Cyberbullying: egyre aggasztóbb a helyzet az iskolákban



|

Tavaly rengeteg lövöldözés történt az amerikai iskolákban, azonban nagy probléma az internetes zaklatás is, még ha aránylag kevés szó is esik róla.

Hirdetés

Egy, az amerikai iskolák biztonságosságát vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a 2020-21-es tanév során 93 olyan incidens történt, amelyben valamilyen módon fegyver is szerepet játszott. Bár ez a szám a legmagasabb az elmúlt két évtizedben, az intézmények túlnyomó többsége sosem találkozik fegyveres erőszakkal - a zaklatás azonban (offline és online formája egyaránt), bár sokkal kisebb publicitást kap, szinte minden intézményt érint.

Hirdetés

A fizikai és szóbeli agresszió minden formája rossz és elítélendő, azonban sokkal veszélyesebb az online verziója, amely sokáig láthatatlan marad - sajnos sokszor egyáltalán nem is derül ki a zaklatás ténye, vagy csak akkor, amikor már túl késő. A kütyühasználat rohamos terjedése, a közösségi média, a telefonok fotós és videós képessége és az, hogy ma már szinte minden 10 éves zsebében lapul telefon, rendkívül mértékben járulnak hozzá az online zaklatás egyre nagyobb térnyeréséhez. Főleg úgy, hogy a fiatalok azt hiszik, az online térben teljesen névtelenek tudnak maradni.

A 2019-20-as tanévben az amerikai iskolák 16 százaléka legalább heti egy esetről számolt be, amely duplája a tíz évvel korábbi aránynak. Ráadásul ezek csak a jelentett, tehát nyilvánosságra került esetek - szakértők ugyanakkor egyöntetűen úgy vélik, hogy a tényleges esetszám ennek sokszorosa. Az áldozatok viszont sokszor szégyenérzet, máskor fenyegetés hatására nem mondják el senkinek a történteket.

A vizsgálatból kiderül, hogy a meleg, leszbikus vagy biszexuális diákok sokkal nagyobb arányban vannak kitéve az online zaklatásnak: a 9-12. osztályosok negyede (27%) mondta azt, hogy érte már zaklatás valamilyen elektronikus csatornán, míg a heteroszexuális diákoknál 14% számolt be hasonló negatív tapasztalatról.

További hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.