Egyre több felügyeleti eszközt kapnak a szülők a Facebook és Instagram anyacégétől



|

Mind az Instagramon, mind a virtuális térben könnyebb lesz ellenőrizni, hogy mit csinálnak a gyerekek.

Hirdetés

Örök vita, hogy a szülőknek mekkora beleszólásuk, és főleg mekkora ellenőrzési lehetőségük legyen a gyermekek közösségi és egyéb fiókjai felett. A totális kontroll alighanem túlzás, emlékezzünk csak arra az esetre, amikor egy édesanya szőröstül-bőrőstül törölte lánya fiókját, mert nem tetszett neki, ahogyan a 14 éves fiatal az online térben viselkedett. Viszont érvek a másik oldalon is vannak, az online térben leselkedő veszélyeknek például a 13-18 éves korosztály fokozottan van kitéve, és több kutatás bizonyítja azt is, hogy a gyermekek, de főleg a lányok mentális fejlődését és értékrendjét az Instagram hátrányosan befolyásolja.

Hirdetés

Jelenleg a legtöbb közösségi szolgáltató 13 éves kortól engedi a regisztrációt, de rengeteg olyan fiatalabb gyerek van, aki a szülő belegyezésével vagy esetleg épp a háta mögött már regisztrált Facebookra, Instagramra. Ez könnyen megtehető, mert a megadott születési dátumot a szolgáltató semmilyen módon nem ellenőrzi. Egyébként ez egy olyan probléma, amely nemcsak a Facebookot és az Instagramot érinti, hanem minden más közösségi platformot is; és nincs olyan, a törvényeknek is megfelelő módszer, amivel az életkort lehetne ellenőrizni. Jobb híján a Meta mesterséges intelligencia segítségével igyekszik kiszűrni a túl fiatal felhasználókat, de érthető módon ez a metódus nem elég pontos ahhoz, hogy az ilyesfajta visszaéléseket hatékonyan vissza lehessen szorítani vele.

A Meta, hogy a szülői igényeknek megfeleljen, pár hónapja az amerikai felhasználók számára kiadott néhány olyan eszközt, amivel a gyermekek fiókjának működését lehet ellenőrizni és/vagy szabályozni - most pedig ez az eszközpark bővül új opciókkal. Tegyük hozzá gyorsan, hogy az amerikai bevezetés teszt jellegű, ha az opciók beváltják a reményeket, akkor a vállalat a következő lépcsőben további 6-8 országban aktiválja majd a szülői felügyeleti eszközket.

Ami a konkrét újdonságokat illeti, az Oculus Quest virtuális valóság szemüveghez olyan eszközök érkeznek, amelyek segítségével a szülők blokkolhatják a vásárlásokat, illetve a gyermek életkorának nem megfelelő tartalmak letöltését. Ezen kívül a csatolt szülői fiók segítségével a gyermek eszközére telepített alkalmazásokat és a barátok listáját is meg lehet nézni, valamint teljesen ki lehet kapcsolni a PC és a szemüveg összeköttetésére alkalmas Link és AirLink funkciókat is. A korábban bevezetett eszközök segítségével természetesen a klasszikus szülői felügyelet funkciók közül az időzár és a szemüvegben töltött idő mérése is működik.

Instagramon az újdonságot elsődlegesen az jelenti, hogy a szülők bizonyos napszakokban vagy akár teljes napokon tilthatják az Instagram használatát - de hasznos az is, hogy ha a gyermek jelent egy bejegyzést vagy egy fiókot, akkor a szülő a bejelentésről részletesebb információkat kap. A Meta a hátrányos mentális hatásokat továbbá azzal igyekszik csökkenteni, hogy azon gyermekek számára, akik folyamatosan egyféle típusú tartalmat nézegetnek, más jellegű kontentet is ajánl.

A Meta a tervek szerint a szülői felügyelet eszközöket a jövőben tovább bővíti majd, és olyan új opciók is várhatók, amelyek a gyermekeket a tudatos közösségi média felhasználásra igyekeznek rászoktatni a végtelen görgetés helyett. Az időzítés valószínűleg nem véletlen: a Metával szemben több bírósági pert is indítottak amelyben azzal vádolták meg a vállalatot, hogy az Instagram és Facebook hírfolyamokat direkt úgy állítja össze, hogy azok függőséget okozzanak, és a felhasználók - főleg a fiatalok - minél több időt töltsenek a képernyő előtt, az esetleges kattintásokkal pedig növeljék a Meta profitját.

További hasznos cikkeket találhatsz az #oszdazészt kampány aloldalán, segíts, hogy másoknak is segíthessünk!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.