Hirdetés

Zöld szerverközponttal bővít az Opera



|

A Mini adatforgalmának negyede immáron geotermikus energiával hajtott számítógépekkel kerül tömörítésre.

Hirdetés

Noha a norvég Opera Software asztali gépekre szánt webböngészőjének részesedése meglehetősen régóta alacsony, mobileszközök terén mégis piacvezetőek. Az Opera Mini és Mobile egyrészt a telefonok széles skáláján fut, másrészt rendelkeznek egy alapvető fontosságú funkcióval: netezés közben az adatokat nem közvetlenül kérik le a szükséges kiszolgálótól, hanem a cég saját szerverein keresztül.

 

 


Az adatközpontjaik hidat képeznek a „valódi" szerver és a mobiltelefon közt, a lekérésekkor pedig akár 90 százalékos hatékonysággal is képesek tömöríteni a kimenő adatfolyamot - így a végfelhasználónál gyorsabban jelenik meg az oldal, miközben radikálisan kevesebb lesz az adatforgalma, amelyből fakadóan kevesebbet számláz majd a mobilszolgáltató.


Eddig meglehetősen keveset lehetett hallani ezekről az adatközpontokról, sajnos a norvég cég illetékesei most sem közöltek specifikációkat - csupán azt jelentették be, hogy tegnaptól kezdve körülbelül 20 millió felhasználójuk egy új, izlandi központon keresztül éri el az internetet.

 

 


A bővítés feltétlenül szükséges volt, hiszen havi szinten már 71 millión használják az Opera Minit, a szervereiknek pedig (szintén havonta) 36,9 milliárd weblapot kell betömöríteniük - és akkor a működéshez szükséges sávszélességről még nem is beszéltünk. Az itt felsorolt számok természetesen a legfrissebbek, ráadásul a helyzet csak fokozódik, hiszen a statisztikák szerint egyre dinamikusabban nő az Opera Mini felhasználói tábora.


Ami igazán érdekessé teszi a dolgot, hogy az új adatközpont rendkívül környezettudatos: a működéséhez szükséges villamos áramot geotermikus energiából nyerik, és a hűtéshez szükséges hideg levegő előteremtése sem jelent gondot a zord éghajlatú szigetországban.


Mindez nem csak azt jelenti, hogy rendkívül környezetbarát az új adatközpont, hanem az átlagnál jelentősen olcsóbban is üzemeltethető. Az izlandi helyszínen az Opera egyébiránt csak hostoltatja az eszközeit, magát a Thor névre hallgató komplexumot egy független szolgáltató üzemelteti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.