Hirdetés

Újrahasznosított forráskódok



|

Az egyik legnépszerűbb játék jelenleg egy másolat másolata.

Hirdetés

Nincs szükséged egy androidos képszerkesztőre, netán egy játékra? Bármikor vehetsz egyet nagyjából úgy, mintha egy könyvet rendelnél az egyik webáruházból. A világ „fejlesztői” tömegével árulják a megunt applikációikat, amelyektől szabadulni akarnak, lehetőleg minél nagyobb haszonnal. Az idézőjel alkalmazása tudatos, hiszen sok a szélhámos, akik újrahasznosított programokat árulnak, nagy megtérülésben reménykedve. Ők az App Store farkasai, te pedig a bárány, amennyiben nem vagy kellően körültekintő. Vigyázz velük, még a profik életét is megkeserítik. Ennyit útravalóul, most pedig térjünk rá az üzletre.

Hirdetés

 

Appot vegyenek!

A kínálatot a marketplace.apptopia.com oldalon találod, ahol minőségi, bejáratott, magas letöltésszámmal rendelkező programokba is belefuthatsz, sokszor csomagban. Érdemes elsőként kikérdezni az eladót, hogy rájöjjünk motivációjára. Ha azért akar túladni a programon, mert kiderült, hogy nem rentábilis, inkább álljunk tovább, amennyiben mi sem látunk benne fantáziát. Az optimális eset az, ha a fejlesztő egy remek kódot kínál eladásra, aminek csak annyi a gyengesége, hogy ő nem tudja üzletileg működtetni. Ezek a jó fogások – nem véletlen, hogy külföldön sok ügynökség vadászik a jó programozási képességekkel, ámde pocsék vállalkozási ismeretekkel megáldott fejlesztők megoldásaira. Megveszik a programot bagóért, költenek egy keveset marketingre, majd busás haszonnal működtetik tovább az appot, annak valódi készítője pedig eközben a falat kaparja, hogy mit adott ki a kezéből.

Farkasok ezek, akik között nekünk is ordassá kell válnunk. Nézzük át alaposan a megosztott adatokat; szerencsére az Apptopia piacterén minden fontos információt láthatunk: az elmúlt hat, három hónap és harminc nap letöltés számait, valamint az azokból realizált bevételt, illetve a programra leadott értékeléseket. Minél jobbak a felhasználói vélemények, annál mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az árak 500 dollártól (körülbelül 120 ezer forinttól) kezdődnek, és a határ tényleg a csillagos ég, cikkünk írásakor például volt olyan tétel, amit 1,5 millió dollárért árultak.

 

Algoritmus újrahasznosítása

Jobban járunk, ha nem a kész programot, hanem annak csak részeit vesszük meg, majd a hátteret, más grafikai elemeket, a zenéket és a szövegeket kicserélve, egy kissé átcsomagolva újra kiadjuk. Nagyon sokan tesznek így. Szerencsére az Apptopia oldala erre is kínál megoldást, a sablonok (template) között már 100 dollártól vehetünk „átalakítható” programokat. Az oldal ráadásul buzdítja olvasóit a klónok készítésére, annál is inkább, mivel eljárásuk alapján mindössze annyi a dolgunk, hogy megvásárolunk egy kész sablont, lecseréljük grafikai elemeit (például a motoros helyére egy lovat rakunk, beállítunk egy másik hátteret), és beépítjük a kódba, új ikont és képernyőképeket készítünk hozzá, majd optimalizáljuk a felbontást a különböző eszközökre. Ennyi, már készen is vagyunk, mehet a publikálás.

 

chupamobile.com - széles a kínálat
 

Hasonló szolgáltatást kínál a chupamobile.com, az eltérés csupán annyi, hogy a program inkább az újrahasznosított kódokra és azon belül is a játékokra összpontosít, illetve árusai gyakran online tanácsadást, pénz-visszafizetési garanciát is kínálnak kódjaik mellé. Itt jellemzően már 200 dollár alatt is találunk kincseket, ám kétségtelenül szükségünk lesz fejlesztői ismeretekre a személyre szabáshoz, máskülönben programozót kell felbérelnünk, hogy elkészíthessük saját klónunkat. Ha gátlástalanok vagyunk, adhatunk a programnak egy megtévesztő nevet, ikont, teleszórhatjuk reklámokkal, mikrofizetést állíthatunk be, a semmiért egy vagyont kérve, illetve kártevőt is beilleszthetünk a kódba. Ezeket senki se tegye! Csupán arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy milyen veszélyei vannak az alkalmazás-áruházakat elárasztó klónoknak, melyek egyre nagyobb számban és mind erőszakosabban fojtogatják a professzionális fejlesztőket.

Az újrahasznosított kódok miatt rendkívül könnyű a dolguk, és mint láthattuk, a vírusterjesztők akár jól menő appokba is bevásárolhatják magukat. Számukra azonban egyszerűbb és jövedelmezőbb, ha letöltenek egy éppen népszerű, ámde fizetős programot, feltörik azt, beleteszik a vírusukat, majd publikálják egy alternatív boltban, warezoldalon az eredeti alkalmazás nevével, épp csak mögé teszik a Free utótagot. A felhasználók harapnak erre.

Hiányos ellenőrzés

A jóhiszemű programozók viszont alaposan megszenvedik az újrahasznosított kódok létét, hiszen nem elég, hogy csinálnak egy kiváló programot, mindent megtesznek annak sikeréért, bevezetnek egy jó üzleti modellt, még a másolókkal is meg kell küzdeniük. Példának érdemes megemlíteni a Beautiful Mess esetét, amely klónok garmadával találta szembe magát az Apple és a Google hivatalos boltjában még tavaly nyáron. A kollázskészítő, képszerkesztő program rövid időn belül fényes karriert futott be. Debütálásakor rögtön az App Store fizetős appokat gyűjtő toplistájának harmadik helyén találta magát hatékony marketingkampányának köszönhetően, nem sokkal később pedig az első pozíciót is megszerezte. Aztán megjelent az első klón, hasonló ikonnal és képernyőképekkel, csak éppen a neve volt más: Beautiful Mess Free. Követője is akadt később a Beautiful Mess Plus és hat másik klón személyében.

Beautiful Mess
 

Az olcsóbban kínált másolatok sikeresek lettek, az Apple alkalmazásboltjában egyikük a top50 alkalmazás közé is be tudott férkőzni, miközben az eredeti program – aminek elkészítésével ténylegesen dolgoztak – visszaesett. Az Ars Technica beszámolója alapján a cég megpróbálta érvényesíteni szerzői jogait a cupertinói cégnél, ám sokáig eredménytelenül. A probléma az, hogy az Apple ellenőrei leginkább a forráskódot vizsgálják át, csak ritkán nézik azt, hogy hasonló néven van-e már szoftver boltjuk kínálatában, valamint hogy az ikon hasonlít-e egy másik programnál használtra. Így elméletben egy „Instagram Social+” appot is publikálhatnánk, bár vélhetően ez azért már szemet szúrna. A Google Play-en azonban talán átjutna a rostán, hiszen az Androidnál legtöbbször nem emberek, hanem robotok nézik át a publikálásra váró programokat, könnyebb túljárni az eszükön. Nem véletlen, hogy a legtöbb klón és silány alkalmazás a zöld robot szoftverboltjában bukkan fel. Idén májusban például a népszerű 1Password jelszókezelőre úgy szabadult rá egy klón, hogy annak csupán a nevét írták át, képernyőképeit cserélték, valamint logóját elforgatták 90 fokban.

A három sokszorozódik

Híres eset a Flappy Birdé is, ami egy rendkívül idegesítő és végtelenül egyszerű játék volt mindaddig, amíg fejlesztője meg nem unta azt a hisztériát, amit kirobbantott. Nyomában özönleni kezdtek a klónok: a Flappy Bee, a Flappy Plane, a Flappy Vacum Cleaner, a Flappy Justin Bieber, és még nagyon sokat kellene írnunk, ha mindet fel akarnánk sorolni. Aki tud, keressen rá iOS- vagy Android-eszközön a „Flappy” szóra az alkalmazásbolton belül, leginkább így tapasztalható meg, milyen méreteket ölt immár az appszemét. Egy másik remek példa a mostanság rendkívül népszerű 2048 játék, ami valójában egy másolat másolata. Az eredetije az Apple áruházában elérhető – több díjat is bezsebelő – Threes!, melyért fejlesztője mindössze 1,79 dollárt kér el. A játék rendkívül addiktív, ennek ellenére sokan nem akartak fizetni érte, és így született meg első klónja, az „1024”. Ez már a leírásában sem rejtette véka alá, hogy mely program inspirálta; ugyanazt az élményt kínálta, csak éppen ingyen. Nem sokkal később a böngészőben futó változata is megjelent. Jött azonban az újabb követő, mikor Gabriele Cirulli olasz fejlesztő egy hétvége alatt elkészítette az 1024-re épülő, új animációkkal gazdagított 2048-at, amit leginkább gyakorlásként csinált, de lavinát indított el azzal, hogy feltöltötte forráskódját a GitHub-ra, így később bárki hozzáférhetett. Az applikációáruházakat elkezdték elárasztani a 2048 klónok, a másolat másolatának másolatai. Egyre nehezebb ezt követni… Napjainkra már odáig fajult a helyzet, hogy az 1024 büszke arra, hogy ő a 2048 eredetije, pedig szintén másolatról van szó.

Flappy Plane - egy viszonylag jól sikerült másolat


A szomorú tény az, hogy napjainkban már nem kell nagy erőbefektetés egy applikáció elkészítéséhez. Sajnos sok a silány app, ám ennél is nagyobb gond, hogy a klónok tömegében könnyedén el lehet rejteni a kártevőket tartalmazó másolatokat. Emiatt kerüljük el az alternatív alkalmazásboltokat, a gyanúsan jó ajánlatokat (értsd: egy fizetős app ugyanazon funkcionalitást kínáló ingyenes variánsát), és mindenképpen telepítsünk okostelefonunkra egy vírusvédelmi alkalmazást.

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.