A lakás falai közt sincs nyáron a gyermeked biztonságban? Segítünk!



|

Napjainkban minden eddiginél fontosabb, hogy odafigyeljünk arra, gyermekeink hogyan használják elektronikai eszközeiket. Az #oszdazészt kampánnyal igyekszünk segíteni.

Hirdetés

Visszatért az #oszdazészt, a PC World harmadik alkalommal igyekszik kampányszerűen segíteni a szülőknek, a digitális élet terén járatlanabb felhasználóknak, a következő három hét során a MediaMarkt közreműködésével ismét arra fókuszáljuk energiáinkat, hogy bemutassuk nektek, mire kell figyelni az online térben, az okoseszközök használatánál, a játékok és a közösségi tartalom fogyasztásánál. 

Ezúttal főleg a gyermekek fejlődése és az őket érintő veszélyek lesznek a középpontban, hiszen nyáron nagyon sok családban úgy adódik, hogy a gyermek a szokásos, év közben kialkudott keretnél (jóval) több időt tölthet táblagépezéssel vagy a számítógép előtt. Segítünk, hogy ez az idő a lehető legbiztonságosabban teljen, és arra kérünk, segíts te is, oszd meg ezeket a cikkeket és videókat mindenkivel, akiknek jól jöhetnek a tippek, szakértői tanácsok. 

Ebben a kampányban segítségünkre lesz Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség alkotója, aki már korábban is volt vendégünk, de most házigazdaként szerepel majd a videókban, Keleti Arthur internetbiztonsági szakértő, Tóth Dániel pszichológus, a Digitális Nevelés című könyv szerzője, Bombera Zsolt, a MediaMarkt E-commerce & Marketing igazgatója, valamint Dobos Evelin színésznő, műsorvezető.

Hirdetés

Nyár van, internet a házban

A nyár a gyerekek számára kétségtelenül az év legszebb időszaka. Nincs iskola, nem kell korán kelni - apa és anya pedig sokat dolgozik, így szabad az út az egész napos táblagépezés előtt. Szülőként mindez nyilván máshogy fest: nyáron nemcsak a meleg miatt főhet a fejünk, hanem azért is, mert normál munka mellett lehetetlenség nyolc-tíz hetet otthon lenni nyáron. És mivel a nagyi sem ér rá mindig, a szokásosnál jóval gyakrabban kerül elő a tablet, és többet lehet bekapcsolva a számítógép is.

Ne legyünk álszentek: 2022-t írunk, így ha a gyerek épp otthon csücsül (mondjuk azért, mert a barátai épp mind elutaztak), vagy csak egyszerűen nincs kedve kimenni a 35 fokban, az első gondolata az lesz, hogy a légkondi hűs szellője simogatásában valamilyen internetes tartalommal üsse el az időt.

Egy felmérés szerint a gyermekek körében nemcsak a YouTube és a Netflix megy, hanem a zene streaming valamint a közösségi szolgáltatók is csúcsra vannak járatva ilyenkor, illetve az online játékok is rendkívül népszerűek. Tény, hogy az interneten rengeteg a minőségi tartalom - de tény az is, hogy ennek sokszorosa tartozik a "trash" kategóriába. Vagyis rengeteg az olyan tartalom, amely legfeljebb függőséget okoz, de más haszna nincs. Nem szabad elfeledkeznünk továbbá a "klasszikus" internetes veszélyekről sem; ráadásul a vírusok, adathalászok trükkjei mellett a gyerekekre a cyberbullying, vagyis a netes zaklatás is fokozottan veszélyes.

A virtuális világ fenyegetéseit a felnőttek sem mindig képesek értelmezni, egy gyermektől végképp nem lehet elvárni, hogy felmérje, mit lehet és mit nem lehet megtenni az online térben.

Határok márpedig kellenek

Sok szülő esik abba a hibába, hogy a nyár során mindenféle korlát nélkül engedi az okoseszközök használatát, mert ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, és sok vita is elkerülhető így. Sokan nemcsak akkor engedik a korlátlan használatot, amikor a nagyobb gyermek egyedül marad otthon, amíg apa és anya dolgozik, hanem akkor is, ha a kisebbekre mondjuk a nagyi vigyáz. Pedig korlátok kellenek;

10-12 éves kor alatt napi 1-2 óránál több, 12-16 éves kör között pedig 3-4 óránál hosszabb használat már könnyen káros következményekkel járhat.

Húzd meg tehát a határokat! Ne engedd, hogy reggel az első dolog, amit a gyermek a kezébe vesz, a tablet legyen, és azt se, hogy kütyüvel menjen este lefeküdni! Érdemes nemcsak a napi használat mértékét meghatározni, hanem azt is, hogy azt mikor (például reggel 9 és este 7 óra között) lehet felhasználni. Ha sikerül kimozdulni (akár csak egy étterembe), a tablet maradjon otthon, de persze kerülendő az is, hogy a csemete az otthoni étkezések során is végig a tabletet bámulja.

Nagyon fontos, hogy késő este már semmilyen képernyőhöz ne engedd a gyermeket, mert a gyors mozgások és az élénk színek olyan intenzív ingert nyújtanak, amely nehezíti az elalvást, és adott esetben az alvás minőségét is komolyan befolyásolhatja - nem a jó irányba.

Amikor csak teheted, legyél egy szobában a gyermekeddel, amikor internetezik. Már az, hogy a gyermek nem gubózik be a saját szobájába, jelent egyfajta kontrollt. Ráadásul fél füllel mindig hallod, mit csinál a csemete, és ha esetleg negatív hatások érik, azt is könnyebben észre fogod tudni venni.

Csak életkornak megfelelően!

A tanítás jobb eszköz, mint a tiltás, de természetesen figyelembe kell venni a gyermek életkorát is. Egy tízévesnek például sok mindent még nem lehet elmondani, a kamaszokra viszont - jobb esetben - akár ész érvekkel is lehet hatni.

Ha gyermeked nincs még 12 éves, semmiképp se engedd, hogy egyedül internetezzen, a streaming szogáltatóknál pedig készíts számára saját fiókot vagy profilt, hiszen így a beállításoknál szabályozhatod, hogy milyen tartalmak jelenjenek meg számára. A YouTube-nál hasznos lehet a Premium előfizetés, ami reklámmentessé teszi a videomegosztót, sőt hasonló megoldást a Google is kínál: játékok százaira fizethetsz elő csomagban, ha nem szeretnéd, hogy a kicsi reklámokat kerülgessen.

Mindig használj vírusirtót a számítógépen, az idő korlátozására pedig a legjobb valamilyen szülői felügyelet megoldás segítségét igénybe venni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek sokkal elfogadóbbak, ha nem a szülő "kényszeríti" őket arra, hogy letegyék a tabletet, hanem a készülék egyszerűen kikapcsol, ha lejár az idő. A tabletre, telefonra telepített szülői felügyelet azért is hasznos, mert így a nagyszülőknek sincs lehetősége bevágódni a csemeténél úgy, hogy a megbeszéltnél több időt engednek a kütyü(k) előtt tölteni.

Ha teheted, játssz együtt a gyerekkel, vagy ülj le mellé, amíg ő játszik. Így megismerheted kedvenc játékait, esetleg ajánlhatsz is neki a régi vagy új kedvenceid közül valamit. És ami a legfontosabb: megismerheted - esetleges - online barátait. A gyerekek, főleg a kicsik, még nem értik, hogy mi a különbség a barát és az online barát között, így persze azt sem, hogy amikor valakivel online kezdünk beszélgetést, valójában fogalmunk sincs még arról sem, hogy az illető fiú-e vagy lágy. (Hasznos szabály lehet, hogy csak a hús-vér barátokat lehet felvenni az online ismerősök közé.)

A tanítást nem lehet elég korán kezdeni

A gyerekekben nem alakult még ki a megfelelő veszélyérzet az internetes fenyegetésekkel szemben, ezért meg kell őket tanítani a legfontosabb alapszabályokra, például arra, hogy mi az a személyes adat, és mire jó. És persze arra is, hogyan és miért kell a személyes adatra vigyázni. Hasonlóképpen egy gyermek nem érzi, nem tudja, hogy milyen veszélyei lehetnek annak, ha megoszt vagy feltölt valahova egy képet magáról (például hogy az ellenőrzést ezzel ki is adja a kezéből, és többé nem garantált, hogy azt a fotót el lehet távolítani az internetről), ha megadja a jelszavát a legjobb barátjának, vagy ha online világgá kürtöli, hogy az egész család éppen a horvát tengerparton nyaral.

A közösségi oldalakra egyébként jellemzően 13 éves kortól lehet regisztrálni, ekkor a gyerekek már elég érettek ahhoz, hogy megértsék, mire kell figyelni a közösségi csatornán - például arra, hogy a bejegyzéseket és a személyes adatokat lehetőleg csak a barátok lássák, ne legyenek ezek teljesen publikusak! Érdemes lehet a Facebook és más közösségi oldalak beállításai egyesével átnézni, hiszen a gyermek így látni fogja, hogy van lehetősége a kontrollra. Jó esetben még egy egészséges szemlélet is kialakul benne, így legközelebb már saját maga fogja ezeket a fontos beállításokat ellenőrizni.

Tanítsd meg azt is, hogy bár online viszonylag névtelenül is lehet tevékenykedni, ez nem jelenti azt, hogy mások számára nem kell megadni a tiszteletet.

Tudatosítsd gyermekedben azt is, hogy hozzád mindig fordulhat, ha egy-egy üzenet, vagy valamilyen tartalom folytán rossz érzések kelnek életre benne. Vagy ha nem ért valamit, netán mások ellenségesek lennének vele szemben. Ha jól csináltuk dolgunkat az előző évek során, akkor meglesz a bizalom.

#oszdazészt

A következő három hét során a fenti témákat alaposabban is körbejárjuk majd, de kitérünk arra is, hogy mire kell figyelni egy a gyermeknek szánt eszköz vásárlása során.

Megmutatjuk továbbá azokat a beállításokat, amelyek segítenek megvédeni a gyermeket - illetve kitérünk arra is, hogy kiemelt támogatónk, a MediaMarkt milyen extra szolgáltatásokkal várja az Okospultban azokat, akik tabletet vagy más kütyüket vásárolnak, és szeretnének segítséget kapni, hogy biztonságosabban használhassa az egész család ezeket az okoseszközöket.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.