Hirdetés

Vége a RIM-nek, éljen a BlackBerry!



|

A tegnapi nap első fontos bejelentése, hogy a RIM innentől kezdve BlackBerry név alatt fut. Throsten Heins az alapoktól kívánta újraépíteni a céget, hogy egyetlen márkát képviselhessenek. Ez csak a kezdet volt, aztán érkezett minden, ami BlackBerry 10.

Hirdetés

Az új BlackBerry 10 operációs rendszer és a vele együtt érkező Z10 és Q10 névre hallgató készülékek felvillanyozták a felhasználók egy tetemes részét. Erre a cégnek szüksége is van, hiszen a becslések szerint ez az utolsó esélye, hogy talpra álljon. 

Habár az új operációs rendszer egy meglehetősen más felhasználói élményt kínál, mint versenytársai, egyes vélemények szerint a tegnapi nap folyamán bejelentett termékek nem képesek majd annyi többletet nyújtani, hogy a jelenlegi készülékeiket eldobva platformot váltsanak a felhasználók. Ebből kifolyólag a BlackBerry készülékek egy szűk réteget kaparinthatnak meg maguknak az okostelefon piacon.

 

 

A BlackBerry 10 hozott pár újdonságot (alább részletezzük), de a kezelőfelület továbbra is a régi szedres gyökereken támaszkodik, ezért ez elsősorban a BlackBerry felhasználóknak fog kifejezetten tetszeni. BB-s körökből származó vélemények szerint a Z10 például olyan jól sikerült, hogy jelenleg ez az a csúcs készülék, mellyel a leghatékonyabban, a legpontosabban és a legegyszerűbben tömhetők tele üzenetekkel a közösségi oldalak. Míg nem járt nálunk a marokmasina, addig se nem támaszthatjuk alá, se nem cáfolhatjuk meg az állítást, csupán arra hagyatkozhatunk, amit mi is láttunk.

 

 

BlcakBerry 10 Launch

A BlackBerry-nek köztudottan ez az utolsó esélye, hogy ismét sínre kerüljön, ezért rengeteg múlik a tegnapi launch és a termékek későbbi fogadtatásán. A nagy meglepetést azonban nem maguktól a készülékektől kell várni, hiszen azok hardveres kiépítéséről és külsejéről már korábban is érkeztek pletykák, láthattunk demo darabokat. 

 

Hardver

Az új BlackBerry készülékek közül a Z10 rendelkezik nagyobb kijelzővel. Ez a készülék 4,2 hüvelykes 1280×768 pixeles, 356 ppi-s kijelzőt és mintás hátlapot kapott, mely alatt 1,5 Ghz-es processzor, 2 GB RAM és 16 GB belső tárhely lapul. A microSD kártyával 32 GB-ig feltornázható tárhelyű mobilt NFC-vel is felszerelték, valamint LTE kompatibilis kommunikációs chipet is kapott. A kamerája 8 MP-es és 1080p videok felvételére képes.

 

 

A fekete vagy fehér színben kereskedelmi forgalomba kerülő Z10 külseje egyébként senkit sem lepett meg, hiszen nagyon hasonlít azokra a demokra, amiket korábban láthattunk. De ezt a Q10-ről is elmondhatjuk, mely fizikai Qwerty billentyűzettel érkezik. A 3,1 hüvelykes, 330 ppi-s kijelzővel rendelkező készülék egyébként hasonló designnal bír, mint nagy testvére. Hardveres kiépítésének részleteiről azonban egyelőre keveset lehet tudni. A BlackBerry CEO-ja, Throsten áprilisban tervezi ezek részletes ismertetését.

 

 

Szoftver

A szoftver bemutatót a BB az új BlackBerry Flow ismertetésével kezdte, mely többé kevésbé olyan, mint az Expose, csak immáron újraméretezi a tartalmat. Ennek köszönhetően nem kell többé kis vacak betűket bámulnunk az ablakokban.

A rendszeren látszik, hogy egykezes használatra lett kihegyezve. Erre nagyon jó példa a HUB funkció, mely olyan, mint egy felszteroidozott értesítési központ. A felhasználó csak swipe-ol egyet a kijelző bal oldaláról és mindent látni fog, amit eddig művelt, valamint az új üzenetek is a szeme elé kerülnek. A HUB-on belül megnézhetjük a Tweetjeinket, a Facebook és LinkedIn üzeneteinket.

 

 

Sőt, ha azonnal meg akarunk osztani egy fontos információt valamelyik ismerősünkkel, vagy csak egyszerűen kíváncsiak vagyunk mi történt vele mostanában, még csak el se kell hagynunk a HUB-ot. A kapcsolatok profiljai szinte minden információt magukba szippantanak.

 

Pötyögés

A BlackBerry készülékek felhasználói élménye szempontjából mindig is fontos szerepe volt az üzenetek bevitelének. A mostani Swipe-to-autocomplete vagy automatikus becslés, sokkal hatékonyabban működik, mint a korábbi, billentyűzet feletti sávon megjelenő opciók. Jelenleg azonban csak három nyelven képes előre gondolkodni a rendszer.

 

 

A gépelést egyébként pár aprósággal tovább könnyíti a rendszer. Ha a felhasználó például balra húzza az ujját a kijelzőn, akkor egy egész szó kerül törlésre. Az írásjelek megjelenítéséhez pedig mindössze lefelé kell swipeolni.

 

BlackBerry Balance

A BB10-től kezdve a felhasználók válthatnak a személyes és a hivatalos fiókjaik között. A profilok közötti váltás ugyanúgy zajlik, mint a pötyögésnél az írásjelek előcsalogatása. Egy swipe lefelé és már váltottunk is a két profil között.

 

 

A munkahelyi fiókunkat egy rendszergazda könnyedén menedzselheti, frissítheti, alkalmazásokkal láthatja el, de még törölheti is, mindezt úgy, hogy a személyes adataink nem sérülnek.

 

 

BBM


A BBM eddig is fontos szerepet játszott a BlackBerry élmény megteremtésében és a jó hír az, hogy innentől kezdve a video hívás is bekerült a repertoárba. Méghozzá nem is akárhogy. A felek megoszthatják egymással a készülékük kijelzőjének tartalmát, így gyakorlatilag prezentációkat, diavetítéseket és fényképnézegetést is tarthatnak egymással a felek.

 

 

BlackBerry Remember


Ha nincs eszed legyen BlackBerry Remembered. A noteszes szösszenetet a fejlesztők talán így interpretálhatták a szedres körökben. A Remember egy teljesen új alkalmazás, mely gyakorlatilag mindent elment. Legyen szó weboldalakról, emailekről, dokumentumokról, jegyzetekről, dátumokról, hangüzenetekről ás sorolhatnánk.

 

 

Kamera


A kamera alkalmazás semmi újdonságot nem hozott, ha a vetélytársak megoldásait is figyelembe vesszük. A BB felhasználók számára azonban kellemes lehet hallani, hogy az új rendszer alatt a kamrea app az elsütés pillanata előtt és után 10 miliszekundummal készít még egy képet. Felismeri az arcokat, majd megadja a lehetőséget, hogy kiválasszuk a leginkább tetszó arcot.

 

 

BlackBerry Story Maker


Ezzel az alkalmazással saját videokat készíthetünk, melyhez alapanyagként képeket, videokat és zenét használhatunk.

 

 

BlackBerry World Apps


A BlackBerry 10 alkalmazásboltja 70000 appal vesz startot, ami egy friss bolttól nem is rossz szám. A húzóerőt az appok között pedig a Skype, az Amazon, a WhatsApp és a SAP jelentik.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.