Hirdetés

Titokban reklámokra kattintgattak az okostévés appok



|

Amikor az alkalmazások mögé pénzszívó reklámokat rejtenek, a Google lecsap - igaz, csak utólag, de jobb későn, mint soha.

Hirdetés

Okosotthonunk biztonságába rejtőzve számos alkalmazást töltünk le már csak azért is, hogy például munkahelyünkről tudjuk a fűtést szabályozni, vagy lekapcsolni egy-egy konnektort, ha nem vagyunk biztosak abban, kilőttük-e a tévét indulás előtt. Akadnak azonban olyan fejlesztők is, akik trükköznek az appjaikkal. 

Hirdetés

A Google igyekszik elejét venni annak, hogy a felhasználók olyan alkalmazásokat találjanak a Playben, melyek aztán a háttérben ismeretlen folyamatokat hajtanak végre, de a szűrés nem mindig sikeres, ugyanakkor, ha találnak lókötőket, akkor cselekednek. Pontosan ez történt most is, mikor rájöttek, hogy a kínai DO Global (melynek a Baidu is résztulajdonosa) olyan applikációkat kínál letöltésre, melyek kamu kattintásokkal produkálnak a cég számára reklámokból bevételeket. Ezek egy része okostévéken is futtatható Android app, amik nagy gonoszan arra képesek, hogy míg a felhasználó nyugodtan nézi a Barátok köztöt, a korábban bezárt app a háttérben, titokban reklámokra kattintgat, hogy ezzel a hirdetési felületeket üzemeltető cégek vagyonát gyarapítsa.

A DO Global korábban legalább 100 alkalmazással képviselte magát a Google Play kínálatában, igaz, ezek közül elég sok más fejlesztők nevei alatt mentek, de most legalább 46-ot kukázott a Google. Ennyit ér tehát, ha egy fejlesztő hatszázmilliós letöltés mellett is arra megy, hogy gerinctelen módon szerezzen még több pénzt. Nem egyedülálló esemény az ilyen jellegű lehúzás, hiszen januárban 60 játékot kellett eltávolítani a Play-ből, mivel azok pornóreklámokat mutogattak, ami már csak azért is aggályos volt, mert többségükben gyerekeknek szóló alkalmazások voltak. 

A Google alkalmazásboltját sokan bírálják azért, mert szerintük nem elég hatékony a cég előzetes elbírálása, tehát kifejezetten könnyen átcsúsznak a Google szűrőjén olyan appok, amik valamilyen szinten károkat okozhatnak a felhasználóknak, esetleg a tudtuk nélkül gyűjtenek róluk adatokat. Az Apple szoftveráruháza jóval szigorúbb szűréssel dolgozik, ott eleve jóval hosszabb is az appok validálásának átfutási ideje.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.