Hirdetés

Hogyan szemeteljünk kevesebbet, könnyedén?



|

Elképesztő mennyiségű szemetet hagyunk magunk után, melyek olyan élőhelyeken halmozódnak fel, ahol nem tudnak velük mit kezdeni. Pedig néhány egyszerű lépéssel radikálisan csökkenthetnénk a hulladékunkat.

Hirdetés

Sajnos messze nem elegen, de mind többen ismerik fel annak fontosságát, hogy modern életünk rengeteg olyan hulladékot termel, ami évszázadokra megnyomorítja a környezetet, és az elmúlt időszakban számos olyan fotó látott napvilágot, melyekből kiderül, hogy a szemetünk a világ legszebb helyein bukkan fel, és csúfítja el azokat. Holott néhány könnyen betartható dologgal jelentősen csökkenthetnénk a terhelést, és az okosotthon nem csupán abból áll, hogy mindenféle eszközzel csatlakozunk a hálózatra, hanem abból is, hogy megfelelően környezettudatos a gondolkodásunk. 

Hirdetés

Felejtsd el a szívószálat! 

Biztos többen felkapják a fejüket, hogy mégis milyen hülyeség ez, holott érdemes elgondolkodni, hogy az egyszer használatos műanyag szívószálakat milyen mértékben fogyasztjuk, és több olyan nemzetközi híradós bejátszás is kering a világban, melyek mutatják, hogy elég komoly szennyezési forrás. 

Oké, sokkal hangulatosabb egy laza koktélt rajta keresztül elszürcsölni, ám mégis helyesebben járunk el, ha nem kérünk az italunkba, amennyiben pedig szívószál-fetisiszták vagyunk, tartsunk odahaza üvegből, urambocsá fémből készült darabokat, melyek hosszú időn keresztül kiszolgálnak. 

Felejtsd el a műanyag palackokat!

Elképesztő mennyiségű műanyag flakont használunk, hiszen hatalmas divat lett félliteres üdítőkkel rohangálni, és bizony elég sokan vagyunk, akiknek az autójából hetente több ilyen kerül a kukába. Felmerülhet a kérdés, hogy mit tegyünk, ha egyszer mindent műanyagba csapolnak? Első körben érdemes azon elgondolkodni, hogy talán le kellene szokni a cukrozott italokról, ami több szempontból is jó, hiszen így kiiktatunk egy hizlaló faktort, másrészt spórolunk cseppet. 

Ám ha mindenáron kénytelenek vagyunk műanyagpalackba töltött innivalót vásárolni, akkor inkább a nagyobb kiszereléseket részesítsük előnyben, és ezekből öntsünk kisebb fémflakonokba, netán BPA-mentes kulacsokba. Ez utóbbi megnevezése arra utal, hogy a műanyaggyártásban előszeretettel alkalmazott Bisphenol-A nevű alapanyag nem található meg benne, és nem okoz zavart a szervezetben. 

Felejtsd el a műanyag evőeszközöket!

Ételkiszállításnál, út menti falatozókban, vízparti büfékben, nagyobb rendezvényeken előszeretettel használnak műanyag késeket, villákat, kanalakat, ami szintén elég komoly környezeti terhelést jelent. Segíthetünk azonban a helyzeten, ha vesszük a fáradságot, és tartunk a közelünkben egy garnitúra fém evőeszközt. 

Természetesen nem azt mondjuk, hogy mindenki vigyen egy sátras lagziba kést,villát, kanalat, ellenben a munkahelyünkön könnyedén megoldhatjuk, hogy tartunk egy garnitúrát, az ételrendeléskor pedig jelezzük, hogy nem kérünk evőeszközt. 

Felejtsd el a műanyag zacskókat!

Számolatlanul pakoljuk kis műanyag szatyrocskákba a péksüteményt, zöldséget, gyümölcsöt, holott ebben is lehetnénk következetesek, hiszen nem fognak megszólni egyik hipermarketben sem, ha saját szütyőkbe pakolunk, illetve ne legyünk restek nagyobb szatyrokból olyat vásárolni, mely újrahasznosítható. 

Sőt, ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, megtehetjük, hogy a kisebb szatyrocskákat otthon gyűjtjük, és visszük magunkkal a vásárláshoz. igaz, ezek elég könnyen szakadnak, de ha csak annyit érünk el, hogy minden második alkalommal veszünk újat, már akkor is lefeleztük az ökológiai lábnyomunkat ebben a szegmensben. 

Felejtsd el a papírszalvétát!

Attól még, hogy nem papírszalvétát használsz, nem feltétlen leszel nyakig pörköltszaftos. Igaz, a textilszalvétákat meg mosni kell, de nem ezek fogják felborítani az ökológiai egyensúlyt, míg a papírverzió legyártása lényegesen jobban terheli a környezetet. 

Ugyanez elmondható lenne a zsebkendőkről is, de akik kellő ideje élnek már ezen a bolygón, azok azért tudják, hogy ezen a téren elég gáz textilzsebkendőt használni, mert nagyon rosszul néz ki az összeragadt, csomóssá beállt rongydarab, ráadásul van egyfajta szaga is, és nem túl higiénikus. 

Alternatívák a műanyag helyett

Nem is gondolnánk, hogy mennyi olyan műanyag eszköz van, melyet kiválthatunk valamilyen környezetbarát alternatívával, úgyhogy mutatjuk az érdekességeket. 
- létezik például bambuszból készült fogkefe, ami újratermelődő erőforrásból készül 
- környezetbarát, újrafelhasználható élelmiszer-csomagolás (nyomtatott méhsejt) 
- szilikonszalagok edények lefedésére, és a sort még hosszasan lehet folytatni. 

Nem vitatjuk, hogy a fent felsorolt dolgok némelyike furának tűnik, mert milyen már, hogy visszük a nejlonzacskót a madaras teszkóba, de el kell fogadni, hogy ilyen apró "kedvességekkel" tényleg jobbá tehetjük a Földünket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.