Hirdetés

Van elviselhető windowsos tablet olcsón - ezekre figyelj!



|

Ha néhány funkcióhoz ragaszkodsz és néhány paramétert ellenőrzöl, nem nyúlhatsz nagyon mellé wintab vásárláskor.

Hirdetés

A Windows tabletek csúnyán lemaradtak a táblagép-forradalomról, így az Android és az iOS szépen lefedte a piacot. Az androidos eszközök annyiban mindenképpen érdekesebbek, hogy az árat nézve bármilyen kategóriában találunk ajánlatot, és az sem nagy titok, hogy a legtöbb ilyen tablet az 50 ezer forint alatti szegmensből talált gazdára. Noha a piackutatások szerint a tabletek már lassan csúsznak lefelé a népszerűségi listán, a windowsos megoldásoknak még lehet némi esélyük. Ezeknél a legfontosabb extra tulajdonság, hogy nem csupán tartalom fogyasztásra, hanem néhány funkció és csatlakozás megléte esetén tartalom előállításra is alkalmasak, sőt, nem hogy alkalmasak, de kényelmesek is, amit androidos eszközökről nehezen lehet elmondani.

Hirdetés

Ez a kategória sokáig 80-100 ezer forintos belépőt jelentett, azonban ma már 40 ezer forintért is jól használható windowsos tabletet kapunk. Ebben a Microsoftnak hatalmas szerepe volt, ugyanis ingyenessé tette ezen eszközök számára az egyébként 20-30 ezer forintos Windows licencet, továbbá mindezt megfűszerezte egy 1 éves Office 365 előfizetéssel. De mindez mit sem ér, ha a tablet néhány szolgáltatása hiányzik, vagy egy-két komponens nem éri el a minimális szintet. Megmutatjuk, mire figyelj választáskor.

 

 

Mobilitás

A 8 colos tabletek mobilitás szempontjából még éppen ideálisak, a kijelző méret pedig abszolút elegendő akár filmnézésre, akár kisebb szövegek begépelésére. A begépelés itt is – ahogy Androidon is – alapértelmezetten a képernyő-billentyűzeten történik, ám ez maximum chatre és egy-egy mondatra elfogadható. Éppen ezért fontos, hogy legyen Bluetooth vevő a tabletben, hogy billentyűzetet is hozzákapcsolhassunk. Persze az USB-n normál tasztatúrát is használhatunk, ám ekkor USB elosztóról is gondoskodni kell, hogy közben tölthessük is a tabletünket.

Apropó töltés: 4000 mAh alatti akkumulátornál vigyázzunk, az üzemidő nem biztos, hogy megfelelő lesz, bár vannak erre is ellenpéldák. A kategória kb. egyetlen SoC-je itt az Intel Atom Z3735, amely alacsony fogyasztású és akár 9-10 órát is bírja fél fényerővel, átlagos használat mellett, azonban aktív használatnál inkább az 4,5-5,5 óra az általános.

 

 

Kijelző

A 8 colos kijelző méretével nincsen különösebb gond, azonban a minőség már nem azonos minden gyártónál. Sajnos van egy-két olyan modell a piacon, főleg 7 colos kivitelben, ahol TN paneles, 1024x600-as vagy 1024x768-as felbontást kapunk. Ez képminőségben és pixelszámban is rossz, ezeket a modelleket még vonzó áruk ellenére is kerüljük el.

Szerencsére a legtöbb modell ma már IPS panelt használ, így a betekintési szögek jók, de a háttérvilágításnál még sokszor találkozunk durva egyenetlenségekkel és olykor az IPS-glow jelenséggel is küzdenünk kell. A felbontás minden esetben 1280x800, ami átlagosan elegendő, de a drágább modelleknél azért itt-ott feltűnik a full HD is.

 

 

Kapcsolódás

És el is érkeztünk a legfontosabb kritériumig. A tablet vékony, kicsi, akár egy androidos modell, ám mivel itt a produktivitás is bejön a képbe, sokkal fontosabb, hogy milyen csatlakozásokat, vezérlőket kapunk. A vezérlők terén a Bluetooth alapvetően fontos, akárcsak a minimum N-es Wi-Fi vezérlő. Az NFC már ritkaság, de ha van, hasznos lehet a külső eszközök csatlakoztatásánál. A Wi-Fi-nél is vannak olyan modellek, ahol a-s vagy akár ac-s vezérlőt kapunk, vagyis a netkapcsolatunk sokkal stabilabb és gyorsabb lehet. Szintén hasznos lehet a 3G modem, így egyetlen SIM kártyával el is intézhetjük a folyamatos online kapcsolódást – mobilitás szempontjából sok felhasználónak fontos lehet ez az extra.

Különösen az olcsó Windows taboknál általános a 16 GB flash, ami nagyon kevés. Ebből kb. 5-7 GB marad arra, hogy „belakjuk” a Windowst, ezért kritikusan fontos a micro SD kártyahely. A legtöbb olcsó tabletnél 32 GB a felső határ, de azért találhatunk olyan modelleket, ahol a gyártó vette a fáradtságot és megoldotta a 128 GB-os kártyák kezelését – ez igazán hasznos extra. Szörnyen hangzik, de nem olyan borzalmas, hogy általános az 1 GB rendszermemória. Nem árt a 2 GB, de nem is lesz különösebben nagy gondunk abból, ha csak 1 GB van a tabletben – a Windows 8.1 memóriakezelése nagyon fejlett.

 

 

És a végére hagytuk a két legfontosabbat. Egyrészt a drágább modelleken akár két USB csatlakozót is találunk, így sokkal egyszerűbb a kiegészítők csatlakoztatása (akár töltés közben is), a másik pedig a micro HDMI. Ez a kis csatlakozó teljesen új felhasználási módot nyit meg, éppen azt, amiért windowsos tabletet választottunk az androidos helyett. Ide csatlakoztatunk egy monitort, a tablethez egy billentyűzetet és egeret és máris komplett, asztali számítógépünk van, amin bármilyen, megszokott programunkat futtathatjuk és dolgozhatunk, játszhatunk, netezhetünk, filmet nézhetünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.