Hirdetés

Vége a mobil Flash-nek!



|

Nem csak az Apple, de saját fejlesztője is ejti a Flash-t, legalábbis mobil eszközökön.

Hirdetés

Sok kritika érte az Apple iPhone, iPod és iPad termékeket amiatt, hogy internet böngészőjük Flash támogatás hiányában nem nevezhető teljes értékűnek. Az Apple makacsul tartotta magát álláspontjához, miszerint a túlzott teljesítmény igény és fogyasztás miatt a Flash ebben a formájában nem való mobilra. Most azonban a ZDNet egyik hírében olvasható egy meglepő nyilatkozat, mely leleplezi az Adobe jövőbeni mobil stratégiáját. Az Adobe-közeli meg nem nevezett forrás nyilatkozata arra utal, hogy maga a Flash fejlesztője sem tartja termékét a létező legideálisabbnak táblagépekre és okostelefonokra.

 

 

„A jövőbeni munkánk során a Flash-el kapcsolatban mobil eszközöket tekintve arra koncentrálunk, hogy a Flash fejlesztők natív kódú alkalmazásokat készíthessenek az Adobe AIR-rel az összes nagyobb alkalmazásbolt számára. Nem fogjuk többé adaptálni a Flash Player mobil változatát az új böngészőkre, operációs rendszerekre és eszközökre." - olvasható az Adobe bejelentésében, mely ma látott netvilágot.

 

A jövőbeni stratégia tehát a natív kódú mobil alkalmazásokra irányul, vélhetően azért, mert ezek sokkal kevesebb erőforrást foglalnak le, mint a Flash lejátszó, ami jobb teljesítményben és kisebb energiafogyasztásban nyilvánul meg. A mobil alkalmazások mellett a HTML5-re is nagyobb hangsúlyt helyez majd az Adobe.

 

Az Andoid tábor számára nem kifejezetten jó hír a Flash ejtése, hiszen a Flash támogatás volt a platform egyik kiemelt előnye az iOS-szel szemben. A mobil Flash révén sok megszokott weboldal és ingyenes játék futtatható androidos táblagépeken és telefonokon, ám még a legkomolyabb mobil hardvereket is megizzasztja egy összetettebb Flash alkalmazás, például egy mobil játék.

 

 

Steve Jobs már nem érhette meg, hogy annyi csatározás után vele közös álláspontra helyezkedjen az Adobe, bizonyára örömmel üdvözölné ezt a stratégiai döntést. Az Adobe hivatalosan még nem kommunikálta új stratégiáját, a közleményre a napokban számíthatunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.