Ez a néhány infografika segít, hogy okosabban használd az internetet!



|

Gyenge jelszavak, SPAM-ek, cyberbullying, és minden, amit bárki könnyen megtehet ezek ellen.

Hirdetés

Az NKI, vagyis a Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015. október 1-jén alakult meg, azóta látja el azokat a feladatokat, amelyek Magyarország informatikai rendszereinek biztonságát segítik elő. Az intézet feladatai közé tartozik az online piacterek valamint internetes szolgáltatások hatósági felügyelete is; az NKI ebből adódóan kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a felhasználókat az internetezési szokásaik tekintetében különféle tanácsok, és az alább is látható, kattintásra megnövő infografikák segítségével tudatosságra illetve biztonságos használatra ösztönözze. Az #oszdazészt mozgalomban is partnerünk, most segítünk, hogy mindenki elkerülhesse az internet veszélyeit.

SPAM gyorstalpaló

Ha van e-mail címed, akkor biztos, hogy Te is rendszeresen kapsz kéretlen leveleket. Sokan nincsenek tisztában vele, és azt gondolják, hogy csak a reklám célú e-mailek tartoznak a spam kategóriába, valójában azonban minden olyan levél ide sorolható, amely ismeretlen feladótól, a címzett előzetes hozzájárulása nélkül érkezik. A spamek között lehetnek reklámlevelek (akciók, szolgáltatások hirdetése), de akár adathalász levelek is, amelyek célja valamilyen személyes adat (például banki belépési adatok) megszerzése. Spam továbbá minden olyan kísérlet, amely nem létező számla befizetését kéri. Az NKI SPAM tájékoztatójából minden fontos információ kiderül!

Hirdetés

E-mail veszélyek

Levélben nemcsak spamek érkezhetnek, hanem vírusok is. A gyakorlott felhasználók valószínűleg kívülről fújják, hogy ismeretlen feladótól érkező, nyelvhelyességet mellőző levelek csatolmányát sosem szabad megnyitni, és az ilyen mailekben lévő hivatkozásokra való kattintás sem egy életbiztosítás. Az idősebbek valamint azok, akik még csak most ismerkednek az online kommunikáció eme formáival, most segítséget kaphatnak, hogyan szűrhetik ki a veszélyes leveleket a rengeteg beérkező üzenet közül.

Adathalászat? Így ismerd fel!

Az e-mailekben, közösségi szolgáltatókon vagy esetleg telefonon, SMS-ben történő adathalász kísérletek is nagy problémát jelentenek, mert a kevésbé gyakorlott és/vagy jóhiszemű felhasználókat könnyű lépre csalni, nem nehéz tőlük érzékeny személyes adatokat megszerezni. A csalók legtöbbször a banki belépési adatokra hajtanak, de távolról sem ez az egyetlen értékes információ, amivel egy bűnözőnek szolgálhatunk. Az NKI infografikája tömören, de érthetően mutatja meg, hogy melyek azok az árulkodó jelek, amelyek segítségével az e-mailes, telefonos illetve közösségi szolgáltatón keresztül történő csalások felismerhetők.

Zsarolóvírus, te csodás

Az idei év egyik slágerterméke vírusfronton (továbbra is) a zsarolóvírus, amely a gépen található adatok titkosítását követően azok feloldásáért cserébe váltságdíj megfizetését követeli. Új fejlemény, hogy a vírusok most már nemcsak az adatok kódolásával, hanem azok nyilvánosságra hozatalával is fenyegetnek, mert így sokkal jobb fizetési hajlandóság érhető el; egy cég például akkor is simán fizethet a csalóknak, ha amúgy az információkat biztosági mentés segítségével helyre tudná állítani. A zsarolóvírusok elleni leghatékonyabb védelem a megelőzés, ezért fontos, hogy az NKI ajánlásában szereplő utasításokat mindenki betartsa!

Szexszel zsarolnak? Ne dőlj be!

A zsarolás minősített esete a szexuális tartalmú zsaroló levél - ezekkel a levelekkel a csalók azt próbálják meg elhitetni, hogy a PC-hez kapcsolt webkamera vagy a notebook beépített kamerája segítségével felvételt készítettek akkor, amikor a gép gazdája pornográf weboldalakat látogatott meg. Természetesen a csalók vannak olyan jólelkűek, hogy tisztességes "titoktartási díj" megfizetésekor eltekintenek attól, hogy a felvételt nyilvánosságra hozzák. Az összes ilyen levél kamu - viszont mivel szinte mindenki néz olykor-olykor "tiltott" felvételeket a neten, a sextortion zsarolólevelekkel könnyű frászt hozni az emberekre, és így pénzt kicsalni tőlük. Az NKI tájékoztatója segít felismerni az árulkodó jelek alapján ezeket a próbálkozásokat is!

Milyen a tökéletes jelszó?

Tökéletes jelszó nem létezik. Legyen bármilyen hosszú és kacifántos is, egy jelszó biztosan feltörhető - a jelszó megválasztásakor a feladat tehát elsősorban az, hogy olyan karaktersort válasszunk, amely észszerű időn belül nem törhető fel. A hackerek nem fognak szenvedni azokkal a jelszavakkal, amelyeket csak hosszú hetek, esetleg hónapok alatt tudnak feltörni, mert nagy az esélye annak, hogy az információ addigra elavul. Az NKI ajánlása megmutatja, hogy milyen szempontrendszer alapján lehet olyan jelszót létrehozni, ami megfelel a ma érvényes biztonsági követelményeknek.

Cyberbullying; legyél körültekintő!

Sajnos egyre népszerűbb a fiatalok körében a Cyberbullying, azaz az online zaklatás. Sokszor nem szándékosságról van szó, hanem csak arról, hogy - például - egy fotó megosztója egyszerűen bele sem gondol abba, hogy milyen lehet az érintett helyében. Ha átpörgeted az NKI tájékoztatóját, és a benne foglaltakat mindig betartod, amikor másokkal kapcsolatos képet vagy információt osztasz meg, máris sokat tettél azért, hogy figyelmetlenségből se tegyél olyat, ami másoknak kellemetlen perceket okozhat!

További hasznos cikkeink megtalálhatók az #oszdazészt aloldalunkon!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.