Hirdetés

Tovább gyorsuló notebookok



|

Talán az idei év legjelentősebb mobil platformot érintő eseménye történt a minap. Már kapható az Intel legújabb asztali processzorcsaládjának, a Core 2 Duonak mobilizált változata, a Merom. Gyorsabb, jobb, de nem gazdaságosabb...

Hirdetés

Bár hivatalos mérési eredmények még nem láttak napvilágot, az új processzor sikere megkérdőjelezhetetlen, hiszen az előd Core Duo is szépen muzsikált. A nagy gyártók -- mint például a Sony, Lenovo, Dell -- már elkötelezték magukat az új processzor mellett, és ez nagyban hozzájarul majd az új processzorok gyors elterjedéséhez.

A Merom nagyban hasonlít az asztali Conroe változatokhoz, de a külső busz órajele csak 800 megahertz -- szemben az asztali processzorok 1066 megahertzével. Szerencsére a 2 vagy 4 megabájt megosztott másodszintű gyorsítótárhoz nem nyúlt hozzá a gyártó, így ezen a téren nem kell veszteséget elkönyvelnünk. Természetesen a Merom is teljeskörű 64-bites utasításkészlettel bír, és megtalálható benne a virtualizációs technológia is -- bár ennek előnyeit az otthoni felhasználók még nem élvezhetik.

A mobil Intel processzorok termékpalettáján régóta megtalálhatók az úgynevezett alacsony feszültségű L jelöléssel ellátott (L - Low Voltage) példányok is, melyek még kedvezőbb fogyasztást ígérnek. Természetesen a Meromból is elkészült az alacsony feszültségű változat, ezek azonban alacsonyabb órajelen futnak, mint a hasonló számozású T jelű normál változat. Erre jó példa a T7500 és az L7500 Core 2 Duo. Míg az előbbi 2,2 gigahertzen fut, az alacsony feszültségű L változat csak 1,6 gigahertzes órajelet használ.


A Core 2 Duo processzorral szerelt notebookok egyelőre a nagysikerű Napa platformra épülnek -- Intel 954GM Express és ICH7M, illetve ICH7-DH lapkakészlettel-- mely várhatóan 2007. második negyedévéig teljesít szolgálatot. Ezalatt az Intelnek van ideje átállni a következő Centrino generációt képviselő Santa Rosa platformra, melynek alapját a már most is forgalomban lévő 965 lapkakészlet GM965 és PM965 változata adja az ICH8M és ICH8M Enhanced déli híddal egyetemben.


A Napa platform révén a Merom magos Core 2 Duo lábkompatíbilis lesz elődjével, azonban ez nem jelenti azt, hogy működni fog a régebbi alaplapokban -- éppen ezért nem javasolt próba nélküli csere.

A Merom legérdekesebb pontja a fogyasztás. Az Intel az összes mobil Core 2 Duo processzor TDP értékét 34 wattban határozza meg, ezzel szemben a régebbi Yonah magos Core Duo ugyanezen értéke csak 31 watt volt -- maximum.


Az Intel nagyszabású tervei között szerepel a mobil Core 2 Duo processzor gyártás felfuttatása, amely a jövő év elejére a teljes gyártókapacitás 55 százalékát foglalja majd le. Emellett az Intel szép lassan kifuttatja az egymagos processzorokat is, a tervek szerint a jövő évben a kapacitás 95 százalékát kétmagos processzorok teszi ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.