Hirdetés

WayteQ xTAB-70dci teszt: az apróbetűs



|

Olvasásra lesz a táblagép? Ne adjuk alább az xTAB képernyőjénél.

Hirdetés

Az olcsó 7 hüvelykes táblagépek tömkelegében időnként azért felbukkannak olyan modellek, melyek valamivel kirínak a tömegből. A WayteQ xTAB-70dci ilyen.

WayteQ xTAB-70dci
WayteQ xTAB-70dci

Szokásos méretű és vastagságú, könnyű darab az xTAB, csúszásgátló felületű peremmel és rácsozott hátlappal. Kidolgozása jó, egyetlen gyenge pontot tudnánk megnevezni, egy jelentős terület kicsit üres (kopogós) a hátlap mögött, ami növeli azt a benyomást, hogy a készülék leeséskor sérülhet. (Mi nem ejtettük le, így ez csak sejtés marad.) A gombok számát illetően a kevesebb jobb elvet követték a tervezők, a kicsi, már-már resetgomb-szerűen védett bekapcsolón kívül egy hangerő billentyűpárost találunk csak (a süllyesztett, tűvel aktiválható igazi resettől eltekintve). Még érintőgombokat sem építettek a kávába, a hangerő állításától és a ki-be kapcsolástól eltekintve valamennyi Android funkció a képernyőn kezdeményezhető csak. A kávába építettek egy 0,3 megapixeles előlapi kamerát, mely a videobeszélgetésekhez szükséges minőségszintet tudja biztosítani.

WayteQ xTAB-70dci
WayteQ xTAB-70dci

A szokásos kártyafoglalat, beépített mikrofon és hangszóró, fülhallgató csatlakozás, micro USB aljzat valamint a 802.11b/g/n-es Wi-Fi szolgál a külvilággal való kapcsolattartásra. 5V-os töltő aljzat is van, elektromos adatert is mellékelnek a készülékhez de az USB-n keresztül is vehet fel áramot. MiniHDMI vagy Ethernet nincs, microUSB és USB OTG kábelt mellékelnek. 3G modemet is használhatunk a géphez, beépített SIM foglalat és modem nincs.

Hamar figyelmünk középpontjába kerül a szélesvásznú kijelző, mely messze túllép a belépő szintű masinák 800×480-as felbontásán, 1280×800 képpontot tartalmaz. Ráadásul nem olcsó TN panel került bele, hanem IPS cellaszerkezetű, ami lényegesen nagyobb betekintési szöget biztosít, egyik irányból sem mutat fekete képet. Azért ne számítsunk olyan színgazdagságra, mint amit a grafikai munkákra készült IPS monitoroktól várhatunk, de az biztos, hogy a kép minősége táblagép és okostelefon viszonylatban nagyon jó. A nagy felbontás nem csak szebb grafikai megjelenítést biztosít, de kiemelten hasznos, ha elektronikus könyveket vagy akár weboldalakat szeretnénk megnézni, a darabos, szögletes betűszéleknek nyoma sincs és az egészen apró betűs szövegek is olvashatók. Ezen a téren az xTAB jócskán leelőzi az olcsóbb konkurenseket.

WayteQ xTAB-70dci
WayteQ xTAB-70dci

A teljesítménnyel sincs probléma. Két magos, 1,5 GHz-es központi egység duruzsol a készülékben egy Mali-400MP2 grafikus maggal, így nem okoz gondot a játékok zömének futtatása, ebben persze szerepe van az 1 GB operatív memóriának is. Sikeresen használtuk a „kormányzós” autóverseny játékokat is, a dőlésérzékelő jól vizsgázott.

Ebben a kategóriában igen népszerű az Android ICS (4.0.3.) operációs rendszert telepítettek a készülékre, ami adja a szokásos szolgáltatásokat (pl. átméretezhető Widgetek, többfeladatúság). A Google Play kínálatából válogathatunk, ami jelenleg a legbiztonságosabbnak tekinthető androidos szoftverforrás. A beépített 8 GB flash háttértár egy részét eleve elfoglalják a rendszer működéséhez szükséges tételek, de a fennmaradó kapacitás egy 4-8 GB-os MicroSD memóriakártyával kiegészítve alapvetően elég ahhoz hogy minden szükséges alkalmazást a gépen tudhassunk.

Általában elégedettek lehettünk az xTAB használatával, az 5 ponton érinthető kapacitív képernyőfelület lehetne egy kicsit érzékenyebb. Örültünk volna néhány érintésérzékeny vagy még inkább mechanikus nyomógombnak a menü és vissza funkciókhoz, de úgy tűnik ez már nem fért bele a visszafogott árba.

WayteQ xTAB-70dci
WayteQ xTAB-70dci

Egy jelentős hiányosság róható fel a készüléknek, a HDMI csatlakozás kimaradt, így gyakorlatilag nem tudjuk tévéhez kötni, pedig a processzor ereje bőségesen lehetővé teszi a Full HD videoanyagok minőségi lejátszását is. Legfeljebb mint DLNA forrás használható a táblagép Wi-Fi-n keresztül.

Ráadásként a WayteQ magazin szoftvert kapjuk a készülékhez, ebben több száz lap és könyv tölthető le ingyenesen, így akár jó ideig nem kell tartalmat vásárolnunk ahhoz, hogy tesztelhessük az xTAB elektronikus könyvolvasó képességeit. Ezen az áron bizony nagyon jó vétel a kis készülék, jó teljesítménye és kiváló képminősége miatt átlagos használatra bátran javasoljuk. Forgalmazza a WayteQ Europe Kft.

 

Adatok:

– 7" IPS, 1280×800 képpont, 5 pontos kapacitív multi-touch, AML 8726-MX, Dual-Core Cortex A9 1,5 GHz SoC, 80 GB beépített flash, 1 GB RAM, előlapi webkamera (0,3 mp), 197×114×10 mm

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.