Hirdetés

Ön elég közelről nézi a HD-tévéjét?



|

Tudta, hogy ha egy bizonyos távolságtól messzebb nézi HDTV-jét, akkor hiába vásárolta meg a méregdrága 1080p-s televíziót? Egy adott távolság fölött nem tudjuk feldolgozni az összes részletet.

Hirdetés

 

catwatchingtv_1.jpg

A plazmatévék élnek és virulnak, a Philips Cinema mellett pedig a nagyobbnál nagyobb, drágábbnál drágább HDTV-k közül válogathatunk manapság. Azonban ha megvásárolunk egy ilyen készüléket, nem biztos, hogy minden tudását kihasználjuk - Ön vajon elég közelről nézi televízióját?

 

Bernard Lechner egy díjnyertes televíziómérnök, aki a HDTV-k kifejlesztésében is komoly részt vállalat. Lechner olyan kutatásokat végzett, amelyekből kiderült, hogy a 720p-s, 1080i-s, valamint 1080p-s HDTV-ket milyen optimális távolságból kell néznünk ahhoz, hogy képesek legyünk a tévé nyújtotta összes részletet feldolgozni és élvezni.

 

Ebből született meg az úgynevezett Lechner-távolság - ám a valóság azt tükrözi, hogy a legtöbben ezt nem tartják be, így gyakorlatilag pazarolva használják HDTV-jüket.

 

hdtv-1080.jpg
"Nézd azt az éles, 1080p-s képet!"

 

Több felmérés, köztük a Gizmodo internetes hírújság szavazása is arra az eredményre jutott, hogy a felhasználók nagyobb része túl messziről nézi tévéjét ahhoz, hogy az óriási panel teljes élvezhetőségét kihasználja.

 

Az 1080i/1080p panelek esetében a 40 hüvelyk alatti kategóriában az emberek 60%-a, a 40 és 52 hüvelyk közötti méretosztályban a 43%-a, míg 52 hüvelyk fölött a 30%-a ül túl messze a készüléktől.  Az első átmérőnél 1,6 méter az optimális nézési távolság, a második kategóriában ez 2,1 méterig növekszik. Elképesztő adat, de még egy gigantikus, 70 hüvelykes 1080p-s HDTV-nek is csupán 2,74 méterre szabadna lenni a fejünktől ahhoz, hogy minden részletét fel tudjuk dolgozni.

 

A 720p-s tévék esetében jobbnak bizonyult a helyzet, ugyanis állítólagosan ezek olcsóbb mivoltából inkább kisebb szobákba kerülnek, ezért így optimális távolságból nézik őket. Sok esetben hiába vásároltak 1080p-s panelt, egy 720p-s is megtenné, ráadásul sokkalta olcsóbb lett volna.

 

Az optimális távolság a televíziótól 1,8 és 2,4 méter között változik. A legtöbb felhasználó nincs tisztában a fentiekkel, ezért nem is használja ki teljesen a HDTV-jét. Mi lehet a megoldás? Természetesen a legegyszerűbb a táblázatból kinézni a pontos értéket, ám van, amikor ezt a szoba nem engedi. Ebben az esetben "át lehet költöztetni" a készüléket egy kisebb helyiségbe - vagy venni egy nagyobb tévét. Az alábbi felsorolásban néhány értéket láthatnak, a teljes listát pedig itt találhatják meg (láb mértékegységben!):

 

Optimális távolság a HDTV-től:

  • 28 hüvelyk: 1,13 méter
  • 32 hüvelyk: 1,28 méter
  • 37 hüvelyk: 1,46 méter
  • 40 hüvelyk: 1,58 méter
  • 42 hüvelyk: 1,67 méter
  • 46 hüvelyk: 1,82 méter
  • 50 hüvelyk: 1,98 méter
  • 52 hüvelyk: 2,07 méter
  • 60 hüvelyk: 2,37 méter
  • 63 hüvelyk: 2,5 méter
  • 70 hüvelyk: 2,8 méter
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.