7 tipp a biztonságos online vásárláshoz – hogy ne kelljen a pénzed után futnod!



|

Nem kell tartanod az online vásárlástól, elég, ha óvatos vagy, és betartasz néhány egyszerű szabályt. Ebben segítünk most!

Hirdetés

Rengeteg előnnyel jár, ha a neten vásárolsz - azonban nem árt óvatosnak lenni, mert az internet nemcsak az árak összehasonlítására remek eszköz, hanem a csalók számára is kiváló terepet jelent. Az #oszdazészt kampány keretében megmutatjuk azokat a legfontosabb szabályokat, amelyekre ha odafigyelsz, biztonságban tudhatod a pénzed.

Hirdetés

1. Nézz utána annak, ahol vásárolnál!

Az első és legfontosabb az, hogy csak megbízható kereskedőtől vásárolj - főleg akkor, ha nagyobb értékű dolgot veszel. A legjobb az, ha már kipróbált webáruházat választasz, ha pedig ez nem járható út, akkor jó ötlet utánanézni a Google segítségével, hogy másoknak milyen tapasztalatai voltak az adott hellyel. Egy-két negatív véleménnyel még nem feltétlenül kell foglalkozni, de ha sokan elégedetlenek (főleg ha jóval többen, mint ahányan elégedettek), akkor jobb inkább másik boltot keresni.

Remek trükk, ha a csomagot nem a lakásodra, hanem csomagpontra vagy csomagautomatába kéred - ebben az esetben szinte mindig van lehetőség arra, hogy utánvéttel fizess, vagyis nem kell látatlanban megbíznod senkiben, ráadásul a kártya adatokat sem kell más cégre bíznod.

2. Kéretlen e-mailben jött az ajánlat? Vigyázz vele!

A csalók kedvelt módszere az, hogy e-mailben mindenféle akciót hirdetnek áruházak, kereskedők nevében - a trükk ebben, hogy amikor a vásárló a levélben lévő linkre kattint, akkor nem egy valóban működő webáruházba jut, hanem egy olyan oldalra, amit a csalók készítettek. Sajnos egyre kifinomultabbak az álweboldalak, így a helyesírási hibákról vagy a termékek alacsony számáról nem könnyű őket felismerni.

Érdemes vásárlás előtt ellenőrizned, hogy a kapcsolat titkosított-e (van-e lakat a böngésző címsorában illetve a https://* szerepel-e a webcím elején), és biztos ami biztos, ajánlott megnézni magát a tanúsítványt is. A legtutibb ellenszer viszont az, ha soha nem kattintasz a levelekben kapott linkekre: helyette írd be te a címsorba a webáruház címét, és keresd meg a terméket. Ne aggódj, nem fogsz lemaradni semmiről: ha egy webáruház akciót hirdet, akkor a kedvezőbb árakat látni fogod az oldalukon akkor is, ha nem a levélben érkező hivatkozásokat használod.

3. Használj vírusirtót és/vagy virtuális gépet!

Ne csak a webáruház biztonságára figyelj, hanem arra is, hogy a számítógép, amiről a vásárlást végzed, megfelelően karban legyen tartva. A vírusirtó használata és a rendszerfrissítések telepítése alap - enélkül nemhogy vásárolni nem lenne szabad online, hanem úgy általában felmenni az internetre sem.
Fontos, hogy csak megbízható környezetben vásárolj - vagyis nyilvános, ismeretlenek által is hozzáférhető WiFi hálózaton vagy olyan gépen, amit mások is használhatnak, ne vásárolj online, ne adj meg személyes adatokat és ne lépj be a banki felületre sem. A legjobb az, ha a vásárláshoz a webáruház saját telefonos alkalmazását használod - feltéve, hogy van neki. Ha van, az még egy ok arra, hogy bízzunk benne.

A virtuális gép* pedig azért jó ötlet, mert ha esetleg a vásárlás közben mégis egy vírus kerül a gépre, akkor az nem tud mit csinálni: mivel nem tud kijönni a virtuális gép által felhúzott kerítés mögül, a fő rendszer és a benne tárolt információk nincsenek veszélyben. A virtuális gép további előnye, hogy egy kattintással bármikor telepítés utáni állapotra, tehát garantáltan vírusmentes állapotra állítható vissza.

4. Ingyen ebéd nincs

Sőt, még hihetetlenül olcsó sem. A netes vásárlás egyik nagy előnye, hogy nemcsak a sarki bolt, hanem egy egész ország üzleteinek árait láthatod. Az árak összehasonlításához használj olyan oldalalkat, amelyek direkt ezt a funkciót kínálják - így tájékozódhatsz arról, hogy mennyi az általad kiszemelt termék átlagára. Légy óvatos: az árösszehasonlító oldalon (pl. Árukereső, Árgép) lévő boltok jellemzően megbízhatók, ezért ha máshol még nagyobb kedvezménnyel találod meg ugyanazt a terméket, akkor gyanakodhatsz arra, hogy valami trükk folyik a háttérben. Ha egy tévét például minden boltban 100 ezer forint körüli áron vehetsz meg, szinte biztos, hogy az adott készüléket 50 ezer forintért áruló bolt valójában nem létezik, és csak a pénzedre hajt.

5. A kétlépcsős azonosítás segít

A bankok nagyon sokat tettek azért, hogy a neten is biztonságban vásárolhassunk: az EU-ból indított vásárlások esetében tavaly ősz óta kötelező például a kétlépcsős azonosítás*, így a vásárlásnál nem elég megadni a kártya adatait, hanem szükség van egy telefonra üzenetben kapott kódra vagy a mobilos alkalmazásba küldött vásárlási értesítő jóváhagyására is. Ezt a funkciót szerencsére nemcsak ajánlott, hanem kötelező használni - de arra figyelj, hogy ez csak az EU-s kereskedőkkel szemben véd!

6. Csak annyi, amennyi kell

Ha szeretnél teljesen biztosra menni, és garanciát arra, hogy a pénzed nem tűnik el, akkor érdemes külön számlát és bankkártyát fenntartani az internetes vásárlások számára - erre a számlára csak akkor utalj pénzt, ha tudod, hogy venni szeretnél valamit. Szerencsére ma már nem kell előre készülni sem, hiszen az utalások magánszemélyek számlái között éjszaka és hétvégén is 5 másodpercen belül teljesülnek, tehát bármikor "feltöltheted" a netes vásárláshoz használt számla egyenlegét.

Ha gyakran vásárolsz a neten, és megesik az is, hogy külföldről rendelsz, akkor érdemes megfontolni, hogy valamelyik fintech (tehát digitális pénzügyi szolgáltatásokat kínáló) cég kártyája legyen az online vásárláshoz használt kártya.

Mégpedig azért, mert ezek a szolgáltatók több biztonsági szolgáltatást kínálnak - a kártya használatát például tartózkodási helyhez lehet kötni. Vagyis ha otthon nézed a filmet, akkor a föld másik oldalán hiába próbálja meg valaki használni a kártyádat, nem fog sikerülni neki. Ennél is jobb viszont, hogy a kártyákat egyetlen gombnyomással ki/be kapcsolni (letiltani és engedélyezni). Illetve jó módszer még az eldobható kártya is: ebben az esetben a rendszer minden vásárláshoz egyedi kártyaszámot generál, amivel csak és kizárólag egyetlen tranzakciót lehet végrehajtani. Még ha meg is szerzi valaki a kártyainformációkat, nem tud vele semmit kezdeni. A fintech cégek (itthon talán a Revolut és a Transferwise a két legismertebb) kártyái helyett jó alternatíva lehet a PayPal is - főleg külföldi rendeléseknél, mert ezzel a szolgáltatóval egy esetleges átverés esetén egyszerűbben intézheted a kártérítést, mint a bankoknál.

7. Szólj a bankodnak, ahogy csak lehet!

Ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére mégis megtörtént a baj, akkor azt azonnal jelezni kell a bank felé; mindegy, hogy csak a kártyaadatok kerültek rossz kézbe, vagy már pénzt is emeltek le a kártyáról. A bejelentéssel egyidőben kártérítést is lehet kérni, ám ami fontosabb: a bejelentés után már nem te, hanem a bank viseli az esetleges kockázatokat.

Mit jelentenek a szakkifejezések?

*https:// - Amennyiben egy weboldal címe úgy kezdődik, hogy "https://", akkor titkosítva kommunikál, így a használata biztonságosabb. Amennyiben csak szimplán "http://", akkor érdemes óvatosabbnak lenni. A legtöbb weboldal ezt használja, például a https://www.pcwplus.hu is. 

*virtuális gép - Számítógép a számítógépen belül: bizonyos programok (VirtualBox, Parallels) segítségével futtathatunk egy olyan Windows, MacOS vagy Linux példányt, amely egy védett "dobozban" üzemel, így ha kártevő jut rá, az nem éri el az alap, mindennapokban használt rendszert.

*kétlépcsős azonosítás - Internetszerte egyre elterjedtebb a kétlépcsős azonosítás, melynek lényege, hogy nem pusztán jelszavunk használatával lépünk be, hanem egy egyszerhasználatos kódot is meg kell adnunk, mely hamar érvényét veszti.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.