Hirdetés

Veszélyben a GPS



|

A nap sugárzása veszélyt jelenthet a mára mindennapivá vált GPS-re

Hirdetés

Az amerikai meteorológiai szolgálat igazgatója arról figyelmeztet, hogy a lakosság túlságosan is függővé vált a műholdrendszertől, amely egyre nagyobb veszélynek van kitéve az űrben.

Például December 6-án tavaly egy óriási sugárzási kitörés érkezett a napból, amely a teljes GPS rendszert megbolondította - némelyek pontatlanul működtek, egyes műholdak azonban képtelenek voltak a helyzetmeghatározásra aznap. A tudós szerint az ilyen és ehhez hasonló kitörések, és egyéb problémák sűrűsödhetnek.

Napunk aktivitása 11 éves ciklusokban változik, amelynek csúcspontja 4 év múlva várható. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező néhány évben egyre több hasonló eset várható.

Két módszer látszik megvalósíthatónak, amivel ezeket a problémákat orvosolni lehetne - bár kissé drágán. Az egyik, hogy a GPS-ek antennáit lehetne lecserélni, amelyek szűrik az ilyen sugárzást - vagy magukat a műholdakat kicserélni olyanokra, amelyek jóval erősebb jelet küldenek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.