Hirdetés

Szebb, jobb és gyorsabban épül, mint egy lakótelep: mi az?



|

Ha valakinek sem ideje, sem pénze nincs téglából felépíteni egy házat, eddig csak panelbe mehetett. Viszont egy család már újfajta házgyártól kapott lakást, nem is akármilyet.

Hirdetés

Franciaországról általában inkább hagyományosabb dolgok jutnak az ember eszébe: bor, sajt, bagett, meg effélék,miközben az innovatív tech-híreket inkább a távol-keleti országokból vagy Amerikából szoktuk meg. Most viszont egy ízig-vérig francia újdonságról lesz szó.

Hirdetés

Nordine és Nouria Ramdani háromgyermekes szülők, és június 29-én az egész család beköltözött egy négyszobás, 95 négyzetméteres házba, miután két másik família már visszautasította a lehetőséget. Eddig akár szokványos is lehetne a sztori, ám messze nem az, hiszen egy olyan otthonról beszélünk, mely 3D-nyomtatással készült Nantes város, a lakásszövetség, valamint a Nantes-i Egyetem együttműködésének gyümölcseként. 

A falak nyomtatása mindössze 54 órát vett igénybe, majd a nyílászárók behelyezése és a tető megépítése további négy hónapot emésztett fel. Az építők szerint ez a módszer a hagyományos folyamatokhoz képest 20 százalékkal kisebb költséget igényel, nem is beszélve arról, hogy a környezeti terhelés is kisebb, hiszen sokkal kevesebb hulladék keletkezik, mintha téglából, gipszkartonból, és hasonló anyagokból próbálnánk meg ugyanezt létrehozni. További előnye, hogy sokkal egyszerűbb az íves részletek kidolgozása, hiszen a nyomtató simán "bekanyarodik, szemben a komoly kőműves munkával.

Persze még mindig sokan idegenkednek az így készült házakkal és egyéb lakhelyekkel szemben, mondván, a jó öreg téglánál nincs jobb és szebb, de ha belegondolunk abba, hogy a "házgyári" lakótelepek silány minőségű, kevéssé időtálló és mondjuk ki, ronda megoldásai helyett a 3D nyomtatás egy valóban szebb, jobb és hatékonyabb alternatívát jelenthet akár a tömegigények kielégítésére, akkor azért nagyjából érthető a lelkesedés. Ráadásul a Föld ugyebár robog a túlnépesedés felé, szóval valamilyen megoldásra mindenképpen szükség van, ez pedig eddig a legjobb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.