Hirdetés

Új ingyenes mobil hálózat?



|

Nem kell szolgáltató, a TerraNet rendszerében maguk a beszélők adják a telefon P2P hálózatot.

Hirdetés

A TerraNet ötlete, hogy a telefonok maguk hozzák létre a P2P hálózatot, hasonlóan a Skype kliensekhez.
A svéd cég ötletének főleg a fejlődő világban, lefedetlen területeken veszik majd hasznát. Lényege, hogy nem bázisállomás függők a telefonok, hanem önálló végpontokként üzemelve keresik meg az elérhető távolságban lévő többi telefont és egyenrangú (P2P) hálózatot alkotnak. Az eljárás hasonló ahhoz, ahogy a Skype vagy Torrent kliensek kapcsolódnak egymáshoz. A kézi beszélő ennél fogva nem csak tulajdonosa beszélgetését szolgálja, hanem a háttérben más beszélgetések adatfolyamát is továbbítja.

 

 

terranet_mobile.jpg

 

 

Mint az a BBC World Service's Digital Planet műsorában elmondta, az ötlet akkor merült fel a svéd TerraNet céget alapító Anders Carliusban, mikor egy szafari út során lefedettség híján nem tudta felhívni a tőle néhány méterre haladó másik terepjáró utasát. A TerraNet rendszere kihasználja, hogy egy kézikészülék hatótávolsága kb. egy kilométer, és az egyes készülékek az adatcsomagokat továbbítva és öszekapcsolódva ezt igen jelentősen kiterjeszthetik, így nagy kiterjedésű hálózat szerveződhet elég bekapcsolt telefon esetében.


Egyáltalán nem mellékes, hogy ilyenformán a hálózatot a kliensek tartják fent, nincs kinek havi díjat fizetni. Az új technológia ingyenes helyi beszélgetéseket kínál, digitális identitást a fejlődő országok lakói számára is, például Afrikában. Kiterjeszthető és könnyen használható egy sima PC, telefonszoftver és egy olcsó USB adóvevő egység használatával is.


A hálózat forgalmát korlátozhatja majd a korlátozott frekvenciatartomány. Egyelőre ez még a jövő problémája, hiszen az egyébként már működő technológia elterjedésének nem örülnek a GSM jellegű hálózatok üzemeltetői. Azt az indokot hozzák fel, miszerint a modell nem megbízható eléggé üzleti felhasználáshoz. Az alapító a cég próbaüzemének helyén, Lund-ban kész bármely szolgáltatónak demonstrálni a rendszer működését élesben és reméli - velünk együtt -, hogy hamarosan olyan tartozéka lesz a kézibeszélőknek a TerraNet kompatibilitás, mint ma a Bluetooth. Eddig az Ericson fektetett pénzt a TerraNet készülékek fejlesztésébe.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.