ajánlataikat, amelyeket a Tanács többszöri hiánypótlás, majd új beadásra kötelezés után fogadott el. A korábbi határozattervezeteket az érintett szolgáltatók véleményezhették, az NHH Tanácsa most ezek figyelembevételével hozta meg végleges döntését.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.