Hirdetés

Majdnem úgy élünk, mint ahogy 56 évvel ezelőtt a Jetson család megjósolta



|

Nem csupán a klasszikus Bond-filmekre igaz, hogy olyan technikák szerepelnek benne, melyek később a valóságban is megjelentek.

Hirdetés

1962 őszén mutatta be az ABC-TV a The Jetsons című rajzfilm első epizódját, ami mifelénk A Jetson család néven futott, és jellegét tekintve egy kissé habókos famíliát mutatott be, akik 2062-ben, Orbit Cityben élnek. És ha már a jövőben játszódik az egész, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen technológiákat vonultat fel a sorozat, melyek mára valósággá váltak vagy legalábbis elég közel járunk hozzájuk. 

Hirdetés

A Jetson család legfontosabb kommunikációs forrása a videotelefon, illetve a videohívások, hiszen a munkaadó és a családtagok is így tartották egymással a kapcsolatot. Ez a fejlesztés egy ideje már teljes egészében elérhető a jelenünkben is, hiszen ott a Facetime, a Skype, és a hasonló platformok, illetve nem szabad elfelejtkezni az egykori MSN-ről sem, ami szintén tudta mindezt. Amiben a Jetson család írói tévedtek, az mindössze annyi, hogy nem hatalmas képernyőkön történik mindez, hanem jellemzően kézben tartott eszközökön. 

Sokszor láthattuk az egyes részekben, hogy Jane, a családanya a takarításhoz egy robotporszívó segítségét veszi igénybe, ami mostanra szintén valósággá vált, és ahogyan a rajzfilmben, úgy a valóságban is szenzorokat használnak arra, hogy a bútorokat elkerüljék, és ne ütközzenek a falnak. Akadt olyan rész is, amiben Jane mindössze néhány gomb megnyomásával komplett reggelit készített Elroynak, a kilenc éves kisfiúnak. Nos, ennek még előtte vagyunk, bár az okoskávéfőzőknek hála, valami hasonlóban már most is részesedhetünk. Ugyanakkor már most is látható, hogy nem vagyunk messze az automata ételkészítéstől sem, hiszen ott van például a Suvie, mely azt tudja, hogy reggel beletesszük az elkészíteni kívánt ételt, és mire este hazaérünk a melóból ehetünk is. 

A család egyik legfontosabb gépesített tagja Rosie, a robot, aki amolyan szolgálólányként funkcionál, és bár most, 2018-ban még nem igazán van hasonló szerkezet a piacon, részleteiben már rendelkezésre áll, hiszen ott van például Alexa, és a Google Assistant. Ezek már képesek tanulni a szokásaink alapján, illetve hangfelismerő rendszerrel dolgoznak. Mindemellett például az LG az idei CES-en már bemutatott olyan robotkoncepciókat, melyek ételt szolgálnak fel vagy éppen csomagokat cipelnek. 

A nehezen ébredők bizonyára örülnének annak, amit az egyik részben George, a családfő mutatott meg, miszerint csupán felkel az ágyból, rááll egy házon belüli mozgó járdára, és robotkarok megfésülik, átöltöztetik, megmossák a fogát, kifényesítik a cipőjét. Sajnos ettől még elég messze vagyunk, de részleteiben megfigyelhető a haladás, hiszen van elektromos fogkefénk, ami kiválóan tisztít, és időzítéses funkciójának köszönhetően igyekszik olyan irányba terelgetni mindenkit, hogy legyen meg 2-3 perces fogmosás. Ja, és ne felejtkezzünk el az okosvécékről sem. 

Amiben a Jetson család élete szinte semmiben nem különbözik 2062-ben, mint sokaké most, 2018-ban az az, hogy George főnöke egy barom, Elroy gyűlöli a házi feladatokat, és a modern kütyük néha elromlanak, kisebb-nagyobb galibát okozva. És végül, amiben nagyon mellé cimbalmozott a sorozat, vagy legalábbis messze nem úgy van most, mint amit ott láthattunk: a munkahét nem három napból áll. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.