Hirdetés

Zsákutca a modularitás?



|

Az LG G5 kiváló termék...és arra is jó, hogy megfigyelhessük, mennyire érdekli a vásárlókat a moduláris dizájn a mobil piacon.

Hirdetés

Az LG nem várt és elkészítette forradalminak is tekinthető moduláris okostelefonját. Persze a modularitás még limitált és nem teljesen zökkenőmentes, de tény, hogy a telefon egyes szolgáltatásait jelentősen lehet javítani egy-egy gyors modulcserével. A gyors persze nem teljesen igaz, még ki kell kapcsolni a mobilt, kis, műanyag pöcköket kell erőszakolni, ráadásul a modulok elég drágák is, nem is beszélve a prémium telefon magas vételáráról. Mindez azonban csak a kezdet, a Google már javában készül saját moduláris dizájnjának őszi startjára, ahol már minden cserélhető lesz. De vajon tényleg ez a következő lépés?


Hirdetés


Fejleszthető telefon

A G5 miatt mindenképpen nagy tiszteletet érdemel az LG, hogy mert változtatni a bevált recepten, azonban a számok mást mondanak. A G5 késett a piacról tavasszal, most pedig nem megy el elég készülék, pedig ez az egyetlen olyan csúcstelefon, ami más, mint az átlagos. Ez nyílt üzenet, hogy nincs szükség moduláris telefonra?



Pedig az ötlet nagyszerű: fejleszthető telefon, amit 1-2 év után nem kell leváltani, elég, ha lecseréljük egy-két komponensét - akárcsak egy PC-nek. Ha egy gyári paraméterrel nem vagyunk elégedettek, jobbra cserélhetjük a kamerát, hangszórót stb. Ugyanakkor itt válasszuk szét a modularitást és a fejleszthetőséget: az LG G5 néhány képessége kiterjeszthető, kibővíthető, de ettől még nem egy teljesen moduláris mobiltelefon, éppen ezért ennek a készüléknek a sikere még nem mutatja meg, hogy sikeres lehet-e egy moduláris telefon.


Az igazi modularitás

Az első, valóban moduláris telefon éppen a Google-től érkezhet, amely szerencsére már tanult a múlt hibáiból és óvatos. A Project Ara teljesen más, mint az LG G5, ugyanis nem egy-egy képessége javítható az amúgy fix belsővel érkező telefonnak, hanem nagyjából minden komponense cserélhető, sőt, teljesen új funkciókat is adhatunk a készülékhez. Ez lehet más kamera, több RAM vagy tárhely, külön hangszóró, extra szenzorok, nagyobb akkumulátor, új kijelző - bármi is legyen, a legfontosabb, hogy nyitott hardverszabványt igyekszik kifejleszteni a Google. Ez azt jelenti, hogy más gyártók is készíthetnek modulokat, nem csupán egyetlen cég.



Lassú start

Ugyanakkor nem lesz egyszerű dolga a moduláris telefonoknak, sőt, a Project Ara 2013-ban tűnt fel először, majd innentől évente érkezett a halasztás. Így jutottunk el 2016 őszéhez, amikorra az első, fejlesztői modellek várhatók, hogy aztán 2017-ben elindulhasson az első ilyen telefon és hozzá a kiegészítők. De még ekkor sem garantált az azonnal siker, sőt, ez szinte biztos, hogy elmarad. Egyrészt várhatóan nem lesz olcsó, túl sok extra modul sem lesz még az elején, a felhasználóknak pedig teljesen szokatlan lesz, hogy bővítgethetik telefonjukat. Ezt vélhetően az első 1-2 évben nem is fogják túl sokan megtenni, így a bevételekre is várni kell majd, de szerencsére a Google-nek megvan az anyagi háttere ahhoz, hogy hosszú távra tervezzen - persze azt nem várjuk, hogy évekig égeti majd a dollármilliókat a Project Ara-val, de nem is fogja azonnal feladni.



Te mit gondolsz a moduláris mobilról? Vennél ilyen telefont?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.