Hirdetés

Így ugorjunk neki az intelligens otthonnak



|

Valahol mindent el kell kezdeni, és így van ez az intelligens otthonokkal is. A lakás okosítása szerencsére nem bonyolult dolog, mutatjuk is a legelső lépéseket.

Hirdetés

Tudjuk, hogy az intelligens eszközökkel kényelmesebbé és egyszerűbbé válhat az életünk, de ahhoz, hogy ez így legyen, valahol el kell kezdeni a folyamatot. Tiszta szerencse, hogy már elég sok információ áll rendelkezésére mindenkinek ahhoz, hogy a megfelelő úton induljon el. És ahogy sok más területen is, az okosotthonoknál is inkább csak elindulni nehéz, az első lépések meglepően egyszerűek lesznek.

Hirdetés

Kezdjük például az intelligens izzókkal, melyeknél csak annyi a dolgunk, hogy betekerjük őket, és máris élvezhetjük a plusz funkciókat, mint amilyen a színváltoztatás vagy éppen a fényerősség lehetősége. Emellett akár időzíthetjük is a világítást, amennyiben elmennénk nyaralni, de kifelé, mondjuk a betörések megelőzésére azt az illúziót keltenénk, hogy otthon vagyunk. Érdemes tudni, hogy számos gyártó kínál ilyesfajta terméket, tehát megéri rendesen szétnézni a piacon, hogy ár/érték arányban a leginkább megfelelőt válasszuk. Az okosizzók közül azok az igaziak, amik akár képesek vezeték nélkül kommunikálni a lakás hálózati eszközeivel, és ezáltal akár mobilról is vezérelhetjük őket (és ehhez nem is kell feltétlenül otthon tartózkodnunk).

Amennyiben a lámpákkal végeztünk, jöhet a következő kör, mint amilyen a hálózati csatlakozó, vagy ismertebb nevén konnektor, melyet egy alkalmazáson keresztül vezérelhetünk, és hasonlóan az izzókhoz, akár időzíthetünk is. Vagy képzeljük el azt, hogy reggel hétkor pittyeg az ébresztőnk, és mivel beállítottuk előző este, így mire a konyhába jutunk, már frissen főzött kávé illatozik a gép alatt. Arról nem is beszélve, hogy nincs többé bekapcsolva felejtett vasaló, vagy beragadó kenyérpirító sem.

Hasonlóan hasznosak tudnak lenni az intelligens érzékelők, melyek alapesetben attól védenek minket, hogy ne haljunk meg szénmonoxid mérgezésben, ám intelligens kiviteleik értelemszerűen többet tudnak ennél. Azoknak például, akik rühellnek minden egyes alkalommal székre állni, mikor odaégetnek valamit, remekül jöhet, hogy alkalmazáson keresztül kapcsolható ki a riasztás, ám itt kell megemlíteni azt is, hogy az ilyen kütyük nem megfelelő minőségű levegőt is jelezhetik. 

Ezzel a lendülettel el is jutottunk az okostermosztátokhoz, melyeket egy szimpla csavarozós és drótkötözős művelettel telepíthetünk, onnantól kezdve pedig gondtalanul élvezhetjük minden előnyüket. Tekintve, hogy vezeték nélkül csatlakoznak a hozzájuk tartozó alkalmazáshoz, szintén a fotelben ülve érhetjük el összes funkciójukat, így könnyedén megoldható, hogy munkahelyünkről állítsuk be a kívánt hőmérsékletet, biztosítva ezzel azt, hogy mire hazaérünk, otthonos környezet fogadjon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.