Hirdetés

Újabb 7800 fős leépítés a Microsoftnál

|

A vállalat leírta veszteségként a Nokiától megvett mobilos üzletágat.

Hirdetés

A Microsoft az elmúlt időszakban újraszervezte a működését és felépítését, amely keretében az elmúlt 12 hónap alatt világszerte 18 ezer munkavállalójától vált meg. Lassan a végéhez ér a nagybani restrukturálás, azonban Satya Nadellának még maradt egy kellemetlen kötelessége: kezdenie kellett valamit a tavaly 7,2 milliárd dollárért a Nokiától megvásárolt mobilos divízióval.


Senki sem fogott gyanút, mikor ennek keretében a vállalat nemrég elbocsájtotta a Nokiától beszerzett utolsó felsővezetőit, például a mindig népszerű Stephen Elopot is. Többen sejtették, hogy ezzel még nincs vége a történetnek, azonban kevesen számítottak olyan drasztikus lépésre, amelyet magyar idő szerint tegnap délután bejelentett a Microsoft ügyvezető igazgatója.


Visszavonuló

Hirdetés

Először is kezdjük az igazán sokkoló számokkal. Satya Nadella döntése alapján a Microsoft 7,6 milliárd dollár értékben leírta a Nokiától megvett okostelefonos üzletágat, azaz lekönyveltette veszteségként a komplett üzletet. Ezen túlmenően durva leépítések is lesznek, az elkövetkező egy évben további 7800 munkavállaló fog távozni a vállalattól. Elsősorban a hardverek tervezésével foglalkozó részlegből, azonban belül is javarészt a Nokiától átvett emberekről van szó. A pletykák szerint Finnországban akár 2300 fő is elvesztheti az állását, ott jelenleg 3200 főt foglalkoztat a redmondi vállalat.


A lépéssel a Microsoft lényegében beismerte azt a kellemetlen üzleti helyzetet, hogy a jelenlegi formájában nem életképes a Windows Phone rendszerű mobilokat készítő divíziója. Mindez nem jelenti azt, hogy véget érne a Lumia készülékek története. A problémát az jelenti, hogy annak idején a részleget nem olyan célból és módon építették fel, amelyre a vállalatnak jelenleg szüksége van, ezért is ilyen drasztikus az elbocsátandó munkavállalók száma.


Évente féltucat Lumia jöhet

A Microsoft nem lép ki az okostelefonok piacáról. Ezt meg sem tehetné anélkül, hogy véglegesen halálra ítélné a Windows Phone-t, lévén a házon belüli mobiltervező részlegen kívül egyetlen mobilgyártó sem hajlandó érdemben foglalkozni az operációs rendszerrel. Ez annak tudható be, hogy a fogyasztók nem érdeklődnek a rendszer iránt, így külsős szoftverfejlesztők sem. Ennek köszönhetően a mobilszolgáltatók sem érdekeltek a csempés mobilok erőltetésében, azaz a mobilgyártóknak sincs okuk a platform használatára.

Microsoft Lumia 640 XL: tesztünk is van róla


A jelenlegi álláspont szerint innentől kezdve évente hat darab Microsoft Lumia okostelefon kerül majd piacra. Három kategóriát határozott meg Nadella: olcsó Lumia, üzleti Lumia, felső kategóriás Lumia. Mindhárom termékvonalban évi kettő készülékre kell számítani.


Ezeket a készülékeket a Microsoft csak azért fogja elkészíteni, hogy egyáltalán kaphatóak legyenek Windows Phone (a jövőben Windows 10 Mobile) rendszerű mobilok. A belátható jövőben a Microsoft az operációs rendszer, továbbá a hozzá tartozó szoftveres ökoszisztéma fejlesztésére fog fókuszálni, hogy végre meg tudja győzni a fogyasztókat az operációs rendszer életképességéről, létjogosultságáról. Ha ez sikerül, akkor végre sínre kerülhet a Windows Phone.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.