Hirdetés

Még kevesebbet törődünk egymással 50 év múlva



|

Már most is rengetegen csak a telefonjukat nyomogatják társaságban, és úgy tűnik, sokak szerint ez még rosszabb lesz a jövőben.

Hirdetés

Azzal nem lehet vitatkozni, hogy a technológiai fejlődés egyértelműen kényelmesebbé teszi az életünket, ugyanakkor mára az is kiderült, hogy mindez elég komoly elszigetelődést eredményez. Az Intel készített egy felmérést, melyben 1000 embert kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak, 50 év múlva mire számítanak. 

Hirdetés

A tanulmány leginkább azért érdekes, mert nem csupán a jövőképet firtatja, hanem eleve az ellentmondásokra helyezi a hangsúlyt, ami azt jelenti, hogy a válaszadók közül sokan úgy vélik, a technikai fejlődés újabb csodás vívmányokat szül, ugyanakkor félnek is azoktól a veszélyektől, amit mindez jelent. Sokan gondolják például azt, hogy az elkövetkezendő 5 évtizedben továbbra is a számítógépek és a telefonok lesznek a meghatározóak, mindemellett aggódnak is amiatt, hogy egyre magányosabb lesz mindenki.

Ennek viszont akad ellenpólusa is, ugyanis a válaszadók várják a hálózatok sebességének további növekedését, és úgy gondolják, mindez segít majd a kapcsolatok megtartásában, tehát egyrészt mind kevesebb lesz a tényleges fizikai interakció, ugyanakkor digitális forrásokon keresztül többet fogunk érintkezni. Ez pedig igazából tényleg elég felemás, mert beszélgetünk, tartjuk a kapcsolatot, de mégis teljesen máshogy, mint ahogy korábban.

Sokan voltak olyanok is, akik bár örülnek annak, hogy az egyre több intelligens eszköz megkönnyíti az életüket, tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencia és a robotok fejlődése negatív hatással lesz a munkaviszonyukra, tehát tartanak attól, hogy elvesztik állásukat. A megkérdezettek jelentős többsége azt várja, hogy a jövőben még jobban előtérbe kerülnek a megújuló erőforrások, a hordható okoskütyük, a virtuális és a kiterjesztett valóság, illetve az egészséggel kapcsolatos innovatív fejlesztések.

Utóbbinál leginkább a genomikus gyógyászat, illetve a mesterséges anyagokból készült szervek emberi testbe ültetése az, ami igazán fontos lehet. Genevieve Bell, az Intel jövőkutatója, és elismert antropológus szerint természetes az emberek félelme a jövőtől, amit úgy lehet feloldani, hogy el kell nekik magyarázni, mit hoz a fejlődés, és mire számíthatnak emiatt.

Most pedig várjuk a hozzászólásokat: az okoskütyük és modern technológiák tényleg elidegenítenek minket egymástól, vagy van még remény a normális kapcsolatokra?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.