Hirdetés

Az idősekre céloz a Google



|

Az időskor nem feltétlenül azt jelenti, hogy nyűgnek kell lenni a fiatalabbak nyakán, vagy azt, hogy beteszik az embert egy otthonba. Legalábbis a gigacég megközelítésében semmiképpen.

Hirdetés

Sok helyen okoz problémát, hogy az idős családtagokkal mi legyen akkor, amikor már sűrűbben kell rájuk nézni, mert feledékenyek vagy éppen leestek a hokedliről, és combnyaktöréssel, tehetetlenül várják a segítséget a konyha padlóján. A Google részéről nemrég felvásárolt Nest elképzelése megoldaná, hogy az idős emberek minél tovább maradhassanak egyedül az otthonukban, személyes felügyelet nélkül. 

Hirdetés

Az okosotthonokba szánt eszközök gyártója kiterjedt konzultációkat folytatott szakemberekkel, illetve az érintett társadalmi réteg tagjaival, melyek alapján kidolgozott egy koncepciót, hogy milyen intelligens megoldásokkal lehetne biztosítani az elképzelést. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, hiszen olyasmikről van szó, hogy például a fények automatikusan felkapcsolnak, ha éjjel az illető egyik helyiségből a másikba vonul. Figyelmeztetés érkezne, ha valamilyen oknál fogva a lakás hőmérséklete túl magas vagy túl alacsony, valamint folyamatosan emlékeztetné a tulajdonost a folyadékbevitelre, hogy ne száradjon ki. 

Mozgásérzékelők és okoskamerák segítségével lehet figyelni a mozgás normalitását, tehát azt, hogy mikor van minden rendben, és mikor történik valami rendellenes, például a korábban említett hokedliről leesés. Amennyiben a rendszer valamilyen problémát észlel, azonnal értesítheti az előre beállított személyt vagy személyeket, netán rögvest riaszthatja a mentőket. Nem nehéz elképzelni azt sem, hogy egy intelligens asszisztenssel megtámogatva mindezt, az idős emberek akár egyfajta beszélgetőtársat, digitális gondozót is kaphatnak, aki folyton emlékeztet a gyógyszerek bevételére, a sütő elzárására, és minden másra, ami a hétköznapi életben előfordul. 

Nem a Nest az első olyan cég egyébként, aki valami hasonlón mókuskodik, hiszen az Amazon is komplett csapatot állított rá a témára, illetve egyéb fejlesztők alkalmazásai már most is letölthetőek, bár azok lehetőségei viszonylag korlátozottak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.