10 alapvető internetes biztonsági tipp - hogy tényleg ne történjen veled semmi rossz!



|

"Nekem még sosem volt számítógépes vírusom!", "Ez csak egy link, rákattintok, mi baj lehet" - sokan ehhez hasonló kijelentések mentén, felelőtlenül használják az internetes szolgáltatásokat. Megmutatjuk a leghasznosabb tippeket, hogy veled tényleg ne történhessen meg semmi rossz.

Hirdetés

Kezdjük ott, hogy ha használsz internetet - teljesen mindegy, hogy mire - te is veszélyben vagy. Ne legyenek illúzióid: a csalók, hackerek nem válogatnak! Persze szó sincs arról, hogy rettegni kellene a kiberbűnözőktől, de van pár egyszerű szabály, amire mindenképpen oda kell figyelni. Sajnos még mindig nem az általános gyakorlat része, de egy erős jelszó használatának éppen olyan természetesnek kellene lennie, mint annak, hogy nem hagyjuk tárva-nyitva a lakás ajtaját akkor, amikor elmegyünk otthonról. Az alábbi tippek mindenesetre segítenek, abban, hogy biztonságban légy online is - ahogy az #oszdazészt kampány keretében megjelent további cikkeink is!

Hirdetés

Mindig tartsd karban az eszközeidet!

Ez azt jelenti, hogy a biztonsági frissítéseket telepítsd, a szoftverek újabb verzióját telepítsd. Az operációs rendszereket és a programokat emberek készítik, ezért természetes, hogy hibákat is tartalmazhatnak - ha egy ilyen hibára fény derül, akkor annak javítása jellemzően pár nap vagy pár hét alatt elkészül, de csak akkor ér bármit is a fejlesztők fáradozása, ha fel is telepíted az új, javított programverziókat!

Használj biztonságos eszközt!

Ha a helyzet másképp nem kívánja, hogy csak olyan számítógépen, telefonon vagy tableten végezz fontos dolgot, amelyikben megbízol. Természetesen ha csak egy bolt címét kell megkeresni, akkor nem gond, ha egy internetkávézóban teszed ezt meg, de a leveleződbe vagy a Facebookra lehetőség szerint idegen gépen ne lépj be, és a banki ügyeket se más telefonjáról intézd! Röviden: személyes adatot csak megbízható gépen adj meg! És ez még a közeli barátok eszközeire is vonatkozik - sosem tudhatod, hogy az illető mennyire foglalkozik a biztonság kérdésével. Könnyen lehet, hogy vírusos a számítógépe vagy telefonja, csak nem tud róla.

Ne csak a gép, hanem az internetkapcsolat is legyen biztonságos!

Nyilvános Wi-Fi-ről nem életbiztosítás az online bankolás és a Facebook használata sem; ha nem tudsz várni, amíg hazaérsz, akkor erre a kis időre használd a telefon saját adatkapcsolatát!

Használj vírusirtót!

Sokan vannak azon az állásponton, hogy ésszel kattintva és odafigyelve nem történhet baj. Mekkora tévedés! Amellett, hogy a figyelem néha lankadhat, a csalók folyamatosan újabb és újabb módszereket találnak ki a felhasználók átverésére! A modern vírusirtók megbízhatóak, és a számítógép erőforrásait gyakorlatilag egyáltalán nem terhelik le; tessék őket használni!

Még az sem lehet kifogás, hogy nincs vírusirtó kéznél: a Windows 10 beépített megoldása, a Windows Security tökéletesen ellátja a feladatot, és csak egyetlen kattintás bekapcsolni!

Kattints, de csak ésszel!

Attól, hogy előtted egy link, nem kell feltétlenül rákattintanod! Egy számodra új, ismeretlen oldalon csak akkor nyomj rá egy hivatkozásra, ha biztosan tudod, hogy az adott link hova visz - egy internetes hivatkozás segítségével a csalók többféle módon is kárt okozhatnak: adathalász oldalra vihetnek, vírusos weboldalra navigálhatnak vagy vírusos fájlt tölthetnek le a számítógépedre.

Az e-mailben érkező linkekre és csatolmányokra még szigorúbb szabály vonatkozik: hacsak nem vagy biztos benne, hogy hivatalos forrásból érkezett (például épp most kértél jelszóvisszaállítást), akkor sose kattints. A címet a böngészőbe inkább te magad, kézzel írd be. Ez fokozottan érvényes arra az esetre, ha bármilyen banki vagy számlabefizetéssel kapcsolatos levélről van szó. A csatolmányok tekintetében akár egy képnek álcázott fájl is lehet veszélyes!

Legyen erős minden jelszavad

Most sokan biztosan megkérdezik: mi az, hogy "minden jelszavad, hát nem csak egy van???" Bizony nem elég, ha erős(nek) tűnő jelszót használsz, kielégítő mértékű biztonságban csak akkor lehetsz, ha minden online fiókhoz más belépési adatokat használsz. Ha hackerek megszerzik a belépési adatokat, az első dolog, amit megpróbálnak vele: belépni a népszerű szolgáltatóknál. Facebook, Twitter, Apple, Google, stb. A jelszavakkal kapcsolatban tehát a szabályok:

  • használj erős jelszót (12 karakter, legalább 2 kisbetű, 2 nagybetű, 2 szám és 2 speciális karakter)
  • fontos szolgáltatásokhoz minden esetben legyen egyedi az e-mail cím és a jelszó közül legalább az egyik
  • emellett ha van rá lehetőség, érdemes bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást is

Kétlépcsős azonosítás esetén a jelszó mellett egy megerősítő kód érkezik telefonra, amit szintén meg kell adni a belépéshez. Az összes nagy szolgáltató támogatja a kétlépcsős azonosítást!

Ne teregesd ki a magánéleted!

A közösségi szolgáltatások ma már az élet szerves részét képezik, amivel még nincs is baj - azzal viszont már van, ha valaki ész nélkül mindent megoszt a Facebookon. Persze érthető, ha valaki nagyon örül annak, hogy végre a tengerparton süttetheti a hasát, de nem kell, hogy ezt az egész világgal tudassa. Ha a közeli barátoknak szeretnél képeket megosztani, akkor készíts számukra egy csoportot - de az összes ismerősöddel soha ne oszd meg, ha éppen nem vagy otthon. Publikus postban pedig pláne ne tegyél közzé ilyen információkat! Pontosan azért, amiért a lakás ajtajára sem írod ki: most nem vagyok itthon két hétig.

A személyes adat kincs

Általános szabály, hogy mindig csak és kizárólag azokat a személyes adatokat szabad megadni, ami egy szolgáltatás használathoz kifejezetten szükséges - és még ebben az esetben sem kell feltétlenül a valódi információkat beírni. Nyilván vannak olyan helyek (például magyarorszag.hu, Facebook, LinkedIn, stb.), ahol a valódi nevet, címet, stb. kell (vagy célszerű) beírni, de ha ez csak a szolgáltató elvárása, akkor ne félj becenévvel regisztrálni. Az e-mail cím esetében sem árt az óvatosság: a mindenféle apró oldalakhoz történő regisztrációhoz jó, ha van egy második e-mail-címed is, amit csak erre a célra használsz. Ha pedig csak egy dolog miatt kell a jelszó, jó ötlet egy eldobható e-mail-cím* is.

A személyes adatokra elsősorban azért kell vigyázni, mert csalók rengetegszer nem magát a számítógépet törik fel, hanem az elmédet próbálják kijátszani. Ezt hívják social engineeringnek. És minél több személyes dolgot tudnak rólad, annál könnyebb dolguk van ebben! Egy fizetési felszólítás például sokkal hitelesebb, ha nem Kedves Ügyfelünknek címzik, hanem névre szólóan kapod.

Nem minden az ismerősök száma!

Az online világban fontos mérőszám lett, hogy kinek hány ismerőse van a Facebookon, hány követője van az Instagramon, stb. A versenyben sokan hajlamosak visszajelölni, visszakövetni mindenkit - anélkül, hogy belegondolnának abba, hogy valóban ismerik-e az illetőt vagy sem. Bevett csalási forma beférkőzni valaki bizalmába, majd vírusos linket küldeni neki! Ha új ismerős jelölt be, de nem vagy biztos benne, hogy honnan ismered az illetőt, kérdezd meg!

Légy résen az adathalászokkal szemben!

Ez a téma önmagában is megér egy teljes tippsorozatot; hamarosan jelentkezünk is vele. Röviden ezért most annyit mondunk, hogy az adathalászat célja többnyire belépési adatok vagy más személyes adatok megszerzése hamis weboldalak vagy hamis e-mailek segítségével. A bank, a PayPal illetve más szolgáltatók soha nem szoktak jelszót kérni e-mailben; egy ilyen levél rögtön gyanús, mehet is a kukába. De gyanakvásra adhat okot akár már egy helyesírási hiba vagy magyartalan megfogalmazás is. És persze minden olyan eset, amikor olyan szolgáltató kér tőlünk bármit (befizetést, adategyezetést, stb.), amelyikkel semmilyen kapcsolatban nem állunk. Ha egy levél gyanús, soha ne kattintsunk a linkre - inkább írjuk be a szolgáltató címét saját kézzel, és végezzük el a kért műveletet ily módon!

*eldobható e-mail cím: számos olyan szolgáltatás létezik, amely egyszerhasználatos e-mail-címet generál, mely használatot követően azonnal törlődik, de ellenőrzőkódok lekérésére kiválóan használható. Ilyen például a TempMail is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.