Hirdetés

Ha már minden okos a lakásban, az ajtó se maradjon ki



|

Az okos zárak egyrészt megvédik az összes többi okos kütyüt az ajtón belül, másrészt még kényelmesebbé teszik az életünket még akkor is, ha a világ túlfelén vagyunk, amikor valaki otthon csenget.

Hirdetés

Manapság már egy csomó olyan eszközzel pakolhatjuk tele a lakást, amik okosak és egymás között is kommunikálnak, tehát közös rendszerről (és akár távolról is) vezérelhetünk mindent, ami az ajtón belül történik. Épp ezért ideje, hogy magát az ajtót is beépítsük ebbe a rendszerbe, amivel többek között megvédhetjük a lakásban szaporodó kütyüket is. És bezárul a kör... meg persze az ajtó.

Hirdetés

Első körben érdemes megjegyezni, hogy egy okos zárat birtokolni meglehetősen kényelmes dolog, főleg akkor ha van otthon valami olyasmink, mint a Google Assistant, Apple HomeKit, vagy Amazon Alexa, akkor elég, ha csupán hangutasításokat kiadunk, ráadásul nem is közvetlenül a zárnak. Például ha azt mondjuk, "OK Google, jó éjt", rögtön automatikusan lekapcsolnak a lámpák, kioltja magát a tévé, intelligens zárunk pedig azonnal bekattintja az ajtókat. Amennyiben wifis kapcsolattal rendelkezik az egység (márpedig ez elég gyakori), akkor távolról is simán vezérelhetjük, tehát a világ túlfeléről (amennyiben van ott net) is megtehetjük, hogy kinyitjuk vagy bezárjuk, attól függően, hogy be akarunk-e engedni bárkit. Nincs többé őrlődés egy hosszabb út során, hogy vajon bezártunk-e mindent, hiszen ha bizonytalanok vagyunk, telefonról tutira mehetünk.

Távollétünkben simán beállíthatjuk azt is, hogy bizonyos személyek adott időpontok között bebocsáttatást nyerjenek otthonunkba, így ha például extra takarítást rendeltünk vagy van valaki, aki sétáltatja a kutyánkat, számára könnyedén megoldható, hogy kulcs nélkül is be-és kijusson. Könnyen belátható, hogy előre kifizetett csomagnál akár a futárt is beengedhetjük arra az időre, míg lerakja a küldeményt, és nem kell azzal bajlódni, hogy éppen otthon legyünk, vagy a munkahelyünkre rendeljük. 

Sokakban él egy olyan téves elképzelés, hogy az intelligens zárak egyben ormótlanok is, de ez nem igaz, hiszen találhatunk a piacon egész pofás darabokat, melyek maximum annyiban különböznek hagyományos társaiktól, hogy  egy csinos kis kék köröcske fut végig a felületükön, mint például a képen látható Kwikset Kevo modell esetében. Azoknak sem kell elkeseredni, akik szeretik a kulcsokat, hiszen bőven akadnak olyan termékek, melyek továbbra is nyithatóak és zárhatóak a hagyományos módon. 

Egyetlen dolgot nem szabad csupán elfeledni, hogy mint minden olyan eszköz, ami kapcsolódik a hálózathoz, megfelelő biztonságot igényel még akkor is, ha ismert gyártótól vásárolunk. Éppen ezért ne legyünk restek bonyolult jelszavakat megadni, melyeket időnként megváltoztatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.