Hirdetés

Egyre többen beszélnek a tárgyaikhoz



|

10 évvel ezelőtt még kiröhögték volna azt, aki egy hangszóróhoz beszél, ma meg már lassan az a nevetség tárgya, ha valaki nem teszi.

Hirdetés

Alig 6-7 évvel ezelőtt még egy csomóan voltak idehaza is, akik nyomógombos telefonnal rohangáltak, és ha netán olyan környezetbe kerültek, ahol a többség az okostelefonjába mélyedve ignorálta a társaságát, furán érezték magukat. Mára pedig már alig van, aki ne a kijelzőre meredve ülne a buszon, vonaton, miegymáson. 

Hirdetés

Az Adobe kutatásából kiderül, hogy a digitális asszisztensek, és a hozzájuk köthető eszközök is egyre inkább a hétköznapjaink részét képezik, és hónapról-hónapra mind többen beszélnek ezekhez a tárgyakhoz. Az 1000 megkérdezett tengerentúli lakosból 76 százalék válaszolta egyértelműen azt, hogy érezhetően megnőtt a hangalapú asszisztens használatának gyakorisága az életében. Sőt, még azoknak is, akik nem rendelkeznek odahaza okoshangszóróval, 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szintén sűrűbben használja az ilyesfajta lehetőségeket.

Az intelligens hangszórók tulajdonosainak 71 százaléka napi rendszerességgel beszélget az asszisztensével, ami rögtön érthetővé teszi, hogy miért nő elképesztő dinamizmussal a szegmensben eladott eszközök száma. A piacot egyébként az Amazon uralja, és jelenleg úgy tűnik, nemhogy a későn eszmélő Apple, de még a sokkal korábban harcba szálló Google sem tudja megszorongatni. Amiben azonban még van hová fejlődni, az a hangalapú vásárlás, hiszen a megkérdezett tulajdonosoknak mindössze 25 százaléka mondta azt, hogy ilyen módon vett, vagy szokott beszerezni dolgokat.

Magyarországon tudomásunk szerint még nem készült ilyen felmérés, de nagyjából egyértelmű, hogy nálunk még jóval óvatosabb a kütyükkel beszélgetők aránya. Ennek oka főleg az, hogy viszonylag kevesebben beszélnek világnyelveket, főleg olyan szinten, amit az intelligens asszisztensek is megértenének, magyarul pedig a piac kicsi mérete miatt nem mostanában jelennek meg a beszédvezérelt megoldások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.