Hirdetés

Így ne etessük meg magunkat a szúnyogokkal



|

Odáig rendben, hogy divat az okosotthon, és minden a lakásról szól, de mégis ki kell olykor mozdulni egy jó kis kerti sütögetésre, ám ha megtesszük, tuti, hogy jönnek a vérszívók. Szerencsére a Szukun kívül is van megoldás.

Hirdetés

Rengeteg cikkünk szólt már az intelligens otthonokról, így írtunk zárakról, tévékről, hangszórókról, sőt, fejtegettük, hogy mennyire jött be a Jetson család jóslata, éppen ezért úgy gondoltuk, ideje kicsit kimenni a szabadba, ahol ezer veszély les ránk, például szúnyogok formájában. 

Hirdetés

Ezek a szemét kis vérszívók aprók, ám mégis nagyon idegesítőek, és nem csupán a zümmögésük miatt, hanem azért is, mert a csípésük felhólyagozhat, viszkethet, extrém esetben pedig akár valami fertőzést is elkaphatunk tőlük. Így tehát aki szabadtéri programra adja a fejét a kertjében, annak nem árt, ha előre gondolkodik, miként védheti meg magát az ilyesfajta kellemetlenségektől. 

Első körben érdemes a környezetünkkel kezdeni valamit, és úgy kialakítani, hogy az kevésbé legyen hívogató a szúnyogok számára, ezért lehetőség szerint minél kevesebb olyan vízfelületet hagyjunk, ahol lárvakorban jól érezhetik magukat. Ne hagyjunk vödrökben, lavórokban semmilyen vizet, ha pedig medencével, szökőkúttal rendelkezünk, akkor abban forgassuk, és ha megoldható, hetente cseréljük a vizet. Amit pedig tudunk, fedjünk le, amikor csak kivitelezhető. 

A vegyszermentes megközelítést kedvelők számára jó megoldás, ha olyan növényeink vannak otthon, melyeknek leveleit összetörve, meggyújtva, illetve a bőrünkre dörzsölve a vérszívóknak elmegy a kedve attól, hogy a közelünkbe jöjjenek. Ilyen például a citromfű, a levendula, rozmaring, az illatos gólyaorr és a bazsalikom. Szintén megoldást jelenthet, ha hosszú ujjú ruházatot veszünk magunkra, bár ez a forró nyári estéken nem biztos, hogy kényelmessé teszi a kerti szórakozást. 

Akik nem riadnak meg a kemikáliáktól, dúskálhatnak a különféle készítményekben, de érdemes mindig tájékozódni, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaznak, főleg azoknak, akik kisgyerekek, egészségügyi dolgozók vagy éppen áldott állapotban vannak. További, ám ritkán használt és elég drága lehetőség, ha ködösítő berendezéseket használunk, melyek vegyszertartályból, fúvókákon keresztül porlasztják a szert a levegőbe. Az időzítéssel és távirányítóval is működtethető rendszerek rovarölőt permeteznek, ám hatékonyságukat igencsak meg kell fizetni, hiszen már a "csináld magad" kivitelben is elég drágák, míg a professzionális csomagok a milliós határt súrolgatják. 

Mivel a cikkben a teljesség igénye nélkül vettük sorra a védekezési lehetőségeket, így az olyan nagyszerű eszközök, mint a tenyér, a légycsapó vagy éppen az elektromos gyilkológép, nem kerültek említésre, de még rajtuk kívül is akadnak működő megoldások arra, hogy a szúnyogokat távol tartsuk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.