Hirdetés

Új processzorokkal törne be az Intel a mobilpiacra



|

A barcelonai MWC-n bemutatták az Intel Atom család legfiatalabb tagjait.

Hirdetés

Az Intel sajtótájékoztatóján végre leleplezték a következő két év processzorait, amelyekkel a mobilos és tabletes világban próbálnak majd minél nagyobb szeletet megszerezni a tortából. A névválasztást nem bonyolították túl, az asztali Core i3-i5-i7 változatok mintájára most x3x5x7 néven futnak a chipek, ahol a nagyobb szám jobb teljesítményt jelent.

Hirdetés

A vállalat az elmúlt években leginkább a csendes megfigyelő szerepét töltötte be a mobilos piacon, mert hiába dominálja évek óta az asztali és hordozható számítógépek hardveres eladásait, a zsebben is elférő kütyük terén eddig sosem sikerült áttörést elérni. Az cég processzorai korábban szinte csak és kizárólag alacsony és középkategóriás táblagépekben tudtak érvényesülni, így a cég piaci részesedése szinte teljes mértékben elhanyagolható.

Persze ahogy a hordozható gépek piaca átalakul, az egyre kisebb és vékonyabb notebookok, hibrid táblagépek és ultrabookok elterjedésében hatalmas szerepe van az Intelnek, hiszen itt szinte teljesen monopol helyzetben van, így a mobilos piacon egyébként jól teljesítő Nvidia, MediaTek, Samsung és Qualcomm ebből a tortából semmit sem kap.

 

 

A termékcsalád legkisebb tagja az Atom x3 (itt nincs “Core” jelölés mint az asztali változatoknál, az első ilyen a Core M, ami már az x7 fölött van) egy teljesen integrált LTE-képes System on Chip. A processzor megvalósítását a SoFIA platform felvásárlása tette lehetővé, az Intel Atom x3 ugyanis nagyrészt erre az architektúrára épül. Ezeket egyértelműen arra a piacra szánják, ahol az Intel már most is jól teljesít: pénztárcabarát tabletekbe, ezért csúcskategóriás mobilokban biztosan nem találkozunk majd velük. Az x3 három különböző modellel érkezik: a 3G-R és az LTE modellek négymagos, 64-bites Atom processzorral érkeznek, míg a belépőszintű 3G csak kétmagos chipet kap.

Az x5 és az x7 már az erőteljesebb darabok közé tartoznak, ám valószínűleg ezeket sem látjuk majd viszont okostelefonokban. Persze alapjáraton semmi sem akadályozná, hogy a 14nm-es, 64-bites Cherry Trail processzorok mobilokba kerüljenek, ám mivel ezeken nem található olyan integrált chip, amely lehetővé tenné a mobilhálózatokon keresztül történő kommunikációt, valószínűleg nem sok gyártó teszi le a voksát az ilyen chipek mellett, amikor kompaktabb terméket is vásárolhat.

 

 

Az x5 és az x7 mellé természetesen külön beszerezhető a cég új, XMM 7360 LTE névre keresztelt modeme, ami egy teljesen különálló chip. Egyelőre semmit nem tudunk a fogyasztásról, teljesítményről vagy hatékonyságról, és félő, hogy ez egy darabig így is marad. Az x5 és az x7 rendelkezik integrált Wi-Fi, Bluetooth és FM chipekkel, NFC kapcsolókkal, és az Intel által gyártott helymeghatározó chippel is. A helyszínen tartott gyors tesztekből kiderült, hogy azért szégyenkezni egyáltalán nincs oka a gyártónak, de a pontosa adatokra még várni kell.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.